Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Markowe inspiracje
Hank Marvin, Chet Atkins, James Burton, J.J.Cale, Ry Cooder - te nazwiska pojawiają się zazwyczaj w pierwszej kolejności, kiedy próbuje się odpowiedzieć na pytanie kto najbardziej wpłynął na Markowy styl gitarowy. Jest oryginalny, bez dwóch zdań, ale mało kto wie, że MK miał jeszcze innych mistrzów, mniej znanych szerokiej publiczności, którzy w ogromnym stopniu wpłynęli na jego brzmienie. Świetnym przykładem jest grupa The Amazing Rythm Aces, która największe hity nagrała w latach 70tych. Posłuchajcie tego nagrania, ja słyszę w nim bardzo dużo pierwszego albumu DS. To musiał być naprawdę silny impuls dla Marka. Nie dziwię się, muza jest świetna Oczko. Utwór nazywa się The End Is Not In Sight i pochodzi z 1976r.
http://www.youtube.com/watch?v=wS0_h_bYe...re=related

PS. Słyszycie echa Down To The Waterline i Sultans...? Uśmiech
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
O tak zdecydowanie!Uśmiech Nawet gdzieś "Lions" usłyszałemUśmiech Ale świetny kawałek.

Przy okazji J.J. Cale'a chyba częściej krytycy porównuja Marka do Cale'a niż sam Mark odnosi się do jego twórczości. Był taki czas że bardzo mnie to denerwowało. Nie było recenzji DS bez wymienienia nazwiska J.J. Cale'a.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Tak w ramach przypomnienia że jest i temat idący w tę drugą stronę:
http://forum.knopfler.pl/showpost.php?p=...ostcount=1
Oczko
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Co do samej muzyki, ja zdecydowanie wyłapuję to co Kuba:
Down to the waterline (wydaje mi się że w DTW niektóre zagrywki są wręcz skopiowane)
Sultans of swing
Nic więcej niestety, a myślałam że czymś się wykażę Duży uśmiech
Robert, a Ty w którym momencie wyłapałeś Lwy? Bo ja słucham i slucham i nie mam pojęcia Uśmiech
Piosenka bardzo w moim guście i moich klimatach. Dzięki Kuba Oczko
We'll make it to

Odpowiedz
W brzmieniu perkusji i gitary basowejUśmiech
Odpowiedz
Nawet mój tępy słuch wyłapuje akordy wspomnianych przez was utworów. Jestem pod wrażeniem. Kooba skąd ty wyrywasz takie smaczki?
Odpowiedz
Robson napisał(a):W brzmieniu perkusji i gitary basowejUśmiech
Ok, to po lekcjach sobie spokojnie siądę i posłucham, z przyjemnością zresztą. Może coś wyłapię Uśmiech
Grzegorz, Kuba po prostu do wynajdywania takich smaczków jest stworzony Uśmiech
We'll make it to

Odpowiedz
Rzecz jasna nie można zapominać o Bobie Dylanie z perspektywy niekoniecznie gitaryUśmiech
Odpowiedz
Takie (i inne) ciekawostki można wyczytać w nieautoryzowanej biografii MK, napisanej przez Myles'a Palmera. Książka uznawana za mało dokładną, zawiera jednak mnóstwo wypowiedzi osób, które znały Marka zanim stał się sławnym. O Amazing Rhythm Aces opowiada w tej książce Dave Pask, lider grupy Cafe Racers, w której MK grał zanim założył właściwe DS. Twierdzi on, że brzmienie na pierwszych albumach DS to mieszanka stylu właśnie Amazing Rhythm Aces i J.J. Cale'a, artystów, których Mark słuchał wtedy bardzo dużo.

Robson napisał(a):Przy okazji J.J. Cale'a chyba częściej krytycy porównuja Marka do Cale'a niż sam Mark odnosi się do jego twórczości. Był taki czas że bardzo mnie to denerwowało. Nie było recenzji DS bez wymienienia nazwiska J.J. Cale'a.
Ja uważam, że wpływ Cale'a jest ewidentny, czy Mark tego chce czy nie. Z resztą MK opowiadał w wywiadach w gitarowych magazynach z lat 80tych, że w czasie kiedy kształtował się jego styl, słuchał bardzo dużo J.J. Cale'a. To słychać, widać i czuć Oczko.
Odpowiedz
Panowie, opowiadajcie proszę dalej, bo nie wszyscy wszystko wiedzą. Oczko
We'll make it to

Odpowiedz
Bez dwóch zdań jest ewidentny ale jak wiemy Mark po roku 1979 rozwinął styl i coraz mniej przypominał J.J Cale'a a płyty J.J. pozostały takie same i bardzo do siebie podobne. Cały czas mam w głowie wypowiedź J.J. który na pytanie co sądzi o tym że Marka Knopflera cały czas się do niego porównuje odpowiedział że 'on w końcu powinien nagrać coś mojego a nie tylko mnie naśladować...'
Tak jakby mało mu było że Eric Clapton rozpowszechnił kilka jego kawałków i nomen omen w wykonaniu Erica są bardziej znaneUśmiech
Odpowiedz
Robson napisał(a):Tak jakby mało mu było że Eric Clapton rozpowszechnił kilka jego kawałków i nomen omen w wykonaniu Erica są bardziej znaneUśmiech
Naprawdę? A które to chociażby? Uśmiech
We'll make it to

Odpowiedz
A chociażby "Cocaine" albo "After Midnight"Uśmiech
Odpowiedz
Robson napisał(a):Cały czas mam w głowie wypowiedź J.J. który na pytanie co sądzi o tym że Marka Knopflera cały czas się do niego porównuje odpowiedział że 'on w końcu powinien nagrać coś mojego a nie tylko mnie naśladować...'
J.J. żartował tylko, Roberto Oczko. No co Ty, nie lubisz J.J. Cale'a? Chodziło mi o inspiracje, a te są jak mówimy - ewidentne. To prawda, że Mark jest o wiele bardziej wszechstronny niż J.J. Ja jednak bardzo cenię Cale'a za jego wkład w muzykę rozrywkową. Kompozycje ma wyborne. Brakuje mu jedynie autopromocji (nie dba o to), dlatego jego utwory są bardziej znane z innych wykonań niż jego własne. W pewnym sensie chciałbym aby MK nagrywał takie równe płyty jak J.J.
Odpowiedz
Robson napisał(a):A chociażby "Cocaine" albo "After Midnight"Uśmiech
To bez wątpienia Eric nadał im więcej rozgłosu Duży uśmiech
koobaa napisał(a):J.J. żartował tylko
Ale poczucie humoru ma jak najbardziej na miejscu i odpowiednie, jeśli tak Oczko
We'll make it to

Odpowiedz
Nie sadzę aby żartowałUśmiech J.J. z tego co wiem potrafi być złośliwy i czasami nieźle przyłożyć. Mam kilka ulubionych płyt J.J. niestety całej dyskografii nie znam mimo to lubię go słuchać i mam duży sentyment do jego muzyki. Jednak zbyt równy poziom na jego płytach może być od czasu do czasu nużący. Tzn. powiedzmy sobie szczerze jest mnóstwo takich utworów które są tak do siebie podobne że kiedy spotkająUśmiech się na jednej płycie to ma się takie wrażenie jakby słuchalo się jednego utworuUśmiech Ale podkreślam J.J. Cale jest jednym z moich ulubionych wykanawców i nie musi się zmieniać. Jednak pewnie znaleźliby się złośliwcy dla których w ogóle się nie rozwinął i zatrzymał w jednym miejscu. Nawet jeśli, mnie to nie przeszkadza.
Odpowiedz