Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< (/showthread.php?tid=49)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 20.05.2005

Ciekawostki o drzewie jawor:

* Najstarszy jawor wg Pacyniaka rośnie we wsi Wysoka, gmina Leśnica, woj. opolskie (to u Ciebie BET w okolicy też muszą jawory rosnąć gdzieś, na pewno są, poszukaj Uśmiech ), ma on 331 lat. Obwód tego drzewa wynosi 593 cm, pierśnica 189 cm, wysokość 28 m.
* Jawor w zamierzchłych czasach uznawany był za drzewo obdarzone własnościami boskimi. W starożytności zarówno Grecy jak i Persowie wierzyli, że sam cień tego drzewa emanuje błogosławieństwo. W Grecji obsadzano jaworami drogi, co przetrwało do czasów współczesnych. Persowie otaczali jaworami miasta - przed zarazą, bądź w miejscach uznanych za lecznicze sadzono specjalnie jawory.
* Franciszek Karpiński przedstawia jawor jako opiekuna zakochanych.
* Drewno jaworowe jest jednym z podstawowych surowców lutniczych - skrzypce tylko płytę rezonansową mają ze świerka, a gryf, dno i boki z jaworu.
* Drzewo najłatwiej rozróżnić po owocach, liściach i korze. Jawor ma liście 5-klapowe, zbliżone do klonu zwyczajnego, lecz nie tak ostro zakończone i piłkowate. Są one bardziej mięsiste, ogonek liściowy czerwonawo nabiegły. Barwa liści od strony górnej ciemnozielona, od dołu sinozielona i biaława. Od klonu pospolitego różni się liść tym, że w jego ogonku nie występują przewody mleczne. Owoce lekko zagięte.
* Nasi przodkowie Słowianie, bardzo dobrze rozróżniali ten gatunek drzewa i obawiali się go. Nie wolno było łamać jego gałęzi, a tym bardziej kaleczyć. "Drzewo płakało słodkimi łzami, a z nimi beczał sprawca" - pisze M. Zielińska.

Jawor hebanowi droższy
Kosztowne drzewo, wdzięczny jaworze
Ty chocieś w głuchym rodził się borze
Przecię natura tym cię uczciła,
Żeś dała głosu pięknego siła.
A cóż ma heban nad cię jaworze?
Ty masz głos w cenie, a on w pozorze
On swym widokiem ucieszy oczy
Po tobie wesól człek, gdy wyskoczy
__
(Wespazjan Kochowski 1663-1700)

A więcej (wraz ze zdjęciami jawora) znajdziesz na tej stronie:

"On swym widokiem ucieszy oczy"
Oczko

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Evelda - 20.05.2005

O mój Boże... :o :blink: To już nawet na Gooooooogle pchać się nie trzeba...
DYĆ TU JE WSZYTKO... Duży uśmiech

PS. Nie nabijam postów, a jedynie WYRAŻAM SWÓJ PODZIW Szczęśliwy

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - BET - 20.05.2005

Ekhm. Zaciecie prawnika - moglem sie tego spodziewac Uśmiech Ciemkujem Wywracanie oczami

Cytat:Originally posted by BET@May 20 2005, 03:46 PM
Ekhm. Zaciecie prawnika - moglem sie tego spodziewac Uśmiech Ciemkujem Wywracanie oczami
Eeee tam, nie przesadzaj... Oczko

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Vidocq - 20.05.2005

Howard - Nasza Mała Encyklopedia Duży uśmiech Szczęśliwy

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kszaq - 20.05.2005

raczej chodząca encyklopedia Duży uśmiech

Opieram się w większości na tym co nasze wszechwładne wręcz Google wyszukać potrafią. Nic więcej. Uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - margolcia - 22.05.2005

BET - skoro jawor ma liście podobne do klonu to może klon jakiś się znajdzie...albo czeka Was wycieczka do tej wsi w której jest najstarszy jawor....dobra rada alergika - nie sadzaj Jej pod topolą bo to drzewo okropnie pyli i zamiast wzdychać zacznie kichać.....
Ja wybrałam What it is...wtedy poczułam brzmienie gitary w o tu w klatce piersiowej właśnie, łzy w oczach i te sprawy...btw uwielbiam słuchać tego kawałka jak prowadzę auto - ale się wtedy sunie...
ps. Mam techniczne pytanie - jak zrobić by moje zdjęcie było przy post-cie? Huh nie chcę być białą niezapisaną kartą... :wacko:
pzdr, :ph34r:

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 22.05.2005

MT1, no to będziesz miał co robić w wakacje... Uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - pawel - 22.05.2005

Cytat:Originally posted by BET@May 20 2005, 09:41 AM
ale wykonanie tej ostatniej, i emocje jakie towarzyszyly przynajmniej mi podczas PRZEZYWANIA tego utworu, zdecydowanie stawiaja ja na piedestale...
Właśnie, "Telegraph.." "Slutans.." są fantastyczne (zwłaszcza na żywo :-)) ale najbardziej zrobiło mi się miękko przy Sailing to Philadelphia...Bardzo lubię ten utwór, a na Torwarze Mark wykonał go z takim feelingiem...poezja

przepraszam za zakłocenie waszego wątku o jaworzeUśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - seba - 22.05.2005

Super, że "Speedway..." jest na drugim miejscu Uśmiech . To był mój numer dwa, a "Sułtani" to numer trzy Oczko . Czyli wszystko w tej ankiecie układa się po mojemu Uśmiech . Pierwszy oczywiście był "Telegraph Road" Uśmiech .

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - pawel - 22.05.2005

Apropos pod-wątku drzewiastego - zobaczcie co znalazłem w opisie jednej gitary:

"Wersja 6-strunowa, konstrukcja neck-thru-body. Gryf 11-cz.: klon, mahoń, wenge, amazaque. Profilowany korpus - jesion bagienny..."

:-)
Nie wiedziałem że jesion może być bagienny, a że stosuje się go do budowy gitar to już wogóle...Ciekawe czy Mark ma taką..

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kszaq - 22.05.2005

Cytat:Originally posted by seba@May 22 2005, 11:31 AM
Super, że "Speedway..." jest na drugim miejscu Uśmiech . To był mój numer dwa, a "Sułtani" to numer trzy Oczko . Czyli wszystko w tej ankiecie układa się po mojemu Uśmiech .
aaa nie Duży uśmiech
prosimy głosowac na sułtanów

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - bartek240 - 23.05.2005

jak dla mnie to Telegraph Road, Mark wykonał ten utwór poprostu na bosko,pierwszy raz byłem na jego koncercie i wszystkie utwory były niesamowite ale ten był boski.

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Jordancbr - 23.05.2005

Ja głosowałem na Telegraph Road bo to klasyk i wykonanie niesamowite ale jeśli chodzi o nowe kawałki to bardzo podobało mi się Boom Like That, fajny klimacik i zupełny luzik w czasie wykonania

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Count_Bill - 23.05.2005

Oczywiście że wszystkie, ale z racji tego co słucham ostatnio (Golden Heart, 'Je suis desole' szczegolnie mnie kręci) wybrałem 'Rudiger'a'. Więcej ankiet, proponuje głosowanie na najlepszy kawałek z każdej płyty po kolei (oj to to bedzie dopiero ciezki wybór) Szczęśliwy

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Beithe - 23.05.2005

Telegraph Road. Ale jestem tendencyjna, bo ja tę piosenkę uwielbiam. Chociaż parę innych też, a nie zrobiły na mnie koncertowo aż takiego wrażenia jak TR. Kolejne miejsca - set akustyczno-herbatkowy (ale to znów tendencyjne - akustyczności i herbatę też uwielbiam Oczko)

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Eowyn - 23.05.2005

ja bym wszystko pozaznaczała, bo wszystko cudowne...
ale Telegraph Road mnie powalił po prtostu Uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Steeven - 23.05.2005

A ja nie byłem oryginalny. Brothers to było to. I w dodatku cała ta gra świateł w tle. I ten chrapliwie senny głos Maestro. CU-DO!!! Aczkolwiek bardzo fajny wyszedł tez Nazareth. Na płycie takich emocji nie niesie jak na żywca...

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Robson - 23.05.2005

Ja zagłosowałem na "Brothers In Arms" ale tak naprawdę te dwa koncerty są dla mnie bardzo ważne tylko jako całość, przemyślana i z sensem Oczko