Liczba postów: 1,761
Liczba wątków: 71
Podczas czytania zapierało dech.
Nie wiem kogo bardziej podziwiać - Marka czy Dziadka(też zresztš Marka)
Ach te MARKI - potrafiš "markowo" zakręcić mi życie.
We are the sultans of swing...
Liczba postów: 2,419
Liczba wątków: 182
Cytat:Originally posted by dziadek@Jul 29 2007, 02:35 PM
I mój pocišg do tej muzyki całkiem nie zanikł. Kiedy miałem 11, może 12 lat moja siostra przyniosła do domu pierwszy album Dylana - i od tego czasu jest mi bliska muzyka folk."
Siostra?
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Liczba postów: 2,816
Liczba wątków: 59
Cytat:Dlatego też przy budowie studia, korzystalimy z rozwšzań ze starej sypialni: w końcu tam nie miałem nigdy problemów z dzwiękiem. Odwrotnie: niektóre były nawet naprawdę dobre!
Kurczaki - to studo musi byc naprawdę boskie !!
Cytat:Okładka Kill To Get Crimson nawišzuje do życia Knopflera: na okładkę wybrałem obraz, powstały w 1958 roku : przedstawia on indyjskš dziewczynę, która chce kupić czerwony skuter opowiada Mark.
Oj chyba z moja wyobraniš krucho bardzo bo nie widzę tam żadnej dziewczynki, a tym bardziej indyjskiej dziewczynki !!
Chyba, że znamy tylko fragment okładki...
Cytat:I tak Mark nie może się już doczekać, by w końcu zaprezentować Kill To Get Crimson na scenie, tak jak i inni jego muzycy obecni przy powstaniu tego projektu.
I to jest bardzo dobra wiadomoć - my chyba także nie możemy się już doczekać spotkania z Markowš muzyka na żywo ! Już niecały roczek
Dzięki Dziadkowi ( Markowi ) mamy tłumaczenie pierwszego dużego tektu powięconego "KTGK" szybciej niż nasi koledzy z oficjalnego forum MK !!
WIELKIE DZIĘKI DZIADKU !!
Liczba postów: 1,651
Liczba wątków: 16
Cytat:Originally posted by numitor+Jul 29 2007, 08:05 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (numitor @ Jul 29 2007, 08:05 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-dziadek@Jul 29 2007, 02:35 PM
I mój pocišg do tej muzyki całkiem nie zanikł. Kiedy miałem 11, może 12 lat moja siostra przyniosła do domu pierwszy album Dylana - i od tego czasu jest mi bliska muzyka folk."
Siostra? [/b][/quote]
Oprócz brata Dave'a, Mark ma również starszš siostrę - Ruth.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 25
Dzięki za miłe słowa - ale baz namiaru o d W a s nie dotarłbym sam do tej wiadomoci.
Maciek, wiesz: mówišcy o wybranym obrazie na okładce Mark mówi "Bild von einem westindischen Mädchen..." czyli może chodzi o osobę pochodzšcš z Indii, jednak mieszkajšcš w zach. Europie ("west"). Też przypuszczam, że okładka zawiera częć obrazu.
Mikałaj: jeżeli trasa koncertowa Marka obejmie Polskę, jestem na 100%.
Liczba postów: 1,381
Liczba wątków: 31
Cytat:Originally posted by macsa@Jul 28 2007, 10:18 PM
to moje ulubione!!!  to zielone!
tymczasem dołšczam się do podziękowań tłumaczowi- czytało się jednym tchem!
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
Czas płyty DVD dołšczonej do KTGC: 23 minuty
ps. słabiutko
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 5
Cytat:Originally posted by Robson@Aug 1 2007, 10:21 PM
Czas płyty DVD dołšczonej do KTGC: 23 minuty
A wiesz, co tam będzie? Taki filmik o przebiegu nagrań jaki był dołšczony do "Shangri-La", czy może znajdzie się tam także teledysk do utworu, np. singlowego?
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
Dokładnie Stony  Co do nagrania singlowego nie mam pewnoci.
...byłem wtedy jeszcze dzieckiem. Wiele elmentów, które zainspirowały mnie przy powstawaniu tego albumu, pochodzš włanie z tego okresu
Mylę, że niezwykle ważne słowa MK. I cały czas się zastanawiam jak wiele elementów z tamtych lat- młodzieńczych Marka odnajdziemy na Kill To Get Crimson. Rok 1958 to Mark miał wtedy 9 lat, tak więc niewykluczone że na nowej płycie czeka nas bardzo odległa sentymentalna podróż. Kto wie może i dla nas bardzo ważna i my również odnajdziemy w niej lady z naszego dzieciństwa. Chyba nawet bym chciał  Tak, nie widać dziewczyny na okładce ale kiedy rozłożymy ksišżeczkę płyty to ona nam się objawi jestem pewien
Punktem wyjciowym były słowa pewnego artysty: za nieco karmazynu do szpachlówki mógłbym kogo zabić Chciałem w ten sposób nawietlić, co to właciwie znaczy, jeżeli kto traktuje malarstwo jako swój jedyny i absolutny sens życia. Tak, co to naprawdę znaczy.
Ciekawe czy Markowi chodzi wyłšcznie o tego konkretnego malarza? I malarstwo jako sztukę? Bo przecież za tymi słowami jak dla mnie kryje się co znacznie więcej. Chociaż dowiadujemy się że Mark umiejscawia akcję tego utworu w pónych latach 30 to i tak nic się nie zmieniło po czasy współczesne. Mam na myli że w dzisiejszych czasach też bardzo często traktujemy swoje starania, pracę, pasje jako absolutny i jedyny sens życia uczestniczšc w tzw. wycigu szczurów w ogóle pomijajšc to co w życiu najważniejsze. Ciekawe czy w tych słowach ukryta jest ironia czy oskarżenie? Co szalonego czy jednak chęć zrozumienia artysty- malarza okresu wojny kiedy nic nie było takie jak dzi. Przy tym było dla mnie bardzo ważne, aby ten wštek zobaczyć w innym czasie. No włanie... A ja ten wštek widzę dzi...
...W końcu cały pomysł studia powstał dlatego, ponieważ dla mnie znaczy ono więcej niż posiadanie jakiego jachtu
Ależ ja się ciesze z tych słów  Bo one po raz kolejny pokazujš że Mark jest zakochany w muzyce po uszy a my jestemy na swój sposób szczęciarzami, bo mniej więcej co dwa lata możemy się cieszyć nowym materiałem
ps. A swojš drogš jest chyba dobrze. I coraz bardziej wierzę, że uda się poznać cały album w domowym zaciszu  Miesišc z małym haczykiem do premiery i jak na razie cisza. Nie pamiętam jak to było przy Shangri-La ale o tej porze to chyba już jakie 'odsłony' były. Poza Secondary Waltz i pierwszym singlem powinno się udać  Czego Wam i sobie życzę
Liczba postów: 1,761
Liczba wątków: 71
Ja jako wybitnie spokojnie podchodzę do czasu kiedy ukażę się ta kolejna-upragniona. Wynika to chyba z tego, że niegdy z reguły nie dochodziły do nas żadne przedbiegi w zwišzku z ukazaniem się nowej płyty(dzisiaj jest internet i wszystko wiedzšce Forum). Stare przyzwyczajenia ???? - zasadniczo to sam nie wiem. Wiem natomiast jedno jak pięknie napisal to Robson - "Posłuchac i zamknšć się w zaciszu domowym" - wtedy to zapewne będzie dużo czasu na to ,żeby nie popełnić błędu i żeby nie ocenić tę płytę zbyt pochopnie i żle jš zaszuflatkować.
Zatem czekam - ale nie ukrywam swojego "spokojnego" zniecierpliwienia.
We are the sultans of swing...
Wreszcie można sobie wrzucić na tapetę
h t t p ://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776217&id=100086455
h t t p://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776218&id=100086461
h t t p://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776224&id=100086491
h t t p://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776225&id=100086497
h t t p://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776226&id=100086503
h t t p://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776228&id=100086515
h t t p://globals.universal-music.de/get_document.php?data_id=548776229&id=100086521
Liczba postów: 875
Liczba wątków: 3
Co nie działajš te linki, nawet po usunięciu spacji między http.
Mi działajš bez problemu - tylko kopiowałem sam adres bez tego poczštku http://
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 25
Cytat:Ciekawe czy Markowi chodzi wyłšcznie o tego konkretnego malarza? I malarstwo jako sztukę? Bo przecież za tymi słowami jak dla mnie kryje się co znacznie więcej. Chociaż dowiadujemy się że Mark umiejscawia akcję tego utworu w pónych latach 30 to i tak nic się nie zmieniło po czasy współczesne. Mam na myli że w dzisiejszych czasach też bardzo często traktujemy swoje starania, pracę, pasje jako absolutny i jedyny sens życia uczestniczšc w tzw. wycigu szczurów w ogóle pomijajšc to co w życiu najważniejsze. Ciekawe czy w tych słowach ukryta jest ironia czy oskarżenie? Co szalonego czy jednak chęć zrozumienia artysty- malarza okresu wojny kiedy nic nie było takie jak dzi. Przy tym było dla mnie bardzo ważne, aby ten wštek zobaczyć w innym czasie. No włanie... A ja ten wštek widzę dzi...
To ciekawa refleksja, Drogi Robsonie, sam często o tym mylałem.
Wydaje mi się, że Mark doć często odnosi się do tego tematu: rozdwięku pomiędzy powołaniem i wiernociš sobie, a po prostu - komercjš.
Już na pierwszej płycie legendarni Sułtani spotykajš się po pracy, by pograć dla własnej no i może małej widowni- przyjemnoci. Harry z In the Galery nie dopasowuje się do aktualnie lansowanej mody a talent budzšcy zachwyt to za mało, by przebić się do grupy uznanych znawców sztuki.
Z kolei na przedostaniej płycie DS Johny z Walk of life próbuje zarobić, -co chyba nie za bardzo mu się udaje - piewajšc w dole, w tunelach. Ależ ten facet potrafi grać mówi o nim z zachwytem Mark.Walk of life przetłumaczyć chyba można też chyba jako Powołanie I trochę na zasadzie kontrastu z tej samej płyty: satyra na cwaniaków z MTV...
I ostatni przykład z Our shangri la: Elvis jako symbol kariery firmowanej przez Holywood, gdzie za chęć zdobycia sławy aktorskiej płaci się każdš cenę.
Tyle o tekstach Marka.
A czy rozwišzanie machiny DS, zawrócenie kierunku w jakim mogłaby pójć, nie można też zobaczyć w tym wietle?...
Tak to prawda Marku. Można przyjšć, że niejednokrotnie Mark tak kieruje losami swoich bohaterów jakby poniekšd chciał nam opowiedzieć własnš historie. Oczywicie bardzo często bywało i tak, że nie zgadzał się nie lubił swoich bohaterów (na płycie STP chyba najczeciej) ale granica pomiędzy powołaniem a sprzedaniem się w Markowych opowieciach jest bardzo przejrzysta. Mark się opowiedział już dawno temu. Za wszelkš cenę chciał uciec od olepiajšcych reflektorów i wiateł i to zrobił aby powrócić do faceta komponujšcego i piszšcego w domu piosenki. Za wszelkš cenę nie chciał się od niego oddalić.
Liczba postów: 685
Liczba wątków: 55
Wyglšda na to że pierwszym singlem będzie utwór "Let it all go"
Wysyłam link
http://www.billboard.com/bbcom/discography...165&aid=1057091
Liczba postów: 685
Liczba wątków: 55
Jest piosenka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!
"True Love will never Fade"
Jest cudnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wysyłam link:
http://www.markknopfler.com/
Pozdro
Liczba postów: 1,537
Liczba wątków: 210
Niby Mark nie popada w komercje ale moge zalozyc sie ze
jesli faktycznie pierwszy singiel to Let it all go
to bedzie moj ulubiony kawalek z tej plyty
bo przynajmniej wytwornia nalozy mu jakis dynamiczny kawalek...
no chyba ze bedzie wolny na miare brothers in arms
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu
Chyba trochę nieuważnie czytacie forum  przecież już wiadomo że pierwszy singiel to True Love Will Never Fade a w Stanach Punish The Monkey.
|