Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< (/showthread.php?tid=49)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Baribal - 12.05.2005

Kochani, każdy kto słucha i kocha muzykę Marka ma piękne wspomnienia związane z każdym z jego utworów. Słucham i kocham już ćwierć wieku ale nadal dostaję dreszczy, a w Spodku i na Torwarze "oczy mi się spociły" gdy usłyszałem TO wykonanie Romeo i Juliet... Ach młodość...
Wzruszenia jednak zawsze towarzyszy każdej piosence Mistrza. Nie ma co głosować. Najlepszym utworem na tych koncertach był właśnie KONCERT!!!
Głosuję na cały, jak zawsze...

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 12.05.2005

A może dasz się skusić na oddanie głosu? Uśmiech
(wspominałeś coś o utworze R&J, co bez znaczenia nie jest Język )

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kszaq - 12.05.2005

Cytat:Originally posted by pablosan@May 11 2005, 11:08 PM
Zagłosowałem na TR, aczkolwiek był jeden utwór w Pradze w którym w pewnym momencie MK tak uderzyl w struny, ze ja usłyszałem jakby ktos podszedł do kryształu czy czegos podobnego-ciezko to wytłumaczyć mi i uderzył w to czyms metalowym, naprawde zapamietałem to maksymalnie, nigdy nie sadzilem, ze gitara moze miec taki dzwiek!!!. Zdaje sie ze to było Sailing To Philadelphia Uśmiech, ale nie jestem pewiem.
w Torwarze też coś takiego metalowego na palec zakladal

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - pablosan - 12.05.2005

Nie kszaqu, to nie byla ta tulejka, co sie uzywa grajac technika slide-chyba? w Donegan's Gone. To bylo albo przy What it is, albo STP, nie pamietam dokladnie bo gral obie na swoim Stracie Signature Uśmiech . a swoja droga-glupio bylo Markowi nalozyc nasza forumowa koszulke-bo jego nazwisko na niej, ale grac na gitarze MK Signature Strat to juz nie bylo Oczko-heheheh

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - BET - 12.05.2005

Ta tulejka to nic innego jak metalowa, okragla sztabka, swana bottleneckiem. Uzywana szczegolnie w muzyce hawajskiej. Mark gra z nia chocby w Water of Love. Paul Franklin gral z bottleneckiem na lezacej gitarce hawajskiej np. na albumie OES i trasie. W ogole duzo w muzyce Marka tych dzwiekow, bo czyz nie sa piekne? Ehh, te elemnety folku.....Cudo Uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 12.05.2005

Pozwolicie, że na moment powrócę do aktualnych wyników głosowania...
(wiem, wyniki jakie są, każdy widzi, ale... Oczko )

1. "Telegraph Road" [44.83%] - głosów 26

Pierwsze miejsce wydaje się być nie zagrożone... Uśmiech, bo

2. "Sultans Of Swing" [12.07%] - gł. 7

3. ex aequo "Romeo And Juliet" i "Speedway At Nazareth" [6.90%] - po 4 głosy oddane na każdy z tych utworów

W sumie do tej pory oddano 58 głosów, i jest to jednak wyznacznik... (zagłosowała 1/4 Forumowiczów)

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Vidocq - 12.05.2005

Można głosowac dwa razy ? Duży uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - pablosan - 13.05.2005

Powiem Wam, ze chociaz nigdy nie przepadalem za R&J, jak to kiedys na forum powiedzielm, ten utwor jest "zbyt blaszany" i dla mnie bez sensu te mocne uderzeniea perkusji, to jednak musz powiedziec ze na tej trasie aranzacja jest genialna, super wstep przede wszystkim Matta Rollingsa na fortepianie Uśmiech . Wydaje mi sie ze glowna zaleta R&J jest tekst, bo tu bez dwoch zdan jest to arcydzielo Uśmiech

A co Wy na to, ze Mistrz powrocil do grania klasycznych kawalkow Dajerowych na Stracie i to swoim Stracie? Fajnie co nie?-TR/SOS/koncowka R&J+WII/STP.

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - BET - 13.05.2005

Mnie to bardzoooo cieszy! W ogole Strat to dla mnie synonim Knopflera ;P Ta gitara jest wrecz stworzona dla niego i brzmi....tak brzmi jak zadna inna. Zadna tam Pensa, Gibson, po prostu Fender Stratocaster!

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - HOWARD - 13.05.2005

Czyli generalnie: Fender Knopfler Stratocaster© ! Oczko

Wlasnie tak Uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kuba87 - 13.05.2005

No faktycznie Stratocaster na samą myśl kojarzy się z Markiem... ale moim zdaniem Les Paul brzmi równie pięknie no a Pensa MK1 to już wogule... Sam kupiłem sobie Stratocastera ale niestety z przyczyn finansowych nie oryginalnego - kupiłem Stagg'a - wykonany jest cudownie... moja wersja ma zamiast 3 skośnego singla wstawiony Humbucker -FAT Strat... Myślę czy by jej nie zamienić na czerwoną z białym gryfem czyli a'la Knopflercaster.... Żebym tylko umiał na niej grać... Język

Heh, nie mozna mowic ze zna sie brzmienie strata jesli sie nie mialo go w lapkach. Wiem z autopsji. Uśmiech Gdy pozyczylem od qmpla standard strato z meksyku moja bidna kopia poszla sie schowac i dluuuuggo nie chciala wyjsc z kata Oczko Co do Les Paula - tez ma swoj charakter, to fakt, ale zdecydowanie bardziej markowy Oczko jest Fender.

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kuba87 - 13.05.2005

Brzmienie oryginału znam dość dobrze ze słyszenia na żywo, sam nawet coś tam brzdąkałem na nim i nawet kiedyś porównywałem go ze Staggiem ale niestety jak nie można sobie pozwolić nawet na Squiera to trzeba doceniać to co się ma... Uśmiech

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - BET - 14.05.2005

Wlasnie zbieram na squeira albo, jak Bozia da, na strato z Mexico Oczko

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Vidocq - 14.05.2005

Ale z drugiej strony MnF NIGDY nie zabrzmi tak na Fenderku ^_^

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - kuba87 - 14.05.2005

Albo nie wyobrażam sobie np Local Hero-Wild Theme granego na czymś innym niż Scheckter... ale z kolei brzmienie Stratocastera w The Bug jest idealne, tam pasuje super...

A ja sobie wyobrazam - sheckter i strat to podobne instrumenty. Wole strata Oczko

Najlepszy! >>> 6/7 Maj 2005 <<< - Robson - 14.05.2005

No no Oczko Ale Howard wytoczył działo. Te koncerty są we mnie i pozostaną na zawsze a traktuję je i odbieram jako całość. Więc jak wybrać ten jedyny? Oczywiście były chwile piękne i najpiękniejsze. Jeszcze troszkę pomyślę. Mój ukochany "Brothers In Arms"- na pewno. Ale to co się stało podczas "Speedway At Nazareth" przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Jeszcze musze ochłonąć Oczko

Przy SAN to normalnie sie balem o te perkusje Oczko Danny pokazal kunszt, to fakt.