Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Albumy Solowe - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Albumy Solowe (/showthread.php?tid=25)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Albumy Solowe - kszaq - 13.05.2005

a ja glosuje na The Ragpicker's Dream
bardzo lubie ta plyte i chcialbym aby miala przynajmniej jeden glosik

Albumy Solowe - BET - 13.05.2005

Piotr zauwaz ze country bylo od poczatku z Markiem. Jego muzyka nigdy nie byla czystym, rasowym rockiem. I mysle ze to wlasnie sprawia, ze jest taka wyjatkowa. Osobiscie ciesze sie, ze Jego muzyka sie zmienia. Dzieki temu tchnie taka...swiezoscia. Zauwaz ze sam Mark jest coraz starszy i raczej nie lezy mu robienie "solid rock'a". Sek w tym, ze On, czy grajac rocka, czy blues, czy country, nigdy nie zejdzie ponizej pewnego poziomu - poziomu najwyzszego.

Zgadzam sie, ze Atkins mogl Go nieco ukierunkowac, ale Mark gral przeciez tez z Claptonem a na blues raczej sie nie przerzucil. Generalnie zarowno On jak i jego muzyka przechodzi metamorfoze - z kolorowego, ruchliwego motyla zmienia sie w nieco bardziej jednokolorowego i statycznego, ale wciaz lsniacego i zdolnego do najwyzszych lotow. Poza tym - czy czern i biel same w sobie tez nie sa piekne?

Cytat:Originally posted by Piotrd@May 13 2005, 11:11 AM
"Stał się psuedoamerykańskim kowbojem z Londynu.".
To tez ciekawe. Z pewnoscia motywy celtyckie w Jego muzyce sa amerykanskie. Yeeeeha <_<

Cytat:Originally posted by dominika@May 12 2005, 09:52 PM
BET - no to może taka oto ankieta:

Kto jest najlepszym muzykiem na świecie?

() Mark Knopfler
() Knopfler Mark
() Marek Knopflerek
() ten koleś z Dire Straits
() the Sultan himself (*)

Co Ty na to Oczko ?

(*) Tak w niektórych bliskich mi kręgach nazywany jest... zgadnijcie kto Język
Mialo nie byc takich ankiet ;P

Albumy Solowe - Piotrd - 13.05.2005

Cytat:Originally posted by BET+May 13 2005, 02:39 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (BET @ May 13 2005, 02:39 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Piotrd@May 13 2005, 11:11 AM
"Stał się psuedoamerykańskim kowbojem z Londynu.".
To tez ciekawe. Z pewnoscia motywy celtyckie w Jego muzyce sa amerykanskie. Yeeeeha <_< [/b][/quote]
celtycka to właściwie jest prawie wyłącznie GH.
mimo wszystko bardziej cenię MK jako giganta gitary, niż z lirycznych i momentami mdłych i bez wyrazu (zaznaczam: jak dla mnie) ostatnich 2 płyt.
Podaj mio chodź jeden przykład jakiejś wybitnej solówki gitarowej z ktorej kolwiek piosenki z 2 ostatnich płyt. Tego mi brak w jego najnowszej twórczości....

Albumy Solowe - kszaq - 13.05.2005

Cytat:Originally posted by Piotrd@May 13 2005, 12:11 PM
[QUOTE=Piotrd,May 13 2005, 12:24 AM] I"Stał się psuedoamerykańskim kowbojem z Londynu.".
musze pryznac że ciekawe i odwazne stwierdzenie

Cytat:Originally posted by Piotrd@May 13 2005, 02:10 PM
Podaj mio chodź jeden przykład jakiejś wybitnej solówki gitarowej z ktorej kolwiek piosenki z 2 ostatnich płyt. Tego mi brak w jego najnowszej twórczości....
Prawda jest ze Mark nie gra juz tak popisowo na gitarce jak kiedys, ale znaczy to nie mniej ni wiecej tylko tyle, ze nie chce Oczko Zauwaz tez, ze choc na plytce w np. BLT solowki sa takie sobie (znaczy fajne, ale krotkie), tak na koncercie staja sie zupelnie inne - dluzsze, porywajace, takie jak kochasz (my) Uśmiech A poza tym - czy wyznacznikiem dobrej muzyki jest solowka? Beatlesi grali przez 3/4 swojego istnienia prawie bez solowek, a ich muzyka porywa do dzis. I do dzis jest na piedestale. Dzis zamiast szalonych sol, Marus oferuje klimat i lagodnosc, ktora buja nie mnie niz brzmienie strun jego gitar...

Co do celtyckosci - nie tylko GH! Posluchaj soundtrackow do filmow, OES...Od czasow STP przewaza folk z zza oceanu, ale czy to zle? Osobiscie preferuje ten brytyjski, ale amerykanski tez jest cudny! I bez przesady z "kantrowaniem". Czy muzyka mistrza przypomina Ci sciezke dzwiekowa z "Rio Bravo"? Język

Albumy Solowe - numitor - 14.05.2005

Ja uwielbiam trzecia solowa plyte Marka. PRzeciez to na niej znajdziemy genialne: Hill Farmes Blues, Why Aye Man, Coyote oraz Devil Baby.
Te piosenki sa G E N I A L N E
Pozdrawiam

Albumy Solowe - Robson - 17.05.2005

A ja pamiętam jak kiedyś Mark powiedział że rock nigdy nie byl jego największa fascynacją. Resztę można sobie dopowiedzieć samemu Uśmiech

Albumy Solowe - kszaq - 17.05.2005

na szczescie Mark nie fascynuje sie polskim hip hopem...

Albumy Solowe - BET - 17.05.2005

To by dopiero bylo Uśmiech Czujecie? Uśmiech Opowiem anegdotke - ostatnio bylem sobie u dziadziusia - wiecie, sprzatanie, zakupy i takie tam, no i wykorzystujac chwile wolnosci wlaczylem tv seta (co zdarza mi sie raczej rzadko). Tak sobie przerzucam kanalki, az natrafilem na program o tytule, bodajze, "muzyka laczy pokolenia" na tvp3. Czy jakos tak. I co w tym programiku? Ano czlowiek - legenda, wspanialy, niekomercyjny i bardzo utalentowany....Stan Borys. Co robi? Gra z zespolem hip-hopowym. A raczej spiewa do ich podkladu. I to wszystko w ramach lansowania nowej mody. To ja dziekuje.....Pojechalem do domu Uśmiech

Albumy Solowe - Filip - 17.05.2005

Na dzień dzisiejszy wg mnie najlepszy jest S-L, ale to pewnie dlatego że jest jeszcze świeży i prosto z piekarni. Ale obiektywnie patrząc subiektywnym wzrokiem na wszystkie albumy to chyba musze oddać głos na "S2P".

Ranking

1. S2P
2. S-L
3. TRD
4. GH

Albumy Solowe - seba - 17.05.2005

Jak dla mnie to ten ranking wygląda tak:
1. STP
2. TRD, S-L(nie mogę się zdecydować, który lepszy Oczko )
4. GH

Albumy Solowe - Beithe - 25.05.2005

Zagłosowałam na GH - bardzo lubię jak Mark sięga po folk irlandzko-celtycki. Może dlatego, że lubie folk Oczko

Albumy Solowe - Toloth - 25.05.2005

Nawet nicka masz celtyckiego, jak widzę, Beithe Uśmiech A ja na Sailing... świetne do samochodu, a Silvertown Blues jest najprzewspanialejsze Duży uśmiech

Albumy Solowe - Emilka - 25.05.2005

ech...ciezkie jest życie fana...tyle trudnych wyborów na jego drodzeOczko w moim przypadku GH ..bo takJęzyk moze ze wzgledu na Rudigera w Spodku, coś fantastycznego! no i okładka ładnaUśmiech no i od razu żałuję ze nie zagłosowałam na STF na przykład...za chwile poewnie pomysle o Sl...ech...cieżkie życie

Albumy Solowe - pawel - 29.05.2005

Najbliższa jest dla mnie "Sailing to Philadelphia", uwielbiam wsłuchiwać się wieczorami w opowieści Marka i jego gitary o duchach z Edynburga, o dwóch objeżyświatach Masonie i Dixonie, o ślubie pewnej pary w małym kościółku na prerii z udziałem sąsiada lub dwóch....

Albumy Solowe - koobaa - 30.05.2005

Cytat:Originally posted by Toloth@May 25 2005, 07:44 PM
A ja na Sailing... świetne do samochodu, a Silvertown Blues jest najprzewspanialejsze Duży uśmiech
HOWGH Uśmiech

Albumy Solowe - HOWARD - 30.05.2005

Sailing jest prześliczne... natomiast trudno jest mi zrozumieć fascynację utworem Silvertown Blues Oczko Ale to chyba tak każdy ma, jeden lubi bardziej to, drugi tamto.

Albumy Solowe - lukas1119 - 30.05.2005

Ja również jestem fanem Silvertown blues, ale słuchanie całej Sailing to Philadelphia jest dla mnie ciekawym i miym przeżyciem, czego nie mogę powiedzieć o Shangri la, która momentami mnie nudzi...
TRD wogóle nie posiadam i nie słyszałem :/