Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Zloty Knopfler PL (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+---- Dział: 2012 - Zlot IX (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=39)
+---- Wątek: 2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 (/showthread.php?tid=1784)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - numitor - 09.05.2012

schnitzell napisał(a):Pół wieku później, a lądowania nadal aktualne...

Bardzo, Żydzi uciekają z Polski, a policja pałuje studentów na ulicach codziennie Oczko.

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - schnitzell - 09.05.2012

numitor napisał(a):...a policja pałuje studentów na ulicach codziennie Oczko.

Aktywność władzy nie ma miejsca tylko wtedy, kiedy widać pały na ulicach,
a zza winkla wyjeżdża czołg.
Nie ma też powodu, żeby kontekst kojarzyć jakoś szczególnie z '68.
Równie dobrze można kojarzyć z kwietniem '48.

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - numitor - 09.05.2012

schnitzell napisał(a):Aktywność władzy nie ma miejsca tylko wtedy, kiedy widać pały na ulicach,
a zza winkla wyjeżdża czołg.
Nie ma też powodu, żeby kontekst kojarzyć jakoś szczególnie z '68.
Równie dobrze można kojarzyć z kwietniem '48.

Perspektywa tego, że Ty (człowiek, którego - szczerze mówiąc - kompletnie z niczym nie kojarzę, nawet nie pamiętam, czy się spotkaliśmy kiedyś tutaj na forum) siedzisz teraz* przed komputerem, który - jak sądzę, nie jest produkcji radzieckiej, popijasz pewnie coca-colę* z lodem*, gdzieś za Twoim oknem widać McDonalds'a*, a do tego w lewej* szufladzie biurka trzymasz paszport*, dzięki któremu możesz wyjechać na Ukrainę czy do Stanów, bo jeśli jedziesz do Portugalii, to wystarczy po prostu, że wsiądziesz do samochodu i (nawet nie zjeżdżając za autostrady) za kilka godzin tam będziesz.

Tak więc perspektywa tego, że siedzisz sobie z tymi wszystkimi rzeczami, które opisałem i twierdzisz, że naszym kraju panuje dyktatura, jest dla mnie tak abstrakcyjna, że równie dobrze mógłbym Tobie odpisać, że ja za to ostatnio czuje się tak, jakbym był winogronem w pałacu Kleopatry. I nie jest to żadna metafora polityczna, ale po prostu mniej więcej taka sama bzdura, jak to co Ty tu wypisujesz.

PS: W 1948 roku za to stalinizm kwitł w najlepsze. Wybacz, ale także nie widzę żadnego podobieństwa.

* - oznacza skórty myślowe, żeby zaraz ktoś tu nie napisał "przecież za moim oknem nie widać McDonalds'a tylko KFC, a paszport trzymam w prawej szufladzie biurka!".

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - schnitzell - 10.05.2012

numitor napisał(a):Perspektywa tego, że Ty (człowiek, którego - szczerze mówiąc - kompletnie z niczym nie kojarzę, nawet nie pamiętam, czy się spotkaliśmy kiedyś tutaj na forum) siedzisz teraz* przed komputerem, który - jak sądzę, nie jest produkcji radzieckiej, popijasz pewnie coca-colę* z lodem*, gdzieś za Twoim oknem widać McDonalds'a*, a do tego w lewej* szufladzie biurka trzymasz paszport*, dzięki któremu możesz wyjechać na Ukrainę czy do Stanów, bo jeśli jedziesz do Portugalii, to wystarczy po prostu, że wsiądziesz do samochodu i (nawet nie zjeżdżając za autostrady) za kilka godzin tam będziesz.

Tak więc perspektywa tego, że siedzisz sobie z tymi wszystkimi rzeczami, które opisałem i twierdzisz, że naszym kraju panuje dyktatura, jest dla mnie tak abstrakcyjna, że równie dobrze mógłbym Tobie odpisać, że ja za to ostatnio czuje się tak, jakbym był winogronem w pałacu Kleopatry. I nie jest to żadna metafora polityczna, ale po prostu mniej więcej taka sama bzdura, jak to co Ty tu wypisujesz.

PS: W 1948 roku za to stalinizm kwitł w najlepsze. Wybacz, ale także nie widzę żadnego podobieństwa.

* - oznacza skórty myślowe, żeby zaraz ktoś tu nie napisał "przecież za moim oknem nie widać McDonalds'a tylko KFC, a paszport trzymam w prawej szufladzie biurka!".

O dyktaturze nic nie pisałem, ale skoro już mowa o roli władzy
to nadal obowiązują dwie zasady znane od starożytności "panem et circenses" oraz "divide et impera".
Z przykładu o Coli i KFC możnaby odnieść wrażenie, że wolność
redukujesz do wymiaru konsupmcyjnego - jako np. wolność wyboru w nabywaniu dóbr czy być może swobodę przemieszczania się w obrębie jakiejś strefy. Taką samą wolność dajemy zwierzętom hodowlanym - mają pełne koryto i zagrodę odpowiedniej wielkości.
To z pewnością nie stanowi zagrożenia dla pozycji władzy, a wręcz przeciwnie - gwarancję, że inne aspekty wolności pozostaną poza Twoim zasięgiem.
Zagrożeniem jest natomiast nasz potencjał organizacyjny, który często bywa nieuruchomiony.

PS:
Wskaż mi proszę precyzyjniej miejsce, gdzie ta moja "bzdura"
bo chciałbym się sam krytycznie do niej ustosunkować.

A odnośnie wspomnień, niepamięci, itp. to zlot może być doskonałą okazją
żeby się kojarzyć , porozmawiać. Daj się proszę zachęcić do wizyty tym razem.

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - Raingod - 10.05.2012

Chlopaki, do piaskownicy z ta dyskusja Oczko

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - jambore - 10.05.2012

To jest już na 100% termin?
i knajpka- chociaz to ma najmniejsze znaczenie, w Krakowie jest duuuuuuuuużo miejsca,
nawet u Mikołaja w pokoju.

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - MARTINEZ - 11.05.2012

numitor i schnitzell - pamietajcie, ze gdyby nie McDonalds to nie byloby Boom Like that : ) a ja ja bardzo lubie : ) zreszta cheesa i frytki tez

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - mikołaj - 11.05.2012

w kazym razie pokój juz czeka na nas Uśmiech

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - Michal - 11.05.2012

Widzę, że wywołałem małą burzę Język, proponuję wymieniać te myśli przy piwku po zlocie, bo na forum, sprzyja jednak zbyt ostatecznym wypowiedziom, z których ciężko później jest się wycofać. Piszę z autopsji Uśmiech.

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - schnitzell - 12.05.2012

MARTINEZ napisał(a):numitor i schnitzell - pamietajcie, ze gdyby nie McDonalds to nie byloby Boom Like that : ) a ja ja bardzo lubie : ) zreszta cheesa i frytki tez

No cóż, najwyraźniej Numitora nie da się zwabić.
A przecież nie byłby skazany wyłącznie na hulanki z podchmieloną szlachtą.
Ja np. niepijący jestem, więc można byłoby spokojnie powymieniać myśli Oczko .

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - mikołaj - 13.05.2012

pewnie ze by mozna powymieniac
bo wbrew obiegowej opinii na zlotach głównie się gada a nie popija

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - schnitzell - 13.05.2012

mikołaj napisał(a):pewnie ze by mozna powymieniac
bo wbrew obiegowej opinii na zlotach głównie się gada a nie popija

No ja chętnie bym wziął udział w wymianie doświadczeń muzycznych.
Jestem ciekaw JAK inni uczyli się Marka, jakie mają przemyślenia,
odczucia, techniki, itp.
Wpominałem gdzieś kiedyś jeszcze o czymś w rodzaju wartszatów
dla osób, które zaczynają przygodę z gitarą
lub chciałyby nauczyć/podzielić się/nauczyć się czegoś Markowego.

niech każdy kto miał taki przebłysk przyniesie gitarę
i nie wstydzi się Uśmiech

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - MARTINEZ - 14.05.2012

ja tam pije wiecej niz gadam Uśmiech no chyba ze wliczyc mikrofon

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - jambore - 17.05.2012

MARTINEZ napisał(a):ja tam pije wiecej niz gadam Uśmiech no chyba ze wliczyc mikrofon

A ja piję i gadam na przemian: D

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - Raingod - 17.05.2012

Niestety, w tym roku raczej zlot odpuszcze. Euro 2012 za pasem i trzeba oszczedzac Uśmiech

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - schnitzell - 17.05.2012

Na naszych oczach ekipa się wykrusza,
czyżbym miał zostać tylko ja i Numitor Oczko ?

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - Teddy - 17.05.2012

Ja mimo ogromnych chęci, chyba też nie dotrę... :/

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - HOWARD - 17.05.2012

Cóż, robimy próby z zespołem (basistka dojeżdża ok. 100 km na każdą próbę!), będziemy przywozić, przenosić, rozstawiać a po zlocie odwozić sprzęt muzyczny (gitary, mikrofony, piece, perkusja), no i w końcu zagramy na zlocie paręnaście utworów dla jakichś czterech osób Uśmiech

Dzięki! Oczko

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - schnitzell - 18.05.2012

Howard, nawet dla jednego nawróconego na knopfleryzm warto Uśmiech

Najpierw przeczytałem "basista", ale za chwilę "basistka".
To tym bardziej pogratulować te 100 km.

2012 - Zlot IX - 26.05.2012 Kraków, Mały Rynek 4 - MARTINEZ - 19.05.2012

Raingod ty i brak funduszu na zlot no i brak ciebie na zlocie ? no niech mnie kule bija : ) to moze te skladkowe przeznaczymy na dojazdy : ) wole sie zobaczyc z wszystkimi niz rozdawac jakies gadzety

a co w ogole na to pablosan ! ?