Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Tłumaczenia tekstów (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Wątek: Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie (/showthread.php?tid=34)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Robson - 20.05.2005

Czyli patrz: okładka płyty Oczko

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Beithe - 20.05.2005

Cytat:Originally posted by StonyRoadRider@May 20 2005, 04:44 PM
Cytat:[b] 5:15 am: o morderstwie człowieka obsługującego maszynę z owocami w Tyneside
Fruit machine, inaczej slot machine, to jednoręki bandyta. :)[/b]
No tak, to tłumaczenie wywiadu od początku nie wyglądało na najlepsze ;)

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - kszaq - 20.05.2005

Cytat:Originally posted by Robson@May 20 2005, 06:18 PM
Czyli patrz: okładka płyty Oczko
niby taki jednoreki bandyta ale z takim jakby wiekszym przesłaniem

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - pablosan - 20.05.2005

Ten tekst wespol z Chrisem przetlumaczylismy Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - StonyRoadRider - 20.05.2005

Cytat:Originally posted by pablosan@May 20 2005, 11:06 PM
Ten tekst wespol z Chrisem przetlumaczylismy Uśmiech
http://knopfler.pl/tlumaczenia/515am.htm

Warto zaznaczyć, że w tym tekście są słowa nieznane nie tylko Polakom, ale i Anglikom z poza Newcastle i okolic. Tym cenniejsze jest tłuamczenie. Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - pawel - 22.05.2005

Znalazłem baaardzo ciekawy zbiór linków do wywiadów z Markiem. Zaczytuję się od jakiegoś czasu:
http://www.mark-knopfler.info/eng/articles.htm

A w tym Mark mówi o utworach z "Shangri-La" Uśmiech:
http://www.mark-knopfler.info/eng/albums_2004_sl_stories.htm
pozdrawiam ciepło..

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - MaciejLec - 04.06.2005

Od jakiegoś czasu mnie bardzo zastanawia dlaczego niemieckie piwo jest "chemical-free" w Why Aye Man? Czy ktoś się orientuje o co chodzi?
Pozdrawiam

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - tawnuk - 05.06.2005

Chyba o to że Niemlandczycy uważają swoje piwo za najlepsze, pozbawione wszelkich chemicznych dodatków i robione z naturalnych składników...

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Count_Bill - 05.06.2005

Numitor gratuluje pomysłu! Proponuje by przed interpretacją kawałków zinterpretować nazwę zespołu Uśmiech

Dire Straits - nazwę zaproponował kumpel Picka Withersa, w odniesieniu do ich ówczesnych cholernych kłopotów finansowych - muzyką się spodobało, innym nie Uśmiech mieli wiele problemów z producentami, przywołam dwie wypowiedzi: 'Panowie, czy możecie zmienić nazwę?' ; 'No świetny zespół, naprawde dobry ale co zrobimy z nazwą...'

Romeo and Juliet - jedna z najbardziej osobistych piosenek Knopflera a zarazem jedna z najbardziej uniwersalnych (kto nie był nieszczęśliwie zakochany); opowieść o nieszczęśliwej miłości Knopflera do piosenkarki zespołu Holly and the Italians - Holly Vincent, artystka zerwała z nim przez telefon, gdy Dire Straits byli na trasie koncertowej w USA, po płycie 'Communigue';

Telegraph Road - najlepiej zacytuje Knopflera: 'Siedziałem w autobusie w Detroit, podczas drugiej trasy koncertowej po USA, jechałem ulicą która zdawała sięnie mieć końca. Czytałem wtedy ksiązkę 'Growth of the Soil' ('Powstawanie kraju'-count_bill), więc tekst piosenki jest właściwie wynikiem moich rozmyślań nad otoczeniem i refleksji po przeczytaniu dzieła. 'Telegraph Road' to jakby utwór filmowy. Są tu takie długie ujęcia. W środkowej, instrumentalnej części utworu, niemal czuje się odjazd kamery pokazującej dawno minioną rzeczywistość. Ten film ma swoich własnych bohaterów - małe pociągi i ciężarówki, jezioro, pola i budynki. Specjalnie nie przepadam za 'Telegraph Road', ale ten utwór już taki jest. Po prostu powstał'.

Private Investigations - Knopfler: 'Ten kawałek traktuje po części o pisaniu piosenek. Tekst zainspirowało jedno z opowiadań Chandlera o Filipie Marlowe. Stoi on po stronie prawa, ale cały czas jest z prawem na bakier ( kto czytał wie o co chodzi; ach, jak ja uwielbiam chandlera - count_bill Duży uśmiech ), bo takie postepowanie wymusza srodowisko. Los Angeles Chandlera to miejsce ponure i smutne, a jednak ta piosenka jest w gruncie rzeczy żartobliwa.' Ja osobiście dodam, że jakby ktoś robił kolejną ekranizację Marlowe'a to powinien użyć tej piosenki. To jest idealna ścieżka dziwękowa do filmu noir.

It never rains - Knopfler utrzymuje, że jest to osobna historia, ale popularna jest interpretacja że jest kawałek trylogii: 1)'Romeo and Julia' - nieszczęśliwie zakochany 2)'It never rains' (pojawia się wzmianka o nowym Romeo) 3) 'Love over Gold' - pogodzenie się z tym co się wydarzyło

Wieczorem zinterpretuje kawałki z 'Brothers in Arms', bo teraz nie mam czasu. Mam nadzieje że moje pomysły zostaną uwzględnioe Duży uśmiech

aha, i przede wszystkim -> les boys, industrial disease

i jeszcze 'once upon a time..'

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - tawnuk - 05.06.2005

NUMITOR!!! POBUDKA!!! Prosze o aktualizacje... Duży uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Count_Bill - 07.06.2005

czyzby idea padla ... Smutny

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - numitor - 29.06.2005

Zeby nie bylo watpliwosci uzupelnilem ten watek jakis czas temu, ale zapomnialem dodac informacji o tym w oddzielnym poscie. Pozdrawiam Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - tawnuk - 29.06.2005

Dzięki numitor, bo mi to się marzy że ja kjuż byśmy to skończyli(!Oczko to wyjdzie z tego taki mały podrećznik do piosenek Marka B)

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - HOWARD - 01.07.2005

No numitor, widać, że nieźle Ci to idzie; z kolei jeśli ja coś zbiorę to podeślę.
A inni też nie obijać się!
No Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - numitor - 01.07.2005

Cytat:Originally posted by HOWARD@Jul 1 2005, 02:18 PM
No numitor, widać, że nieźle Ci to idzie; z kolei jeśli ja coś zbiorę to podeślę.
A inni też nie obijać się!
No Uśmiech
Sympayczna ironia Uśmiech Obiecuje sie jednak poprawic i aktualizowac to czesciej! Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - pablosan - 10.07.2005

Znalazlem w necie informacje ze IMELDA to sarkkastyczny utwor o Imeldzie Marcos, zonie dyktatora Marcosa zdaje sie ze Filipin.

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - nowy - 18.08.2005

mam pytanie
Czy ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć o czym jest One more matinee z Sailing to Philadelphia? :blink:

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Ania_M - 31.07.2006

"Lady Writer" - Knopfler zapytany w jednym z wywiadów co stanowiło inspirację do tej piosenki powiedział, że został on napisany po obejrzeniu wywiadu w telewizji z jakšœ pisarkš, według jego słów "zaczšłem wtedy zdawać sobie sprawę, że mogę pisać piosenki o wszystkim na co mam ochotę"

"Brothers in Arms" Piosenka została zainspirowana przeżyciami ojca Knopflera który był ochotnikiem w armii izraelskiej.

"Money for nothing"tekst utworu przedstawia punkt widzenia pracownika fizycznego pracujšcego w dziale AGD/RTV w domu towarowym. W jednym z wywiadów Mark Knopfler, lider zespołu, odsłonił kulisy powstania tekstu:
"Główny bohater wideoklipu "Money for Nothing", to facet, który pracuje w dziale technicznym sklepu z RTV, AGD i kuchniami robionymi na zamówienie klienta. Postać ta œpiewa sobie piosenkę. Napisałem ten utwór, gdy byłem akurat w takim sklepie. Pożyczyłem kawałek papieru i zaczšłem pisać słowa. Chciałem użyć jak najwięcej wyrazów, które słyszałem od prawdziwego faceta, ponieważ to było bardziej naturalne."

"Romeo and Juliet" - piosenka jest gorzkš opowieœciš o utraconej miłoœci. Bezpoœredniš inspiracjš tego utworu był romans Marka Knopflera z angielskš piosenkarkš Holly Vincent.

"Sultans of swing" - piosenka opowiada o muzykach dla których ważna jest nie popularnoœć a sama radoœć z grania.

ródło: Wikipedia, Wolna Encyklopedia Internetowa.
Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - christobal - 01.08.2006

Aniu M.... oczywistych rzeczy nie musisz pisać. Niektórzy z nas rozumiejš o czym œpiewa MK Uśmiech

Podteksty Piosenek I Ich Znaczenie - Ania_M - 01.08.2006

Znalażłam - to wkleiłam :-)