Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone (/showthread.php?tid=376)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - Robson - 02.05.2006

I jak na razie "Diamenty" œwiecš najjaœniej Uśmiech

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - dudageo - 02.05.2006

shine on you crazy diamonds... Oczko

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - fakungio - 02.05.2006

Czeœć wszystkim.

Posłuchajcie, ja na prawdę nie chcę robić zamętu tutaj. Zdziwiła mnie taka ostra reakcja niektórych z Was. Pocieszyła natomiast odpowiedŸ hillbilly i olaph72. Dzięki Wam chłopaki!! Posłuchajcie Ÿle mnie zrozumieliœcie. Mnie ta płyta podoba się bardzo. Cały czas słucham jš w samochodzie. Przecież pierwszy post jest mój w tym temacie.

Ja na muzyce Knopflera wyrosłem i lubię właœnie jego solowe projekty najbardziej. Ot chociażby pamiętam jak studiowałem i NiedŸwiecki puœcił Darling Pretty. Wtedy to w kańciapie u kumpla nagrywaliœmy nocnš audycję w trójce, która była transmitowana z Nashville.

Także sprawę mojego lubienia czy nie lubienia Knopflera mamy chyba ustalonš...

Sam Knopfler powiedział kiedyœ , że w każdej sytuacji człowiek staje się krytykiem więc dajcie kurcze spokój i nie bšdŸcie tacy słodkopi##šcy

I wy się dziwicie, że ja tu tak rzadko jestem...lipa panowie!!!! i trochę luzu!!!

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - jambore - 03.05.2006

Cytat:Originally posted by fakungio@May 2 2006, 08:39 PM
Czeœć wszystkim.

Posłuchajcie, ja na prawdę nie chcę robić zamętu tutaj. Zdziwiła mnie taka ostra reakcja niektórych z Was. Pocieszyła natomiast odpowiedŸ hillbilly i olaph72. Dzięki Wam chłopaki!! Posłuchajcie Ÿle mnie zrozumieliœcie. Mnie ta płyta podoba się bardzo. Cały czas słucham jš w samochodzie. Przecież pierwszy post jest mój w tym temacie.

Ja na muzyce Knopflera wyrosłem i lubię właœnie jego solowe projekty najbardziej. Ot chociażby pamiętam jak studiowałem i NiedŸwiecki puœcił Darling Pretty. Wtedy to w kańciapie u kumpla nagrywaliœmy nocnš audycję w trójce, która była transmitowana z Nashville.

Także sprawę mojego lubienia czy nie lubienia Knopflera mamy chyba ustalonš...

Sam Knopfler powiedział kiedyœ , że w każdej sytuacji człowiek staje się krytykiem więc dajcie kurcze spokój i nie bšdŸcie tacy słodkopi##šcy

I wy się dziwicie, że ja tu tak rzadko jestem...lipa panowie!!!! i trochę luzu!!!z krytykš jeszcze bardziej
Chyba powinniœmy ten temat przerzucic do innego wštku, ale co tam.
Z luzem się zgadzam,z krytykš jeszcze bardziej,ale

Tak trochę żartobliwie. To większego smętu niż piosenka "Ragpicker's Dream" nie mógł wymyœleć. Ten wers "When Jack Frost came for Christmas" pękam ze œmiechu!! chyba był mocno uwędzony tutaj hehehe.

Po tym zdaniu poczułem się jak -uwędzony

Co do opinii o straszym dziadku Knopflerze to mnie też smutno, że czas leci i prawdopodobnie nigdy już nie usłyszymy Marka na wielkim stadionie..no cóż..

Presley też umarł- takiego "starszego dziadka" chciałbym miec w rodzinie!!!

Co do E. Harris to miałem kiedyœ na VHS kocert z S.P Atkinsem. i tam wyglšdała ona tak samo jak teraz na płycie...no może miała niebieskš suknię z krempliny z falbanami..to faktycznie chyba musieli nagrywać ostatniš płytę ze 20 latOczko Mark przy niej wyglšda jak uschnęty grzyb...też mnie to bawi a babka napięta jak pęcherz na bębnie

Moja mama też nosiła sukienki z krempliny,domyœlam się ,że Twoi znajomi też,

Miała byc recenzja płyty a nie jak kto wyglšda, chociaż i tu moja opinia- niewielu można znależc na rynku Muzyków tak doskonałych jak MK i EH. Chcesz pogadac - na zlocie mam 16 godzin a na forum dostęp na prv.

[COLOR=blue]Co do wokalu Marka to boli...jak œpewa frazę na koncercie w "Shangri La" - "...Tonight Yous Beauty Burns" - kurcze...uszy bolš (bšdŸmy objektywni)[I]

Posłuchaj na żywo kilku innych wykonawców

[COLOR=blue]PS. Uwielbiam jego muzykę, ale uważam , że parenaœcie wpadek muzycznych miał..

I tu się zgadzam!!!

[/I]Forma niektórych odpowiedzi na post Fakuncia tez pozostawia wiele do życzenia...

Przypuszcam ,że chodziło o pi......, .
w tamtej chwili brakło innych słów...... . Proponuję spotkanie na zlocie - wszystko omówimy, ,,,.

Przywaliłeœ poprostu z grubej rury a argumenty - na strzykawkę,
Rozumiem,że płyta może byc cieniutka( co dla niektórych), ale wg mnie potraktowałeœ temat jak krytyk literatury oceniajšc obraz Matejki

Muszę przyznac,że udało Ci się mnie trochę "naładowac" Uśmiech Uśmiech Uśmiech

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - fakungio - 03.05.2006

Co do " Belle Star" to jest œwietne!!! bo optymistyczne!!!
może to UUUUUOOO w refrenie œrednie, ale ogólnie do woza œwietne...

Trochę jak " When its coms to you" taki skiffle..może szkoda że E. Harris no ale cóż

Pozdrawiam

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - fakungio - 03.05.2006

"Co do wokalu Marka to boli...jak œpewa frazę na koncercie w "Shangri La" - "...Tonight Yous Beauty Burns" - kurcze...uszy bolš (bšdŸmy objektywni)[I]

Posłuchaj na żywo kilku innych wykonawców"

Innych wykonawców....ja przykładam do niego innš miarkę a że Mandaryna czy inna pitoli to mam to wiesz gdzie...

No tak ale ja zawsze marzyłem żeby Go zobaczyć na żywo i dlatego może taki niedosyt....aż mnie lekko zatyka jak chciałem być i słuchac to co On przekazuje....Zawiedziony byłem akustykš i dŸwiękiem!!!w Wawie....ale może za dużo koncertów się naoglšdałem z jego udziałem...np. Alchemy czy Golden Night in London...czu Live in Montseratt....to jest dopiero super koncert...ale jaka sala[B][COLOR=blue]

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - jambore - 03.05.2006

Cytat:Originally posted by fakungio@May 3 2006, 12:13 AM
"Co do wokalu Marka to boli...jak œpewa frazę na koncercie w "Shangri La" - "...Tonight Yous Beauty Burns" - kurcze...uszy bolš (bšdŸmy objektywni)[I]

Posłuchaj na żywo kilku innych wykonawców"

Innych wykonawców....ja przykładam do niego innš miarkę a że Mandaryna czy inna pitoli to mam to wiesz gdzie...

No tak ale ja zawsze marzyłem żeby Go zobaczyć na żywo i dlatego może taki niedosyt....aż mnie lekko zatyka jak chciałem być i słuchac to co On przekazuje....Zawiedziony byłem akustykš i dŸwiękiem!!!w Wawie....ale może za dużo koncertów się naoglšdałem z jego udziałem...np. Alchemy czy Golden Night in London...czu Live in Montseratt....to jest dopiero super koncert...ale jaka sala[B][COLOR=blue]
Uśmiech Uśmiech Uśmiech Uśmiech
Wolne mijsca sš do Hamburga-(między innymi),
Zapraszam. Oczko

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - olaph72 - 03.05.2006

Chłopaki, dajcie sobie spokój z tymi tagami html, bo dostaję oczoplšsu! Uśmiech

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - pablosan - 03.05.2006

Panowie

Ragpickera-uwielbiam ten numer Uśmiech , ale rozumiem, ze mozna go nie lubic, natomiast zawsze bede sie zastanawial jak mozna muzyka oceniac po wygladzie... :angry: ? Przeciez to muzyka a nie pokaz mody ani wybieg dla modeli czy modelek. Tu sie nie liczy wyglad,a jesli ma to dla kogos znaczenie to niech lepiej da sobie spokój :angry:

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - Robson - 04.05.2006

Ostatnie notowania i wyniki All The Roadrunning:

Denmark - 1
Switzerland - 1
Norway - 2
Germany - 3
Holland - 3
Italy - 3
Austria - 8
UK - 8
Ireland - 25
Australia - 41

ps. Europa wcišż wie co dobre Duży uśmiech
ps.2 u mnie dzień bez Beyond My Wildest Dreams jakiœ niepełny

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - Robson - 04.05.2006

Podoba mi się, że Mark nie boi się (nigdy się nie bał) muzycznych wyzwań i dla mnie jest to bardzo fascynujšce. Bo ta płyta z Emmylou Harris jest muzycznym wyzwaniem chociaż tak naprawdę można było się spodziewać takiego kroku ze strony MK. Myœlę, że w jakimœ sensie słowa Chrisa Rei też bardzo pasuja do MK, że on wcišż poszukuje, że nie chce nagrywać kolejnej płyty z 12 utworami. Słuchaliœcie najnowszej płyty Bruce'a Springsteena? Boss œpiewa folkowe ballady Pete'a Seegera. I tš płytš przypomniał mi o moim chyba największym muzycznym marzeniu aby Mark chwycił za gitarę akustycznš, wynajšł jakiegoœ muzyka który zagra na harmonijce ustnej i aby powstała właœnie taka płyta. To nie sš wcale aż tak oderwane marzenia od rzeczywistoœci bo Mark jest bardzo blisko muzyki folkowej już od lat i na każdej płycie zawsze odnajduję jakšœ pięknš fokowš balladę. Uśmiech

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - jambore - 04.05.2006

I też Bruc'owi przypisywno ,że zrobił płytę country

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - fakungio - 05.05.2006

A mnie się marzy płyta Knopflera z Chrisem Rea. No szkoda, że tak podobni tematycznie muzycy się nie spiknęli...ojj to by był przebój!!! Swojš drogš żal, że Rea choruje.
Dzisiaj sobie pomyœlałem że szkoda, że Knopfler nie spróbował zaœpiewać w duecie z młodym pokoleniem..No ten tercet: Santana, Josh Stone i Sean Paul...super.

Taka płytka z Josh Stone zamiast Emolou Harris, było by bardziej miękko na pewno

Ale to tylko gdybanie...

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - Robson - 05.05.2006

Płyta Chrisa R. już była z Knopflerem ale tym młodszym Język

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - koobaa - 05.05.2006

Zgadza się, płyta Marka z Chrisem byłaby ciekawa, tym bardziej, że obaj majš rozpoznawalny i jednak inny styl grania (Chris œwietnie na 'slide'Oczko. Podzielam również zdanie Robsona co do muzycznych wyzwań, których Mark się nie boi i co ciekawe, ja również jestem spokojny zawsze kiedy Mark eksperymentuje, bo wiem, że te eksperymenty zawsze będš udane. Owszem, kilka rzeczy według mnie niezbyt fortunnie się udało jak np. utwór Four in a Row (A Shot At Glory), z automatycznš perkusjš rodem z muzyki nowoczesno-tanecznej - żeby powiedzieć delikatnie, ale generalnie lubię jego eksperymenty bo wiem, że poza pewne granice nie wyjdzie.
W przypadku All The Roadrunning natomiast widzę pewna pułapkę, którš Mark zastawił jakby na siebie samego. Pisałem juz o tym w innym wštku ale powtórzę tutaj również: te niezwykle dopracowane partie wokalne w studio, wysokie tonacje i perfekcyjne harmonizacje brzmiš fantstycznie na płycie. Moje pytanie i wštpliwoœć to czy Mark bedzie w stanie odtworzyć to na koncercie? Przecież dobrze wiemy, że nigdy nie był wielkim wokalistš i nawet w przypadku poprzedniej trasy, moim zdaniem utwory, które wymagały wysiłku wokalnego, wypadły powiedzmy sobie szczerze - umiarkowanie (mam na myœli głównie Our Shangri-La, które było już wspomniane wczeœniej). Na tych nagraniach promocyjnych widać, że sš jeszcze œrednio zgrani ze sobš. Wiem, że na trasie wszystko zabrzmi o niebo lepiej, ciekawi mnie jednak bardzo jak Mark zabrzmi wokalnie. W przypadku większoœci z tych nowych kompozycji nie mozna sobie pozwolić na "niedbalstwo wokalne", niedopowiadanie, szeptanie i mruczenie, rzeczy z których Mark- Wokalista, jest przecież znany, gdyż po prostu nie będš brzmiały jak trzeba. Bardzo jestem ciekaw, jak Mark z tego wybrnie... Uśmiech

Słuszne spostrzeżenie. Myœlę, że nie da rady ucišgnšć czysto, partii wokalnych. Zresztš Knopfler zaczšł próbowa㠜piewać po tym jak przestał palić, po płycie Golden Heart. Ale Shangri -La live to jest w niektórych momentach dramat..niestety. Ale mówimy o nowej płycie. Ja przesłuchałem jš już ze 30 razy i z przykroœciš musze powiedzieć, że nie chce jej już mi się analizować...może zbyt kwietne kompozycje. Oczywiœcie, że jest parę œwietnych kompozycji..ale np. płyta JJ Cale " To the Tulsa and Back" mimo cišgle tego samego stylu od wielu lat, powiewa nowoczesnoœciš. Tutaj cały czas to samo. Pamiętam jak po płycie Brothers in Arms wyszła On every street to nawet efekty gitarowe były inne. Solo w Calling Elvis. A teraz cały czas to "grube" brzmienie gitary. Wrócił do Gibsona i chyba szkoda. A może to kwestia zastosowania pieców lampowych. Oczywiœcie jest w tym urok, ale coœ więcej mogłoby się zaczšć dziać. Może młodsi muzycy wnieœliby jakiœ œwieży powiew. Może zmiana studia nagraniowego.
Nie uważacie, że za mało sopranów na tych 4 ostatnich płytach jest?? Takie to brzmienie duszne i lampowe.

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - Robson - 05.05.2006

J.J. Cale i nowoczesnoœć? Zdaje się, że to jedyna wada Jego ostaniej płyty (dla mnie) Uśmiech Mark idzie do przodu ale na szczęœcie pozostaje sobš i niech już tak będzie. I pragnę podkreœlić, że sławne mruczenie i melorecytacje MK zastapiło czysty œpiew (Beyond My Wildest Dreams) Zauważyłem, że dla przykładu powraca Our Shangri-La jakoby Mark nie wyrabia glosowo na koncertach (jakieœ inne przykłady?) Byłem na dwóch koncertach MK i w Katowicach i w Warszawie i raczej byłem pełen podziwu, że tak pięknie "wycišgnšł" ten utwór (w WarszawieUśmiech) Tak więc mam zupełnie odmienne zdanie i dla mnie Mark œpiewa lepiej niż kiedykolwiek wystarczy bardzo uważnie przeœledzić Jego solowe dokonania poczšwszy od płyty Golden Heart. Myœlę, że jakimœ przełomem w Jego sposobie œpiewania był album The Ragpicker's Dream ale tak naprawdę Mark nie do poznania jeœli chodzi o wokal to płyta Shangri-La. I ta najnowsza również. Uśmiech

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - BET - 05.05.2006

Cytat:Originally posted by fakungio@May 5 2006, 03:12 PM
A może to kwestia zastosowania pieców lampowych. Oczywiœcie jest w tym urok, ale coœ więcej mogłoby się zaczšć dziać. Może młodsi muzycy wnieœliby jakiœ œwieży powiew. Może zmiana studia nagraniowego.
Nie uważacie, że za mało sopranów na tych 4 ostatnich płytach jest?? Takie to brzmienie duszne i lampowe.
Proszeeeee, nieeeee. Fakungio a mozesz blysniesz i powiesz kiedy Mark gral na piecu nie-lampowym? Czyli tranzystorze albo cyfrze? To ja Ci powiem - nigdy Duży uśmiech A piece lampowe to a) sa w uzyciu dluzej niz tranzystory Duży uśmiech B) brzmia cieplo i naturalnie i za to sa cenione duzo wyzej niz inne wynalazki oddajace dzwiek gitary. Mark, i 99% zawodowych muzykow (skrot myslowy oczywiscie Oczko) gra na lampiakach.

BET. Tak faktycznie masz rację. Złapałeœ mnie. Ale wiesz uważam, że wyœmiewanie się ze mnie jest dla mnie przykre i szkoda, że tak podchodzisz do mojego posta. Wiesz. Ja uczyłem się przez 7 lat gitary w szkole muzycznej. PóŸniej grałem uparcie utwory Knopflera na studiach w akademiku. Chcę Ci tylko powiedzieć, że można wyprowadzać z błedu kogoœ, ale wyœmiewać się jest złe. Ja byłem na stronie www, na której podawali szczegóły co do każdej piosenki, na czym grał jakiego pick up'u używał i strun. D'Addario itd. Wiem także oczywiœcie, że chociażby Marshalle sš na lampach. Nie bšdŸ taki pewien swojej wiedzy..bo kiedyć się mocno zdziwisz!! To że trzymasz jakiegoœ podrabianego Strata w ręku nie znaczy, że wiesz już wszystko o graniu...a wiesz pewnie mało o przyzwoitym graniu nie wspominajšc.

Kiedyć Knopfler wspominał, że pierwszš gitarę dostał od Ojca, na żyłkach była i na niej się uczył grać.

PS. Twój post wniósł tyle co nic. Poćwicz gamy!! hehe

All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone - hillbilly - 05.05.2006

Fakungio ciesze się ze jest ktoœ jeszcze kto ma muzyczne wykształenie poœród użytkowników forum...
a nie naczytał się kolorowych czasopism i szpanuje wiedzš.