Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Nowy album MK - Get Lucky :) - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Nowy album MK - Get Lucky :) (/showthread.php?tid=1053)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

Nowy album MK - Get Lucky :) - hillbilly - 24.09.2009

A ja mam nadzieje że jednak MFN wróci do repertuaru.... nawet jeśli nie jest to utówór koncertowy (też tak uważam) to jednak klasyka.

nie rozumiem dlaczego Mark mając w dorobku tyle utworów ustala sobie set-listę i i przez kilka miesięcy prawie codziennie gra w kółko to samo...
Jak słucham występów z trasy Shangri-La to czasami nie wiem który to koncert, wszystkie są niemal takie same.
Czemu nie improwizuje?.. nie zaskoczy publiczności?
Przecież on i wszyscy jego muzycy są na takim poziomie że w każdej chwili, bez przygotowania mogą zagrać Walk Of Life, On every Street, Junkie Doll i wiele innych, wtedy kupowanie biletów na kilka wieczorów z rzędu miałoby sens.

Mam nadzieje że tym razem będzie dużo nowiej płyty na trasie... jest kilka utworów które mają potencjał koncertowyUśmiech

Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 25.09.2009

koobaa napisał(a):To oczywiście osobiste odczucia, ale Remembrance Day poruszył mnie bardziej niż BIA przy pierwszych przesłuchaniach.
Brothers In Arms jest ponadczasowy bo pojawił się w specyficznym momencie i był częścią boomu jaki przeżywała muzyka pop-rock w latach 80tych. Stał się ikoną dzięki wielu czynnikom.
Remembrance Day nie będzie może taką ikoną, ale muzycznie i (jak dla mnie) symbolicznie ma podobny potencjał i ładunek emocjonalny.

Tym razem 18. Znamy 15 więc jeszcze trzy gotowe numery z tej sesji leżą w szufladzie MK.

Znamy 16Oczko

Nowy album MK - Get Lucky :) - koobaa - 25.09.2009

Robson napisał(a):Znamy 16Oczko
Zgadza się Oczko

Mark mógłby stosować więcej radzieckich środków artystycznego wyrazu - to jest siła, to jest moc! Oczko

"Melancholijne ballady z kraju kobziarzy"

Bardzo ładnie o nowej płycie w najnowszej Rzepie pisze Jacek Cieślak.

Nowy album MK - Get Lucky :) - numitor - 25.09.2009

http://www.rp.pl/artykul/368383.html

W papierowej "Rz" jest coś więcej? Czy tekst po prostu nie ma zakończenia? Oczko

numitor napisał(a):http://www.rp.pl/artykul/368383.html

W papierowej "Rz" jest coś więcej? Czy tekst po prostu nie ma zakończenia? Oczko

To całość.

Nowy album MK - Get Lucky :) - numitor - 25.09.2009

Robson napisał(a):To całość.

Hm, a nie wydaje Ci się, że ten tekst nie ma żadnego zakończenia? Oczko

Nowy album MK - Get Lucky :) - BET - 25.09.2009

Robson napisał(a):"Melancholijne ballady z kraju kobziarzy"

Bardzo ładnie o nowej płycie w najnowszej Rzepie pisze Jacek Cieślak.

Szkoda ze popelnia, powszechny dosc, blad w nazewnictwie instrumentu...

numitor napisał(a):Hm, a nie wydaje Ci się, że ten tekst nie ma żadnego zakończenia? Oczko

Troszkę tak. A poza tym nic nie wspomniał o moim ukochanym "So Far From The Clyde" Jednak takie zakończenie bardzo mi odpowiada. Nazywam je z trzema kropkami na końcuUśmiech

W papierowym wydaniu tytuł jest troszki inny "Melancholijne ballady z kraju kobziarzy"

Po tygodniu obecności na rynku:

UK - #9
Norway - #2
France - #10
Germany - #2
Italy - #2
Denmark - #2
Sweden - #6
Spain - #4
Switzerland - #5
Portugal - #9
US - #17
Netherlands - #3

U nas ładnie bo na trzecimUśmiech

http://www.olis.onyx.pl/listy/index.asp?lang=

Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 26.09.2009

Może komuś się przyda - teksty bonusów:
http://www.amarkintime.org/forum/index.php?topic=816.msg13619#msg13619
Posty koncertowe przeniosę do tematu GET LUCKY TOUR. Uśmiech

Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 26.09.2009

A tak nawiasem mówiąc, coraz bardziej podoba mi się już "You Can't Beat The House". Tak myślałam, że będę potrzebowała troszkę czasu, żeby się do tej piosenki przekonaćUśmiech

Nowy album MK - Get Lucky :) - pablosan - 27.09.2009

Płytę mam już prawie 2 tygodnie i powiem Wam, że dla mnie jest ona o lata świetlne przed KTGC. Knopfler nagrał płytę, która mi się nie nudzi, która siedzi non stop w odtwarzaczu przez cały czas i z której tak naprawdę nie wchodzi mi tylko jeden kawałek-znaczy się, nie jest zły, ale on po prostu jak już pisałem przemyka. Reasumując-płyta miodzio, płyta rewelacja!!!

Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 27.09.2009

Ja również uważam, że GL a K2GC to kolosalna różnica. Mogę się podpisać pod każdym słowem napisanym przez PablosanaUśmiech

Nowy album MK - Get Lucky :) - weselefigara - 27.09.2009

Na początku miałem mieszane uczucia, wręcz byłem zły że Mark nie użył gitary tak jak bym chciał, po tygodniu słuchania stwierdziłem jednak ze płyta jest genialna i inna niż wszystkie.

Nowy album MK - Get Lucky :) - numitor - 27.09.2009

pablosan napisał(a):Płytę mam już prawie 2 tygodnie i powiem Wam, że dla mnie jest ona o lata świetlne przed KTGC. Knopfler nagrał płytę, która mi się nie nudzi, która siedzi non stop w odtwarzaczu przez cały czas i z której tak naprawdę nie wchodzi mi tylko jeden kawałek-znaczy się, nie jest zły, ale on po prostu jak już pisałem przemyka. Reasumując-płyta miodzio, płyta rewelacja!!!

Moim zdaniem poziom jest bardzo zbliżony do KTGC Oczko.

Nowy album MK - Get Lucky :) - BET - 27.09.2009

+1

Ja tez stawiam bardzo blisko te plyty obok siebie. GL na razie wyzej, ale mozliwe ze to wciaz urok nowosci Oczko

Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 28.09.2009

pablosan napisał(a):Płytę mam już prawie 2 tygodnie i powiem Wam, że dla mnie jest ona o lata świetlne przed KTGC. Knopfler nagrał płytę, która mi się nie nudzi, która siedzi non stop w odtwarzaczu przez cały czas i z której tak naprawdę nie wchodzi mi tylko jeden kawałek-znaczy się, nie jest zły, ale on po prostu jak już pisałem przemyka. Reasumując-płyta miodzio, płyta rewelacja!!!

Lata świetlne? To ten sam Mark. Jednak płyta różni się od swojej poprzedniczki. Przede wszystkim jest mniej równa a jednoczesnie bardziej różnorodna ale o tym juz wspominaliśmy i chyba tutaj jesteśmy zgodni. I "Kill To Get Crimson" i GL ma wiele fantastycznych smaczków które na nowo i cały czas odkrywam. Jednak czasami wydaje mi się że przepaść między takimi utworami jak "Before Gas & TV", Remembrance Day", "So Far From The Clyde" a "Hard Shulder' czy choćby tytułowy jest zbyt wielka. I to m.in czyni tę płytę trochę nierówną. Ale pod warunkiem że uczynimy z tego zarzut.

Nowy album MK - Get Lucky :) - Robson - 29.09.2009

Ładnie ludzie piszą o nowej płycie np. na Merlinie. I wszystkim się bardzo podoba.

Nowy album MK - Get Lucky :) - Ania_M - 29.09.2009

W ogóle mnie to nie dziwi, GL jest prześlicznaUśmiech