![]() |
|
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Elliott Erwitt/ Fabio Lovino (/showthread.php?tid=394) |
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Robson - 16.05.2006 O ile niewiele znalazłem zdjeć wykonanych przez Fabio Lovino a wiadomo szukałem "drogi z ksieżycem" tak udało mi się odnaleć fotografie Elliotta Erwitta i oczywicie bardzo mi zależało na roku 1952 Valencia, Hiszpania. Polecam. Jest nasza ukochana ale jest też wiecej niesamowitych zdjęć Elliotta Erwitta np. pocałunek pary który widzimy w lusterku samochodu stojšcego na plaży. Oczywiscie nie może być inaczej wszystkie zdjęcia sš czarno-białe. http://www.elliotterwitt.com/entry.html po wybraniu języka najlepiej kliknšć na <prints> Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - koobaa - 16.05.2006 Kapitalne zdjęcia! Fajnie, że je odnalazłe Robson ![]() Fantastycznie uchwycone chwile i klimat. Mylę, że wiele z nich nadaje się na okładki płyt, nie tylko MK. Bardzo mi się podobajš. A dział "phototoons" jest po prostu bomba .
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - ania - 17.05.2006 tez sie nie moge od nich oderwac
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Evelda - 17.05.2006 Tak się złożyło, że Elliott Erwitt i Tańczšcy w kuchni zachwycili mnie znacznie wczeniej niż dwięki The Ragpickers Dreams, a więc zanim jeszcze usłyszałam muzykę przy której tańczš (wczeniej... hmm... tańczyli do 'mojej' ). Jego sposób 'chwytania chwil' jest szczególny i bardzo mi bliski. Jeden z 'obrazów' Erwitta miał nawet stać się moim avatarem (nie udało się prawdopodobnie z uwagi na jego rozmiar ). Wród 'migawek' Elliotta sš takie, które moim zdaniem w jakim stopniu 'spinajš' wizerunki The Ragpickers Dreams i All The Roadrunning i pięknie ozdobiłyby nowš płytę Marka & Emmylou. W Galerii Roberta Kocha znalazło się też kilka innych, niezwykle poruszajšcych i pobudzajšcych wyobranię, fotografii E.E. Polecam . Z kolei Fabio Lovino skupia się chyba głównie na portretowaniu znanych twarzy. Twarz Marka także udało mu się kilka razy ciekawie uchwycić w kadrze, prawda? ^_^ PS. Interesujš mnie kulisy 'spotkania' Marka z tymi Artystami: jak to się stało, że włanie ich 'spojrzenia', ich 'migawki chwil' wykorzystano na okładkach Markowych albumów? czy decydował o tym sam Mark? może Kto z Was odnalazł jakie wzmianki na ten temat? Pozdrawiam majowo i... tanecznie
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Robson - 17.05.2006 Na pewno decydujšcy głos należy do Marka. I na pewno od Niego wychodzi pomysł i to co przy aktualnej płycie interesuje Go najbardziej. Oczywicie grono doradców pewnie też jest w pobliżu. Przy The Ragpicker's Dream trafnoć wybou jest znakomita a dla mnie ten album już zawsze będzie miał podtytuł: A Place Where We Used to Live. Tak zgadza się Fabio Lovino fotografuje jak na moje oko wietnie i jest wziętym fotografem w wiatku muzycznym.
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Robson - 17.05.2006 Młodeżency w samochodzie też bardzo mi sie podobajš. To tak jakby dalsza opowieć z okładki Ragpickera. Czemu nie? Z Valencii przenosimy sie do Nowego Jorku. Czas- chyba ten sam.
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Evelda - 17.05.2006 Cytat:Originally posted by Robson@May 17 2006, 07:49 PMO tak! To Ich Miodowy Czas . Jest nawet Motel Room zagubiony gdzie w Texasie. Za Nimi i przed Nimi... niekończšca się Droga... Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - koobaa - 17.05.2006 Cytat:Na pewno decydujšcy głos należy do Marka. I na pewno od Niego wychodzi pomysł i to co przy aktualnej płycie interesuje Go najbardziej.Jeli faktycznie tak jest to wykazał się totalnym bezguciem przy Shangri- La , jak zobaczyłem tę okładkę i płytę to byłem załamany... Delfinki, palmy i plaża przedstawione w tak kiczowatej formie, jakiej już dawno nie widziałem... Na szczęcie zawartoć płyty jest zupełnie inna... Faktycznie Fabio zrobił kilka fajnych fotografii MK i to też ratuje szatę graficznš Shangri -la przed totalnš (moim zadniem) porażkš. Obecny trend (All The Roadrunning) o wiele bardziej mi się podoba, tak trzymaj Marek! . PS. Wiem, że o gustach się nie powinno dyskutować... Zapewne taka własnie kiczowata okładka miała być... Być może jakie ukryte treci mamy z niej odczytać...
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - ania - 18.05.2006 Cytat:Originally posted by Robson@May 16 2006, 07:29 PMa propos zdjec czarno-bialych ... badz pocalunkow niesmiertelny 'Pocalunek pod paryskim ratuszem' jego autor Robert Doisneau o pajdzie czasu i nie tylko "Tu ułamek sekundy, tam ułamek sekundy, po kawałeczku, wydzieranie jednej, dwóch, trzech sekund z wiecznoci. [...] Bardzo długo mylałem, że cały wysiłek powinienem włożyć w krojenie cieniusieńkich, jak najcieńszych zubelków czasu. Skutki okazały się opłakane. Jeli pajda czasu nie ma właciwej gruboci, jeli nie pachnie przeszłym i nie nadaje się do omaszczenia odrobinš przyszłego - na przezroczystym mišższu osiada tylko cień smaków". p.s. a shangri- la rzeczywiscie paskudna ... Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Raingod - 18.05.2006 Cytat:Originally posted by koobaa@May 17 2006, 08:52 PM[/b] To co powiedziales przy Making Movies?
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - grzegorz - 18.05.2006 Piękne te zdjęcia. Chyba nic tak nie zatrzymuje czasu jak czarno- biała fotografia. Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - koobaa - 18.05.2006 Cytat:Originally posted by Raingod@May 18 2006, 09:17 AMPrzy Making Movies byłem pewien, że mam wybrakowany egzemplarz, autentycznie! To była wtedy piracka kaseta, gdyż inaczej trudno było nabywać muzykę w latach 80-tych i wczesnych 90-tych... Byłem przekonany, że piraci nie zadbali o to aby dodać oryginalnš okładkę i zamiast tego zafundowali takie oto niewiadomo co... Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w Tylko Rocku okładkę oryginalnš... No cóż, chłopaki wyranie stawiali na muzykę (i słusznie) a szata graficzna jak widać nie zawsze miała dla nich znaczenie.I w sumie nie przeszkadza mi, że w twórczoci MK nigdy nie było przerostu formy nad treciš, wręcz przeciwnie. Zdecydowanie wolę, gdy mówi za Niego Muzyka... a obrazy i tak zobaczę w taki sposób, jak podpowie mi wyobrania, niezaleznie od okładki płyty... Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - Robson - 18.05.2006 Faktycznie po The Ragpicker's Dream okładka zaniżyła lot ale dla mnie i Shangri-La ma swój urock.
Elliott Erwitt/ Fabio Lovino - ania - 10.04.2007 w poszukiwaniach pana Bresson'a trafilam na naszego znajomego ![]() http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx...lliott%20Erwitt "It's about reacting to what you see, hopefully without preconception. You can find pictures anywhere. It's simply a matter of noticing things and organizing them. You just have to care about what's around you and have a concern with humanity and the human comedy." ^_^ p.s. polecam tez pania, ktora powiedziala: "A photograph isn't necessarily a lie, but nor is it the truth. It's more of a fleeting, subjective impression. What I most like about photography is the moment that you can't anticipate: you have to be constantly watching for it, ready to welcome the unexpected " - druga zona Bresson'a
|