![]() |
|
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary (/showthread.php?tid=552) |
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - olaph72 - 13.02.2007 Miałem na myli rocznicę powstania, nie debiutu. ![]() Aczkolwiek jeli nowa płyta ukaże się w 2008 roku, to też będzie ładna okršgła... 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 13.02.2007 Wiem Ale zwykle bardziej znaczšcy jest tutaj debiut płytowy od którego liczy się ile dany wykonawca jest z nami
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 13.02.2007 Nie sšdzę, żeby Mark przywišzywał wagę do tego typu rocznic. Wszystkie poprzednie raczej były inicjatywš wytwórni płytowych. W 1988r dostalimy pierwszš składankę Money For Nothing, w 1998 - drugš Sultans Of Swing. Być może co się pojawi w 2008r, ale osobicie wštpię aby to było celowe działanie MK . Ale wykluczyć tego nie można .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - olaph72 - 13.02.2007 Byłbym ekstraordynaryjnie kontent.
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 13.02.2007 A ja sobie ostatnio znów przypomniałem film DVD dołšczony do płyty Shangri-La Wiem że jest za wczenie ale mam nadzieję że podobne rarytasy przy nowej płycie też znajdziemy. I co uderza: kalifornijskie studia takie malutkie i przytulne a kiedy spoglšda się na Britsh Grove to przestrzeń którš trudno ogarnšć ![]() to jeszcze takie malutkie ps. Przy płycie Shangri-La dr Fletcher pokazał nam 5 tygodni a tymczasem mamy już 4...Zobaczymy jak będzie tym razem
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 13.02.2007 Teraz Mark jest u siebie więc nie musi się za bardzo martwić o rezerwacje terminów w studio, podczas gdy nagrywał w Shangri-La pewnie płacił słono za każdy dzień . Bardzo mnie ciekawi czy faktycznie wchodzšc do studia Mark ma juz wszystkie numery ułożone, dopracowane w sensie wokalno-muzycznym...? Czy w studio dopracowuje sie tylko aranżacje czy jest to bardziej złożony proces? Pewnie ta druga opcja, z tego co widac na zdjęciach i z tego co pisze Guy, utwory kształtujš się dopiero w studio - a na to warto mieć trochę czasu . PS ...nie mogę się doczekać ...
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 13.02.2007 Tak to rzeczywicie interesujšce. Np. na Montserrat w 1984 przyjechał z gotowym materiałem Tak mi się tylko skojarzyło. Album The Ragpicker's Dream powstał bardzo szybko. Mark wspominał że miał gotowe numery a nie chciał tych nagrań "kisić" więc płyta wyszła doć szybko. To poniekšd pozwala też przypuszczać że jaki gotowy scenariusz, schemat Mark miał z góry przygotowany
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - mikołaj - 13.02.2007 Szczerze mówiac niepokoi mnie bardzo brak Richarda. Wprawdzie muzycznie jest "tylko" tłem dla gry Marka, ale to tło jest piękne (np. "Sailing to Philadelphia"). Jezeli nawet Mark nagra wszystkie gitary sam, to jak poradzi sobie na koncertach? 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - hillbilly - 13.02.2007 Mark nie nagra wszystkich gitar sam... w studiu gocił przecież Luke Brighty z którym Mark promował SL 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 14.02.2007 Cytat:Originally posted by mikołaj+--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (mikołaj)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>Szczerze mówiac niepokoi mnie bardzo brak Richarda. Wprawdzie muzycznie jest "tylko" tłem dla gry Marka, ale to tło jest piękne (np. "Sailing to Philadelphia"). Jezeli nawet Mark nagra wszystkie gitary sam, to jak poradzi sobie na koncertach? [/b]Mnie zupełnie to nie niepokoi . Mikołaj, utwór, który przytoczyłe jako przykład z pięknym tłem to dzieło tylko i wyłšcznie Marka. Obydwie partie na albumie gra sam Maestro, a Richard jedynie na koncertach odtwarzał jego partię rytmicznš. Mark ma bardzo charakterystyczny sposób grania (także rytmicznych partii), Richard jest bardzo blisko - ale nie do końca wierny oryginałowi z albumu.<!--QuoteBegin-hillbilly Mark nie nagra wszystkich gitar sam... w studiu gocił przecież Luke Brighty z którym Mark promował SL [/quote] Chyba jednak nagra . Zarówno Guy jak i Richard wspominali o tym gdy tego rodzaju pytania się pojawiły. Luke Brighty wpadł tylko do studia na odwiedziny - tak to zrozumiałem. Nie będzie to pierwszy raz kiedy MK nagra wszystkie partie gitarowe sam. Było już tak w podczas nagrywania Making Movies i efekt był wymienity, na Brothers In Arms również grał w przygniatajšcej większoci tylko Mark na gitarach. O wiele łatwiej jest gdy w sesjach uczestniczy drugi gitarzysta, wtedy można wiele rzeczy wypróbować na bieżšco, jednak nie jest absolutnie konieczny i nie zdziwię się jeli nikt oprócz MK nie będzie brał udziału w nagraniu gitar. Koncert to inna bajka, wtedy na pewno zatrudniš kogo, przypuszczam że Richarda.
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - MARTINEZ - 14.02.2007 A mi troszke brakuje kobiet w chorkach.... wiadomo - kobiety - mark lepiej gra, popisuje sie... utwory sa ciekawsze
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 14.02.2007 Ale kobiet raczej nigdy nie było na płytach DS/MK Marti no co Ty? (nie liczšc oczywicie All The Roadrunning ) Co innego takie cudo jak np. A Night In London Pamiętacie? Ale zaraz. One były tylko w sekcji smyczkowej. To może Knewborth? Think I Love You Too Much ?
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - BET - 14.02.2007 Na Knebworth to pewnie Eric wzial swoje "groupies"
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 14.02.2007 No włanie też tak mylałem
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - koobaa - 14.02.2007 Cytat:Originally posted by MARTINEZ@Feb 14 2007, 06:30 AMTo Ci teoria, Marti... 'Mark się popisuje...' Akurat tego nigdy bym o Nim nie powiedział .
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - mikołaj - 14.02.2007 Koobaa - byłem więcie przekonany że w "Sailing..." słychać Richarda na gitarze akustycznej. A TO JEST MARK!!! Oj, to muszę dzisiaj przed zanięciem to sprawdzić osobicie, na słuchawkach (i zasnšć jak zwykle gdzie w okolicach "Praire wedding...) 2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - MARTINEZ - 15.02.2007 Kooba no dobrze - moze nie popisuje ale slini ))na knewborth do dziewczynek claptona na starym koncercie cheta do emmylou na live aid do tiny > poprawka robsona i beta > prince's trust ![]() Robson a dziewczynki byly chyba wokalnie na golden heart ( rudiger ? ) i na sailing w jednej piosence ? o ile sie nie myle ps rzucilem wlasnie prace i zauwazylem ze moj podpis / cytat zaczyna miec znaczenie
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 15.02.2007 Na Live Aid do Tiny? :wacko: Nie przypominam sobie Z tego co pamiętam Tina wystšpiła z Mickiem Jaggerem i to w Stanach więc to chyba niemożliwe
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - BET - 15.02.2007 Na Prince's Trust do Tiny
2007 Mark Knopfler Album Recording Diary - Robson - 15.02.2007 A to co innego
|