Liczba postów: 45
Liczba wątków: 4
Witam po dlugiej nieobecnosci.
ostatnio łażšc po Youtube trafilem na filmik z niejakim Tommy Emmanuelem. Zafrapowal mnie komentarz jednego internauty:
"Mark Knopfler is brilliant but Tommy Emmanuel is not a human !"
posluchajcie ...
http://youtube.com/watch?v=zBEbYXa6Cik
pozdrawiam
Liczba postów: 3,395
Liczba wątków: 219
Ten człowiek mnie powalił na kolana! Jest genialny, naprawdę!!
Ale...
... i tak wolę Marka
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to
Tu można kupić moją książkę
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Liczba postów: 304
Liczba wątków: 26
tak się składa, że zdjęcie z autografem Tommego wisi u mnie na cianie  byłem w tym roku na Jego koncercie - zgadza się. Trudno powiedzieć czy to człowiek czy szczyt biocybernetyki bo ten goć naprawdę... rzšdzi...
zresztš to co nagrałem teraz (zajrzyj do wštku 'It's me again") to jest wynikiem inspiracji po częci jego osobš...
Fingerstyle dla mnie teraz = TE
Liczba postów: 1,651
Liczba wątków: 16
Tommy Emmanuel jest bez wštpienia jednym z najlepszych gitarzystów jacy chodzš po tej ziemi, doceniony przez wielkiego Cheta Atkinsa otrzymał od Niego tytuł C.G.P (Certified Guitar Player) przyznany tylko 4 gitarzystom wiata jak dotšd. Jednak wszelkie porównywania do Marka Knopflera nie majš sensu. To tak jakby kto zapytał czy lepsze sš lody smietankowe czy może czekoladowe...
Tommy jest wielki, ale to Mark wywołuje dreszcze na plecach  .
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
nie mam zamiaru porownywac MK i TE ale musze przyznac ze bylem w ciezkim szoku jak po 20 latach grania na gitarze odkrylem ze jest taki gosc jak tommy ...
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 18
Witam 
Faktycznie, chociaz nie jestem kompetentny zeby oceniac technike gry, to to jak facet robi duze wrazenie...  Tez powstrzymam sie od porownywania obydwu wirtuozów, bo zbyt emocjonalnie jestem zwiazany z muzyka MK zeby zdobyc sie na obiektywizm  Poza tym slyszalem albo czytałem gdzies kiedys ze sam Mark powiedzial, ze bedac kiedys na wakacjach w Hiszpanii slyszal na ulicy jakiegos faceta ktory gra na gitarze zarabial na zycie i przyznal ze jego umiejetnosci nie moga sie rownac tym ktore prezentowal ten gitarzysta i ze wcale nie uwaza sie za wirtuoza. Nie wiem czy to wrodzona skromnosc, czy moze raczej efekt logicznego rozumowania, ze rozstrzygniecie kto jest najlepszym gitarzysta jest wlasciwie niemozliwe. A jesli juz jestesmy przy temacie wirtuozow to moim skromnym zdaniem zaliczylbym do tego grona rowniez z Slasha. Nie wiem czy ktos z Was mial okazje uslyszec np. jego interpretacje "Wild Horses" Rolling Stonesow - moglbym sluchac tego kawalka naokraglo 
pozdrawiam W.
"And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
A bottle of whisky and a new set of lies
Blinds on the window and a pain behind the eyes..."
Liczba postów: 2,816
Liczba wątków: 59
Czy o tym utworze mówisz Wacku:
Guns N Roses - Wild Horses Live
Niesamowita wersja - zgadzam się z Tobš - można jej słuchać i słuchać i słuchać i...
Slash wie co to gitarka - niewštpliwociowo*
*okrelenie wymylone przez Tygryska z Kubusia Puchatka - ostatnio leci na okršgło w moim domu...
Liczba postów: 347
Liczba wątków: 18
wlasnie o ten kawalek mi chodzilo MACSA  dziekuje ze podzieliles sie nim z innymi forumowiczami. szczerze polecam  W.
"And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
A bottle of whisky and a new set of lies
Blinds on the window and a pain behind the eyes..."
Talent MK to przede wszystkim oszczędnoć stylu oraz perfekcja kompozycji...
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 5
U mnie Tommy Emmanuel nie wywołuje ani przypieszonego bicia serca, ani dreszczy na plecach. Ale może dlatego, że słuchałem go tylko w księgarni, a inaczej się odbiera muzykę w miejscu, gdzie cišgle sš ludzie i słychać rozmowy, a inaczej w domu, kiedy można się wyciszyć. Nawiasem mówišc, komu się spodobało i sprzedałem egzempalrz. Ale wracajšc do rzeczy: ta muzyka wywołuje we mnie wrażenie, że artysta... chciałem napisać: popisuje się umiejętnociami, lecz to nie jest dobre sformułowanie. Raczej: objawia swojš wirtuozerię.  Ale emocji mi tu trochę brakuje...
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
Liczba postów: 2,816
Liczba wątków: 59
Ja mam podobne wrażenia - grać potrafi chyba najlepiej na wiecie ale w muzyce bardziej liczy się to co ona przekazuje...Muzyka powinna wywoływać głębsze uczucia...Nie czuję tego w jego muzyce...
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
A to chyba tacy włanie gitarzyci sprawiajš że potem Mark mówi że 'jak takiego zobaczyłem to po prostu mnie zmiótł'
ps. w melodii się pogubiłem
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Liczba postów: 875
Liczba wątków: 3
Aż trudno uwierzyć, że ten obraz nie jest przypieszony. Goć wymiata na gitarze jak TGV po szynach.
Liczba postów: 1,453
Liczba wątków: 44
Emmanuel jest wielki i nie stawialbym jego gry na tej samej polce z ktorej wymiataja kurz tacy "wirtuozi" jak Satriani, Vai czy Malmsteen. Jego muza to naprawde Muzyka przez duze M choc IMO do ladunku emocjonalnego jaki serwuje nam Mark czy np Gilmour i tak jej daleko. Ale to wszak zupelnie inny styl gry - bluegrass (dobrze mowie Majki?) zatem z zalozenia efekt tez inny. Tyle ode mnie
You do what you want to
You go your own sweet way...
Cytat:Originally posted by BET@Dec 21 2006, 09:40 PM
Emmanuel jest wielki i nie stawialbym jego gry na tej samej polce z ktorej wymiataja kurz tacy "wirtuozi" jak Satriani, Vai czy Malmsteen. Jego muza to naprawde Muzyka przez duze M choc IMO do ladunku emocjonalnego jaki serwuje nam Mark czy np Gilmour i tak jej daleko. Ale to wszak zupelnie inny styl gry - bluegrass (dobrze mowie Majki?) zatem z zalozenia efekt tez inny. Tyle ode mnie
Tzn jeli wdrażac się w szczególy to ta technika to fingerpicking (czyli kostkowanie palcami na których sš zaczepione odpowiednie pazurki) lecz Tommy gra porednio - nazwane jest to z kolei fingerstyle (technika palcowa) uzywa kostki na kciuk (tzw. thumbpick'a) bšdz samej kostki (czyli flatpick'a) bšd też samych palców. Przy czym kombinacje między tymi technikami sš dowolne. Bluegrass z kolei to odmiana jednego ze stylów muzycznych (jeli jestem w błędzie to mnie poprawcie) a nie techniki gry. Mogę się mylić
Mialem wlasnie na mysli gatunek muzyczny a nie technike - zle sformulowalem mysl  . W kazdym razie - Tommy jest wielki.
You do what you want to
Kolejne nazwisko-hasło brzmi:
Steve Ray Vaughan.
Zmarły przedwczenie stanowczo, geniusz blues-rockowej gitary wytyczył nowe kierunki, złamał zasady, skleił kierunki muzyczne... inspiruje do dzi (w tym mnie) do tego by cały czas co robić, by ćwiczyć nie tylko na gitarze ale i swój własny zapał bo oglšdajšc jego występy naprawdę można złapać dużo energii...
Dopiszcie prosze do listy Andy Latimera - geniusza nastroju i wlewajacych w dusze cieplo dzwiekow gitarzyste zespolu Camel. Jego nuty czesto pelne sa bolu, mowia wiecej niz rzedy wersow, pozwalaja zamknac oczy i odleciec..daleko. Zobaczyc swiat przez eyes of Ireland...
You do what you want to
Liczba postów: 1,537
Liczba wątków: 210
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu
Liczba postów: 1,537
Liczba wątków: 210
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu