![]() |
|
Setlista Na "private Investigations..."! - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Setlista Na "private Investigations..."! (/showthread.php?tid=153) |
Setlista Na "private Investigations..."! - dudageo - 15.11.2005 a według mnie to: 1. najlepsza pod względem zamieszczonych kawałków - Maney For Nothing 2. najlepsza pod względem ilosci zasobów - Sultans Of Swing (wersja z DVD) 3. najlepsza pod wzgldem estetyki wydania - Private Investigations
Setlista Na "private Investigations..."! - grzegorz - 15.11.2005 Trudno tak jednoznacznie stwierdzić która składanka najlepsza ale według mnie sš dwa pierwsze miejsca: "Money For Nothing"-zestaw kawałków broni się do dzisiaj, zwłaszcza poprzez "Where Do You..." w innej wersji niż na "Communique". I swego czasu tama Basf na której miałem tš składankę została dokładnie zeszlifowana. "Sultans Of Swing"-uważam podobnie jak hillbilly, ze względu na drugš płytkę z koncertem-rewelacja. Oj wykosztowałem się w sumie na tš dwupłytowš wersję, ale mam. Setlista Na "private Investigations..."! - olaph72 - 16.11.2005 Cytat:to jest odgrzewanioe kotletów i do tego kotletów mielonych. Ta skladanka nie ma żadnycnego przesłania poza jednym: więcej forsy, więcej forsy, więcej forsy, JESZCZE WIĘCEJ FORSYZ przykrociš muszę się z tym zdaniem zgodzić. Nie przekonuje mnie w ogóle argument, że kompilujšc składankę daje się szansę usłyszenia wyboru starych piosenek "nowym" słuchaczom. Czy którakolwiek z płyt DS została wycofana z rynku? Czy zaprzestano tłoczenia wcišż nowych egzemplarzy? Nikt mi tego nie wmówi. W każdym większym sklepie muzycznym natykam się na stare albumy DS. Dlaczego więc "nowy" słuchacz nie może sobie po prostu kupić tamtych płyt? Nie widzę bynajmniej powodu, by wieszać psy na MK. Rzadko kiedy idea wydania składanki wychodzi od samego artysty. Zazwyczaj jest to strategia biznesowa wytwórni, a ta nie myli o słuchaczach tylko o nabijaniu swojej kabzy (a więc patrz: cytat u góry). Osobicie kupię PI ze względów kolekcjonerskich. Ale nie oszukujmy się - będzie po prostu stała na półce. Kiedy chcę posłuchać muzyki MK - wkładam do odtwarzacza konkretnš płytę. A ewentualne składanki robię sobie sam, w zależnoci od aktualnego nastroju. Zbiór mało znanych nagrań z drugich stron singli ma sens. W przypadku MK byłaby to jednak stosunkowo krótka płyta...
Setlista Na "private Investigations..."! - grzes - 16.11.2005 Cytat:Originally posted by koobaa@Nov 15 2005, 05:32 PMKooba a słuchałe Portobello z 1982-12-17 Birmingham u mnie ta wersja kosi wszystkie inne w ogołe cały koncert jest niesamowity a Mark jaki rozgadany
Setlista Na "private Investigations..."! - grzes - 16.11.2005 Cytat:Originally posted by olaph72@Nov 16 2005, 12:06 AMczy taki mały ? nie wiem czy by sie to wszystko zmieciło na jednej płycie...może by tak ułożyć takš płytę?
Setlista Na "private Investigations..."! - koobaa - 16.11.2005 Cytat:Originally posted by olaph72@Nov 15 2005, 11:06 PMTrudno sie z tym pogladem nie zgodzic... tym bardziej, ze skladanka Sultans of swing wciaz na polkach zalega... Cytat:Nie widzę bynajmniej powodu, by wieszać psy na MK. Rzadko kiedy idea wydania składanki wychodzi od samego artysty. Zazwyczaj jest to strategia biznesowa wytwórni, a ta nie myli o słuchaczach tylko o nabijaniu swojej kabzyno i taka prawda jest... dlatego chyba przesada jest mowienie: "dlaczego on to zrobil?" albo "myslalem, ze jest ponad tym" A takie skladanki dla mnie zawsze beda profanacja... tylko ten kolekcjoner we mnie sie burzy...![]() Cytat:Kooba a słuchałe Portobello z 1982-12-17 Birmingham masz racje Grzes - to jest niesamowity wystep, jednak posiadam go w wersji "audience" i po prostu wieksza przyjemnosc sprawia mi sluchanie Portobello Belle z konsolety, tak jak to jest na MFN. Jesli istnieje nagranie z tego koncertu w jakosci "soundboard" to bez wahania - wychodzi na prowadzenie ![]() Chociaz wersja z trasy On Every Street jest rowniez ciekawa... z solo Paula Franklina na pedal steel... - niestety tu tez "tylko" nagranie z widowni...jesli chodzi o zbior B-sides - to oczywiscie jestem za. Stworzylem sobie taka plyte i gram ja bardzo czesto... PS. jest dluzsza niz kazdy z albumow DS i MK
Setlista Na "private Investigations..."! - olaph72 - 16.11.2005 Cytat:jesli chodzi o zbior B-sides - to oczywiscie jestem za. Stworzylem sobie taka plyte i gram ja bardzo czesto...Moge poprosić o setlistę? Według mnie - byłaby długa, ale tylko jeli uwzględnimy odrzuty z sesji i nagrania koncertowe dołšczane do singli. Bez nich taka potencjalna składanka chyba już nie imponowałaby długociš (zawartoć pomijam, bo jej klasa jest poza wszelkimi wštpliwociami).
Setlista Na "private Investigations..."! - Robson - 16.11.2005 OK. To może ja spróbuję Pomijam nagrania niezrealizowane a których zarys, kształt jest nam znany. Nie pomijam koncertowych (bo niby dlaczego? ) Uwzgledniam EPKĘ Extende DancePlay bo nie ukazała się na CD ale nie uwzględniam filmu Comfort And Joybo jak rozumiem mamy na myli wokalne nagrania MK Wszelakich tribute nie licze. Kolejnoć chronologiczna:Eastbound Train (znamy tylko live) Badges, Posters, Stickers And T-Shirts If I Had You Two Young Lovers (wiem, wiem aLCHEMY ale też i EPKA w studiu) Think I Love You Too Much Kingdom Come Millionaire Blues The Long Highway The Lily Of The West (nie mogłem sie powstrzymać) On Raglan Road Gravy Train My Claim To Fame Tall Order Baby What Have I Got To Do Pyroman (znamy tylko live) Let's See You Camerado Small Potatoes Summer Of Love Żeby była 20 <Twisting By The Pool> wiem pierwsza składanka ale też i EPKA A na dobrš sprawę 3 nagrania z płyty A Shot At Glory która nie ukazała się w naszym kraju byłyby dodatkowš radociš Nie jest tak mało W sam raz na podwójny album, A to tylko oficjalny b-sajdowy zestaw
Setlista Na "private Investigations..."! - olaph72 - 16.11.2005 Parę uwag: 1. Eastbound Train znamy tylko live, bo inna wersja nie istnieje. 2. Think I Love You Too Much - na którym singlu była ta piosenka, bo mi umknęło? 3. The Lily Of The West oraz On A Raglan Road - to żadne "b sides", obie piosenki sš na regularnych płytach. Ta pierwsza kwalifikuje się raczej na innš ewentualnš składankę - Contributions. 4. Pyroman - jak dotšd nie znalazł się na żadnym oficjalnym wydawnictwie. 5. Twisting By The Pool to jak najbardziej "a-side". A jeli mielibymy być konsekwentni, to jeszcze: 6. Czemu nie kawałki z Encores? Wiem, OTN, ale także EP-ka. 7. Czemu nie nagrania ze studia WDR z singla Sailing To Philadelphia? 8. Jeli The Lily Of The West, to czemu nie Wonderful Land (bez wokalu, ale z gitarš) i It's Money That Matters (z wokalem)? Przyznaję Wam rację - lista i tak jest długa. Powštpiewałem, bo szczerze mówišc nie mylałem o składance łšczšcej czasy DS z solowš twórczociš MK. Setlista Na "private Investigations..."! - tawnuk - 16.11.2005 Cytat:Originally posted by Robson@Nov 16 2005, 01:45 PMNINAWIDZĘ jak Robson (czy ktokolwiek inny) pokazuje ze nie znam bardzo, bardzo wielu utworów Mareczka. To jest dla mnie najgorsza rzecz na wiecie. NIe poznać jakiego dzieła Marka. Koszmar popopopoprostu... Setlista Na "private Investigations..."! - Robson - 16.11.2005 Prosta sprawa. Dlatego pokresliłem <znamy tylko live> On Raglan Road i Lily Of The West włšczyłbym do repertuaru bo owszem sš na płytach oficjalnych ale poród innych wykonawców i nie sš to może propozycje aż tak bardzo naciagane Mylałem wyłšcznie o unikatach a Think I Love You Too Much i Pyroman za takie koncertowe włanie uważam Nie bardzo widze sens cokolwiek z Encores bo nie ma tam nic nowego. Jest na CD a Extende DanceEplay -nie Twisting By The Pool owszem jest "a-side" ale włanie byłem konsekwentny i trzymałem sie EPKI włšczajac pozostałe trzy nagrania a nie mylšc o składance Na singlu ze studia WDR nie ma nic nowego ![]() ps. przepraszam Tawnuk przecież wiesz że nie miałem złych zamiarów
Setlista Na "private Investigations..."! - grzes - 16.11.2005 Cytat:Originally posted by Robson@Nov 16 2005, 02:45 PMa mi się Twoja lista bardzo podoba
Setlista Na "private Investigations..."! - koobaa - 16.11.2005 No to w ten sposob rozpatrujac moj zbior nie powinien sie nazywac "B-sides" tylko "Besides" poniewaz oprocz tych typowych B-sidow sa tam tez rzadkosci,ktore mozna spotkac na oficjalnych wydawnictwach. 1. Two Brothers and a Stranger (Color of Money) 2. All that I Have (Shot at Glory) 3. Say Too Much (Shot at Glory) 4. Think I Love You Too Much (Knebworth) 5. Millionaire Blues (pierwszy B-side -Calling Elvis) 6. Kingdom Come (drugi B-side -Heavy Fuel)7. Instrumental - bez tytulu - (z sesji Golden Heart) 8. Secondary Waltz (odrzut z sesji Golden Heart) 9. Let's See You - kolejny B-side (What it is) 10. Camerado - j.w. 11. Long Highway - j.w. 12. What Have I Got To Do - B-side (Cannibals) 13. Tall Order Baby - j.w. 14. Small Potatoes - B-side (Why Aye Man) 15. Summer Of Love - B-side (Boom, Like That) 16. My Claim To Fame - B-side (Darling Pretty) 17. Gravy Train - j.w. 18. Atlantis - cover Shadows'ow 19. If I Had You - (Extend Dance PLay EP) - najlepszy numer z tej Epki ![]() Oczywiscie to nie wszystkie z tych ktore moglyby sie tam ppojawic ale wybrale sobie te ulubione... Jak widac nie tylko B-side'y ale chyba stanowia wiekszosc. Calosc - 77 minut NMW... ![]() Cytat:Eastbound Train znamy tylko live, bo inna wersja nie istniejeNiezupelnie Olaph, istnieje jeszcze wersja demo - kapitalna z reszta i zupelnie inna niz ta, ktora znamy z nagran LIVE. Setlista Na "private Investigations..."! - Evelda - 16.11.2005 Cytat:Originally posted by Robson@Nov 16 2005, 02:45 PMU la la... Dla mnie bomba... Włanie o to mi chodziło!!! Za TAKĽ Składaneczkš warto by schodzić pół wiata i ostatnie buty...![]() Ale dlaczego ograniczać się wyłšcznie do wokalnych? Wszelakie tribute to kolejne 3-4 CD (więcej? ) i... mój wymarzony blue boksik jak malowany... ![]() PS. Mam pytanko: cóż to za tajemnicze kobietki: Bernadette i Nadine? ![]() Ponadto intrygujš mnie: A Fistful of Ice Cream, Hobos Lullaby, In My Car, Lonesome Wind Blues, Move It Away, No Wonder Hes Confused, Real Girl, Suicide Towers, Two Skinny Kids (kolejnoć alfabetyczna )Na razie tyle (to ledwie poczštek... )Markowe Uciski
Setlista Na "private Investigations..."! - Robson - 16.11.2005 Bernadette i Nadine to nieukończone z pierwszej płyty DS tak samo Real Girl i Suicide Towers Ten drugi był podobno zbyt mroczny i Mark ostatecznie odrzucił ten fragment (a szkoda) A Fistful Of Ice Cream nazywam instrumentalnš wersjš Private Investigations To z płyty Comfort And Joyz pięknš "hiszpańskš" gitarš Hobo's Lullaby i Lonesome Wind Blues to TNH No Wonder He's Confused i Two Skinny Kids to nieukończone na GH Move It Away jeli dobrze pamiętam nie weszło na MM A In My Car na jedynkę ale wykonywane na koncertach podczas pierwszej trasy podobnie jak Bernadette Bardzo punkowe kawałki i wietne
Setlista Na "private Investigations..."! - koobaa - 16.11.2005 Chodzaca Encyklopedia Markowo-Dire-Straitsowa, w skrocie "Robson" ![]() Ja moze jeszcze tylko dodam, ze Nadine to numer Chucka Berry'ego wykonywany na pierwszych koncetach DS jako cover, Bernadette zostala napisana przez Davida Knopflera, In My Car - jak dla mnie niekoniecznie wspanialy ![]() Za to Making Movies zapowiadal sie interesujaco... szkoda, ze w koncu nie ujrzal swiatla dziennego... Move It Away - czy ktos to slyszal? Ja przyznaje, ze nie... Bylo jeszcze cos takiego jak Me and my friends - tez nie slyszalem.... A Real Girl to calkiem fajny numer...
Setlista Na "private Investigations..."! - grzegorz - 16.11.2005 ![]() W 1997 ukazało się nieoficjalne wydanie b-sidów. Powyżej tył okładki tego wydawnictwa Setlista Na "private Investigations..."! - Robson - 16.11.2005 Zapomniałem o niezwykłym nagraniu Do America
Setlista Na "private Investigations..."! - dudageo - 16.11.2005 Robson... własnie robię sobie takš kompilację dokładnie według Twojej listy Mam nadzieję, że udzielisz na to praw autorskich W razie czego podzielę się z chętnymi...Oprócz tego próbuję zrobić drugš składnakę z cyklu "dla siebie" z najlepszymi koncertowymi nagraniami DS i MK... Setlista Na "private Investigations..."! - Robson - 16.11.2005 Tomek masz ode mne zielone wiatło
|