![]() |
|
Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Pozostałe (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Muzyka - ogólnie i niekoniecznie Markowo ;) (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty (/showthread.php?tid=568) |
Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - numitor - 09.02.2007 Wiem, że na tym forum o tekstach piosenek pisano już wielokrotnie. Chciałbym jednak proszuć raz jeszcze tę tematykę. Czy macie jakie ukochane fragmenty piosenek? Nie mylę tutaj tylko o piosenkach Marka Knopflera - choć oczywicie je również można przypomnieć. Znów zacznę sam: Na poczštku przypomnę niemiertelne Pink Floyd i "High Hopes" (z którego, swojš drogš, pochodzi również moja ulubiona rockowa solówka): The grass was greener The light was brighter With friends surrounded The nights of wonder Następnie przejdę do - również niemiertelnego - duetu Simon & Garfunkel i Dzwięku Ciszy: People talking without speaking, People hearing without listening, People writing songs that voices never share Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - numitor - 09.02.2007 Teraz może co z Polski i dla mnie kapitalny tekst T. Love - No Pasaran Wystarczy spojrzeć jak panoszy się chamówa, Zero honoru, klasy zero, zasad brak, ciekawe co by robił tutaj Al Pacino? ciekawy jestem, jak zachowałby się Al? No i zakończę może tym, co nas wszystkich łšczy - czyli Mark Knopfler i Sailing to Philadelphia The west will kill us both You gullible geordie lad You talk of liberty How can america be free A geordie and a bakers boy In the forests of the iroquois... Jak o czym sobie przypomnę - dam znać, a teraz czekam na Wasze opinie/propozycje. Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - BET - 10.02.2007 Tekst wszech czasow - King Crimson, Epitaph: Between the iron gates of fate The seeds of time were sown And watered by the deeds of those Who know and who are known... Knowledge is a deadly friend When no one sets the rules The fate of all mankind I see Is in the hands of fools. Mase utworow Marka to takze piekne slowa, ale z racji tego ze wszyscy to przeciez widzimy, nie widze zbytnio sensu ich przytaczania. Dzem - Do Kolyski: Zyj, pelnia chwil Bo w tym caly sens istnienia Aby umiec zyc... Jak na deszczu lza, caly ten swiat Nie znaczy nic...nic a nic. Chwila ktora trwa moze byc najlepsza z twoich chwil Najlepsza z chwil W ogole utwory Dzemu uwazam za przepelnione emocjami, takze w sferze lirycznej. Choc czasem ich teksty ocieraja sie o banaly, wyspiewane i zagrane sa w taki sposob ze nie da sie po prostu sluchac tego obojetnie. Imo to najlepszy polski zespol. Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - pablosan - 10.02.2007 Moze wielu uzna to za herezje, ale moim zdaniem najcudowniejsze, najbardziej dajace do myslenia teskty w historii muzyki rockowej w Polsce to zespół Budka Suflera. A to dlatego, ze w ciagu całej swojej działalnosci pracowali z najlepszymi polskimi tekciarzami: A. Mogielnickim, A. Sikorskim, B. Olewiczem, M. Dutkiewiczem. Utwór po którym jestem zawsze "zmrozony" to: CZAS OŁOWIU: Wtedy gdy się najmniej spodziewasz Nagła wiadomoć pchnie cię nożem Tępy, znajomy ból Znów stare blizny się otworzš Nocš przy małym tranzystorze Mróz mi pokšsał mózg i dłonie Spikera chłodny głos Sprawił, że wiem już, jak się tonie... Cienki lód Kruche szkło Janis J., Brian Jones Jimi H., Anna J. Kruchy lód Cienkie szkło Steve Mc Queen, Romy S. Johnie L., Elvis P. Martwy film Martwy blues Kruche szkło Cienki lód Czas ołowiu. Słuchaj, to jest zwyczajne wiństwo Tak się nie mówi "do widzenia" Nie można wyjć ot, tak W połowie snu i w pół marzenia Jeszcze wiruje Twoja płyta Jeszcze się Tobš ekran pali Pod zimnym wiatłem gwiazd Jak ciężko żyć tym, co zostali... A teraz niestety co bardzo aktualnego: CIEN WIELKIEJ GORY Ona przychodzi chytrze, Bez ostrzeżeń i grób, Krzyczy pękniętš linš, Kamieniem zerwanym spod stóp, Spod stóp. Wszystko zaczyna się zwykle, Jak każdy wspinaczki dzień, Trudny dzień. ciana, droga pod szczyt, A potem nagle krzyk - oooooo... Góry wysokie, co im z Wami walczyć każe? Ryzyko, mierć, te sš zawsze tutaj w parze. Największa rzecz, swego strachu mur obalić, Odpadnie stu, lecz następni pójdš dalej! Góry wysokie, wiem co z Wami walczyć każe, Ryzyko, mierć, te sš zawsze tutaj w parze. Na rzęsach szron, inni już idš dalej, Na twarzy nieg lecz sš nowi, miali sš, Tylko czasem zamylenie, tylko czasem zamylenie. Sam możesz wybierać los, szczytów, szczytów lad Sam możesz wybierać los, zrozum to, wejd na szczyt! Co do przemyslenia: NOWA WIEZA BABEL wiat się wokół nas wcišż mniejszy staje, Kontynenty na odległoć dłoni sš, Samoloty jak z dziecinnych bajek, Ponad głowš coraz szybciej niebo tnš. Ludzie wcišż wędrujš wielkim, głonym stadem, Z pomieszania mowy słychać jeden głos Zbudowano drugš, większš Wieżę Babel, Kto pamięta tamtej, pierwszej wieży los? wiat się kurczy jak przekłuty balon, Człowiek też maleje szybko razem z nim, Przerażony swš niewielkš skalš, Coraz bardziej samotnieje w tłumie tym. Stšd ucieczki nieprzytomne pustš drogš, Jakby gdzie co za zakrętem było tam I te wiersze napisane dla nikogo, I te płótna pełne nostalgicznych plam. To tylko przykłady, ktore można mnożyć. Kilka innych utworów w których teksty mnie "miażdżš": Maryla Rodowicz-Łatwopalni (autor. Jacek Cygan) Perfect-Niepokonani T. Love-Jest Super A tak ogólnie o tekstach móglbym długo
Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - koobaa - 10.02.2007 Cytat:Originally posted by BET@Feb 10 2007, 06:18 AMA ja uważam, że wcale nie zaszkodzi te teksty tu przytaczać, miejsce, gdzie się spotkalimy, nie jest wszak przypadkowe, a mšdroć liryków MK często umyka nie zauważona... Kilka na pierwszy rzut: (...) When Adam saw Eve in The Garden, I believe he felt the self same way (...) (...) sitting on a fence is a dangerous course you might even catch a bullet from a peacekeeping force even a hero gets a bullet in a chest oh yeah, once upon a time in the west (...) (...) A three-chord symphony crashes into space The moon is hanging upside down I don't know why it is I'm still on the case (...) (...) I relive the situation Still see in in my mind You got my imagination Working overtime (...) Jest ich tyle.. że na razie się zatrzymam .
Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - BET - 11.02.2007 W sumie racja Kooba... Alas we've seen it all before Knights in armour, days of yore The same old fears and the same old crimes We have not changed since ancient times. Now the sun's gone to hell And the moon's riding high Let me bid you farewell Every man has to die The Lord is my shepherd, He leadeth me in pastures green He gave us this day Our daily bread and gasoline Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - numitor - 11.02.2007 Bruce Springsteen i jego najnowsza płyta: Now Mrs McGrath lived on the shore And after seven years or more She spied a ship come into the bay With her son from far away "O captain dear, where have ye been? You been sailing the Mediterranean Have you news of my son Ted Is he living or is he dead?" Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - BET - 11.02.2007 Dzem - Mala Aleja Roz Mam, mam juz tego dosc No po co, po co mi to wszystko? Hotele, szpan, rywale, a potem strach Ze runie, ze runie to wszystko I znowu zostane sam Nie wiem kogo sluchac, Tylu doradzcow wokol siebie mam Niektorzy mowia ze mnie kochaja Lecz tak naprawde kochaja szmal. Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - Patique - 13.02.2007 Możemy razem pójć naszš drogš Jeli nasze cele będš takie same Możemy odejć samotnie wolni Jeli będziemy dšżyć do czego innego Niech rozbłynie prawda o miłoci Niech miłoć prawdy jasno lni Wrażliwoć uzbrojona w rozum i wolnoć Serce i Umysł połšczone W jednš Doskonałš Kulę Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - Patique - 13.02.2007 Rush - finałowa częć suity "Hemispheres": Możemy razem pójć naszš drogš Jeli nasze cele będš takie same Możemy odejć samotnie wolni Jeli będziemy dšżyć do czego innego Niech rozbłynie prawda o miłoci Niech miłoć prawdy jasno lni Wrażliwoć uzbrojona w rozum i wolnoć Serce i Umysł połšczone W jednš Doskonałš Kulę Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - ania - 13.02.2007 ... Wszystko to, czego chcesz, pozostawię tylko tobie Nie napisany jedyny wiersz - więcej zrobić nie mogę Czy kiedy znowu spotkam ciebie Zobaczę to co się ni I chociaż pragnę - nie uwierzę Że na jawie to będziesz ty ... a ostatnio ... I've done this before. And I will do it again ![]() Come on and kill me baby, while you smile like a friend. And I'll come running, Just to do it again ![]() You are the last drink I never should drunk. You are the body hidden in the trunk. You are the habit I can't seem to kick. You are my secrets on the front page every week. You are the car I never should have bought. You are the train I never should have caught. You are the cut that makes me hide my face. You are the party that makes me feel my age. Like a car crash I can see but I just can't avoid. Like a plane I've been told I never should board. Like a film that's so bad but I've gotta stay til the end. Let me tell you now, It's lucky for you that we're friends
Najbardziej Poruszające Rockowe Fragmenty - BET - 13.02.2007 A co powiesz na to Aniu: Would you hold my hand if I saw you in heaven? Would you help me stand if I saw you in heaven? I'll find my way Through night and day Cos I know, I just can't stay Here in Heaven Time can bring you down, time can bend your knees Time can break your heart, have you begging please...begging please? IMO najcudniejszy tekst Claptona. Szkoda ze te najpiekniejsze sa zazwyczaj smutne i lacza sie z czyimis cierpieniami... |