![]() |
|
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< (/showthread.php?tid=49) |
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 20.05.2005 Ciekawostki o drzewie jawor: * Najstarszy jawor wg Pacyniaka rośnie we wsi Wysoka, gmina Leśnica, woj. opolskie (to u Ciebie BET w okolicy też muszą jawory rosnąć gdzieś, na pewno są, poszukaj ), ma on 331 lat. Obwód tego drzewa wynosi 593 cm, pierśnica 189 cm, wysokość 28 m.* Jawor w zamierzchłych czasach uznawany był za drzewo obdarzone własnościami boskimi. W starożytności zarówno Grecy jak i Persowie wierzyli, że sam cień tego drzewa emanuje błogosławieństwo. W Grecji obsadzano jaworami drogi, co przetrwało do czasów współczesnych. Persowie otaczali jaworami miasta - przed zarazą, bądź w miejscach uznanych za lecznicze sadzono specjalnie jawory. * Franciszek Karpiński przedstawia jawor jako opiekuna zakochanych. * Drewno jaworowe jest jednym z podstawowych surowców lutniczych - skrzypce tylko płytę rezonansową mają ze świerka, a gryf, dno i boki z jaworu. * Drzewo najłatwiej rozróżnić po owocach, liściach i korze. Jawor ma liście 5-klapowe, zbliżone do klonu zwyczajnego, lecz nie tak ostro zakończone i piłkowate. Są one bardziej mięsiste, ogonek liściowy czerwonawo nabiegły. Barwa liści od strony górnej ciemnozielona, od dołu sinozielona i biaława. Od klonu pospolitego różni się liść tym, że w jego ogonku nie występują przewody mleczne. Owoce lekko zagięte. * Nasi przodkowie Słowianie, bardzo dobrze rozróżniali ten gatunek drzewa i obawiali się go. Nie wolno było łamać jego gałęzi, a tym bardziej kaleczyć. "Drzewo płakało słodkimi łzami, a z nimi beczał sprawca" - pisze M. Zielińska. Jawor hebanowi droższy Kosztowne drzewo, wdzięczny jaworze Ty chocieś w głuchym rodził się borze Przecię natura tym cię uczciła, Żeś dała głosu pięknego siła. A cóż ma heban nad cię jaworze? Ty masz głos w cenie, a on w pozorze On swym widokiem ucieszy oczy Po tobie wesól człek, gdy wyskoczy __ (Wespazjan Kochowski 1663-1700) A więcej (wraz ze zdjęciami jawora) znajdziesz na tej stronie: "On swym widokiem ucieszy oczy"
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Evelda - 20.05.2005 O mój Boże... :o :blink: To już nawet na Gooooooogle pchać się nie trzeba... DYĆ TU JE WSZYTKO... PS. Nie nabijam postów, a jedynie WYRAŻAM SWÓJ PODZIW
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - BET - 20.05.2005 Ekhm. Zaciecie prawnika - moglem sie tego spodziewac Ciemkujem
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 20.05.2005 Cytat:Originally posted by BET@May 20 2005, 03:46 PMEeee tam, nie przesadzaj...
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Vidocq - 20.05.2005 Howard - Nasza Mała Encyklopedia
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kszaq - 20.05.2005 raczej chodząca encyklopedia
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 20.05.2005 Opieram się w większości na tym co nasze wszechwładne wręcz Google wyszukać potrafią. Nic więcej.
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - margolcia - 22.05.2005 BET - skoro jawor ma liście podobne do klonu to może klon jakiś się znajdzie...albo czeka Was wycieczka do tej wsi w której jest najstarszy jawor....dobra rada alergika - nie sadzaj Jej pod topolą bo to drzewo okropnie pyli i zamiast wzdychać zacznie kichać..... Ja wybrałam What it is...wtedy poczułam brzmienie gitary w o tu w klatce piersiowej właśnie, łzy w oczach i te sprawy...btw uwielbiam słuchać tego kawałka jak prowadzę auto - ale się wtedy sunie... ps. Mam techniczne pytanie - jak zrobić by moje zdjęcie było przy post-cie? nie chcę być białą niezapisaną kartą... :wacko: pzdr, :ph34r: Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 22.05.2005 MT1, no to będziesz miał co robić w wakacje...
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - pawel - 22.05.2005 Cytat:Originally posted by BET@May 20 2005, 09:41 AMWłaśnie, "Telegraph.." "Slutans.." są fantastyczne (zwłaszcza na żywo :-)) ale najbardziej zrobiło mi się miękko przy Sailing to Philadelphia...Bardzo lubię ten utwór, a na Torwarze Mark wykonał go z takim feelingiem...poezja przepraszam za zakłocenie waszego wątku o jaworze
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - seba - 22.05.2005 Super, że "Speedway..." jest na drugim miejscu . To był mój numer dwa, a "Sułtani" to numer trzy . Czyli wszystko w tej ankiecie układa się po mojemu . Pierwszy oczywiście był "Telegraph Road" .
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - pawel - 22.05.2005 Apropos pod-wątku drzewiastego - zobaczcie co znalazłem w opisie jednej gitary: "Wersja 6-strunowa, konstrukcja neck-thru-body. Gryf 11-cz.: klon, mahoń, wenge, amazaque. Profilowany korpus - jesion bagienny..." :-) Nie wiedziałem że jesion może być bagienny, a że stosuje się go do budowy gitar to już wogóle...Ciekawe czy Mark ma taką.. Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kszaq - 22.05.2005 Cytat:Originally posted by seba@May 22 2005, 11:31 AMaaa nie prosimy głosowac na sułtanów Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - bartek240 - 23.05.2005 jak dla mnie to Telegraph Road, Mark wykonał ten utwór poprostu na bosko,pierwszy raz byłem na jego koncercie i wszystkie utwory były niesamowite ale ten był boski. Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Jordancbr - 23.05.2005 Ja głosowałem na Telegraph Road bo to klasyk i wykonanie niesamowite ale jeśli chodzi o nowe kawałki to bardzo podobało mi się Boom Like That, fajny klimacik i zupełny luzik w czasie wykonania Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Count_Bill - 23.05.2005 Oczywiście że wszystkie, ale z racji tego co słucham ostatnio (Golden Heart, 'Je suis desole' szczegolnie mnie kręci) wybrałem 'Rudiger'a'. Więcej ankiet, proponuje głosowanie na najlepszy kawałek z każdej płyty po kolei (oj to to bedzie dopiero ciezki wybór)
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Beithe - 23.05.2005 Telegraph Road. Ale jestem tendencyjna, bo ja tę piosenkę uwielbiam. Chociaż parę innych też, a nie zrobiły na mnie koncertowo aż takiego wrażenia jak TR. Kolejne miejsca - set akustyczno-herbatkowy (ale to znów tendencyjne - akustyczności i herbatę też uwielbiam )
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Eowyn - 23.05.2005 ja bym wszystko pozaznaczała, bo wszystko cudowne... ale Telegraph Road mnie powalił po prtostu
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Steeven - 23.05.2005 A ja nie byłem oryginalny. Brothers to było to. I w dodatku cała ta gra świateł w tle. I ten chrapliwie senny głos Maestro. CU-DO!!! Aczkolwiek bardzo fajny wyszedł tez Nazareth. Na płycie takich emocji nie niesie jak na żywca... Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Robson - 23.05.2005 Ja zagłosowałem na "Brothers In Arms" ale tak naprawdę te dwa koncerty są dla mnie bardzo ważne tylko jako całość, przemyślana i z sensem
|