Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
aLCHEMY na DVD!!! - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: aLCHEMY na DVD!!! (/showthread.php?tid=1277)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

aLCHEMY na DVD!!! - Robson - 01.05.2010

To każdą płyte kupujesz w ten sposób?Uśmiech

aLCHEMY na DVD!!! - anrom - 01.05.2010

Howard ćwiczy silną wolę Oczko

aLCHEMY na DVD!!! - filipk91 - 02.05.2010

Ale zna już doskonale Alchemy, więc nie będzie się rzucał z ciekawości Oczko btw, tam będzie remastering i co? dźwięk surround? Ja mam i tak stereo, więc nie wiem czy w ogóle opłaca mi się to kupować i nie zauważyc żadnej różnicy. Doradźcie od technicznej strony, nei kolekcjonerskiej Oczko

aLCHEMY na DVD!!! - Robson - 04.05.2010

Co tu radzić trzeba mieć!Uśmiech Od strony kolekcjonerskiej bezdyskusyjnie. Od strony technicznej pewnie też. Ot cała moja radaUśmiech

aLCHEMY na DVD!!! - filipk91 - 04.05.2010

No właśnie ja chcę TYLKO techniczną i na pewno a nie 'pewnie' Język

aLCHEMY na DVD!!! - kuba1313 - 04.05.2010

filipk91 napisał(a):No właśnie ja chcę TYLKO techniczną i na pewno a nie 'pewnie' Język

w sferze wizji NA PEWNO bedzie to nagranie lepsze od nam znanych, w sferze Audio, też, skoro za dźwięk odpowiedzialny był ChucK Ainlay

aLCHEMY na DVD!!! - filipk91 - 04.05.2010

Dzięki Oczko To ja jeszcze chętnie usłysze recenzję jak ktoś zakupi i porówna Oczko

aLCHEMY na DVD!!! - Igor23 - 05.05.2010

W wersji blue-ray będzie dodatkowo koncert w mp3

aLCHEMY na DVD!!! - macsa - 05.05.2010

Jak to w mp3 ? To już te 20 GB które mieści blue - ray nie wystarczy na dźwięk bez kompresji ?

aLCHEMY na DVD!!! - Igor23 - 05.05.2010

będzie normalnie DTS-HD i Dolby Plus z obrazem i dodatkowo żeby sobie wypalić jako audio-cd jak ktoś nie ma cały koncert w mp3

aLCHEMY na DVD!!! - aaadam - 06.05.2010

To może ja dorzucę dwa słowa. "Nową" wersję tego koncertu na 2cd mam już od pół roku - wydali to Japończycy w formacie SHM-CD - i porównywać tego do poprzedniej wersji, wręcz nie wypada. Dźwięk jest bardzo przestrzenny, pojawiła się świetna dynamika i publiczność jakoś bardziej naturalnie brzmi, słuchając ten koncert odkrywam wiele rzeczy , których nigdy wczesniej nie było - chyba było tu więcej zabiegów niż tylko nowy mastering (nowy mix?). Jeżeli w przypadku materiału wizyjnego będzie taki sam efekt, to jest to skok cywilizacyjny!

Robson napisał(a):Czyli pozostaje remastering z 1996 roku. Ale w sumie czy można jeszcze coś w tej kwestii udoskonalić?

można i to jak (!!!), jeszcze raz polecam wersję SHM-CD (odtwarza się to w normalnym cd) tego albumu

aLCHEMY na DVD!!! - Robson - 06.05.2010

To co Japończycy wydali to jeszcze w 2009 roku??? Oni to zawsze mieli lepiej pod tym względem. Zawsze dodatkowe utwory. Zawsze inne wersje i białe kruki dostępne tylko w kraju kwitnącej wiśni. I co ciekawe wszystko im się opłaca.

aLCHEMY na DVD!!! - JK7 - 06.05.2010

Myślicie, że jutro będzie można nabyć aLCHEMY np. w empiku, czy pozostaje kupno przez internet?

Ok, dowiedziałem się, że w tych większych salonach powinien towar jutro być, ale wiadomo jak to jest... Oczko

Robson napisał(a):To co Japończycy wydali to jeszcze w 2009 roku??? Oni to zawsze mieli lepiej pod tym względem. Zawsze dodatkowe utwory. Zawsze inne wersje i białe kruki dostępne tylko w kraju kwitnącej wiśni. I co ciekawe wszystko im się opłaca.

Tak to rok 2009. Dodatkowych utworów jednak nie ma, jedynie przepięknie wydanie, które jest numerowaną kopią wydania winylowego z 1984 roku - są w kartoniku wszystkie wkładki, naklejki, itd. Postaram się zrobić tego jakiś skan i udostępnię linka. Jednak najważniejszą rzeczą - jak już pisałem - jest nowy mastering w ramach systemu SHM-CD. Jeśli chodzi o opłacalność to musi im się opłacać bo płyta na rynku polskim kosztuje ponad dwieście złociaszów.

aLCHEMY na DVD!!! - Igor23 - 06.05.2010

we Wrocku w saturnie powiedzieli dzisiaj że będą mieli dostawę z Universala więc jutro powinno już być, w MM też powiedzieli że premiera jutro...

aLCHEMY na DVD!!! - Floyd1981 - 06.05.2010

aaadam napisał(a):Tak to rok 2009. Dodatkowych utworów jednak nie ma, jedynie przepięknie wydanie, które jest numerowaną kopią wydania winylowego z 1984 roku - są w kartoniku wszystkie wkładki, naklejki, itd. Postaram się zrobić tego jakiś skan i udostępnię linka. Jednak najważniejszą rzeczą - jak już pisałem - jest nowy mastering w ramach systemu SHM-CD. Jeśli chodzi o opłacalność to musi im się opłacać bo płyta na rynku polskim kosztuje ponad dwieście złociaszów.

Alchemy to nie jedyny remaster DS wypuszczony przez japończyków w tym formacie. Są jeszcze Dire Straits, Comunique i Making Movies. Różnica w dźwięku jest słyszalna, choć wiadomo, że wiele zależy od sprzętu. Jedynym mankamentem jest cena, ale ta zawsze w przypadku japońskich remsterów z wyższej półki ( a takim jest format Super High Material ) była wysoka.

Małe sprostowanie, otóż wszystkie płyty Dire Straits (oprócz składanek MFN i SOS) są wydane na SHM-CD. Dodatkowo (i ta płyta była najtańsza, bo można ją było trafić na allegro za 60 zł) jest wydany ostatni wspólny składak DS i MK.
Jeśli chodzi o sprzęt to na głośniczkach komputera różnicy nie słychać w jakości ale już na jakieś wieży różnica jest zauważalna. Jeśli ktoś natomiast ma sprzęt ocierający się o audiofilstwo to różnica we wrażeniach gwarantowana!!!!

aLCHEMY na DVD!!! - mirek - 07.05.2010

wklejam tu linka sa tu ciekawe rzeczyUśmiech

http://wom.de/home/search?fastsearch=dire%20straits&pd_orderby=score

aLCHEMY na DVD!!! - dudageo - 07.05.2010

Mam wszystkie płyty wydane przez Japońców na SHM i zgadzam się w 100% z Adamem... inny świat wrażeń dźwiękowych! Zwłaszcza na dobrym sprzęcie!