![]() |
|
Kanibal Własnej Twórczoci - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Kanibal Własnej Twórczoci (/showthread.php?tid=928) |
Kanibal Własnej Twórczoci - majkel - 22.05.2008 Cytat:Originally posted by MARTINEZ@May 22 2008, 10:58 AMhehe powiniene się domagać praw autorskich
Kanibal Własnej Twórczoci - koobaa - 22.05.2008 Cytat:Originally posted by Mark@May 21 2008, 04:30 PMSš .Z tytułów, które podałe, Oldfield był najbliżej zespołu i jedynie ta pozycja jest aprobowana przez management MK więc nie dziw się, że jest często cytowana. Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 22.05.2008 Ja znalazłam jeszcze parę utworów, które można do siebie przyrównać. Nie wszystkie sš podobne do siebie dwięk w dwięk, ale pewnych podobieństw można się doszukać: Lions ~ Follow me home True love will never fade ~ Nobody's got the gun The fizzy and the still ~ Don't crash the ambulance (te gitary na poczštku) Love over gold ~ Private investigations Love over gold ~ Private dancer ![]() A fistful of ice cream ~ Private investigations Industrial disease ~ Solid Rock Solid Rock ~ Expresso Love We're going to the war ~ Wag the dog Co o tym sšdzicie? PS Jambi, Twoje poczucie humoru mnie rozwala
Kanibal Własnej Twórczoci - majkel - 22.05.2008 Nobody's got the gun - true love will never fade nawet takie same akcenty sš w wyrazach tego nie zauważyłem brawo Ania
Kanibal Własnej Twórczoci - Steeven - 22.05.2008 A mi z kolei co innego zawsze przychodzi na myl, gdy mylę o podobieństwach utworów Marka. Mianowicie: "On every street" oraz "Speedway at Nazareth". Nie chodzi mi o zwrotki i refren, lecz o końcowe improwizacje solowe Marka. Ilekroć, kiedy sobie próbuję nucić przepiękne solo z koncertowej wersji "Speedway" mimowolnie zaczynam po paru sekundach nucić słynny riff z "On every street". Od razu zaznaczam, że obie piosenki uwielbiam. I dobrze, że sš dwie, a nie jedna. Ale skoro już założono taki temat, to postanowiłem się podzielić tym moim "zboczeniem". Najmieszniejsze jest to, że nawet jak chcę do końca ponucić sobie "Speedway'a", to i tak ten "On every Street" mi się wbija i przejmuje główny watek. Może to dlatego, że motyw z "On every street" jednak łatwiej to powtórzyć zwykłemu miertelnikowi. Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 22.05.2008 Ja mam takie samo zboczenie, tylko nie wiedzialam czy o tym pisac To skoro tak, to czy nie wydaje Wam sie ze "Don't you get it" i "No can do" laczy cos wiecej niz to ze sa na jednej plycie?
Kanibal Własnej Twórczoci - filipk91 - 23.05.2008 a dla mnie punish the monkey i expresso love. posluchajcie basu w refrenie ptm Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 23.05.2008 Cytat:Originally posted by Robson@May 21 2008, 02:08 PMRobert, nie chcę Ci narzucać własnej opinii, ale spróbuj się wsłuchać, bo dla mnie podobieństwo tych dwóch piosenek jest niemalże oczywiste ![]() Mnie się jeszcze nasunęło, że podobne do siebie sš "Donegan's gone" i " Daddy's Gone To Knoxville" , a za jednš i za drugš piosenkš jako specjalnie, łagodnie mówišc, nie przepadam
Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 23.05.2008 http://www.forum.knopfler.pl/index.php?showtopic=672 Kanibal Własnej Twórczoci - Robson - 23.05.2008 Ale ja nie napisałem że nie sš do siebie podobne Jednak pisanie (a często sie z tym spotkałem) że to kopia jest moim zdaniem przesadš. POdobne do siebie a nazywanie czego kopiš w moim odczuciu jest różnicš B)
Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 23.05.2008 Cytat:Originally posted by Robson@May 23 2008, 01:09 PMNo dobra, zagišłe mnie, masz rację
Kanibal Własnej Twórczoci - majkel - 23.05.2008 Cytat:Originally posted by Robson@May 21 2008, 02:08 PMKto napisał, że HF jest kopiš MFN? Bo napewno nie ja :blink: Kanibal Własnej Twórczoci - Robson - 23.05.2008 A kto pisał recenzje do "on every street"? Nikt chyba na forum Wspomniałem o recenzjach z jakimi ja się spotkałem.
Kanibal Własnej Twórczoci - majkel - 23.05.2008 Teraz rozumiem
Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 24.05.2008 Back to Tupelo ~ Speedway at Nazareth (posłuchajcie tylko: "sixteen hundred miles of highway/roll back to the truth and a song to give your mother/in your first recording booth [BTT] i np. To be the new champions, we were there for to run/From springtime in Arizona, 'til the fall in Monterey [SaN]) Je Suis Desole ~ Iron Hand Kanibal Własnej Twórczoci - Mark - 24.05.2008 Iron Hand jest wolniejsze i inaczej wchodzi akustyczna więc chyba nie porównałbym do tego. Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 24.05.2008 Ja jednak widzę podobieństwo w brzmieniu gitary, może gdyby "Iron Hand" trochę przypieszyć, to byłoby to bardziej słyszalne.
Kanibal Własnej Twórczoci - Ania_M - 26.05.2008 Tahitian Skies ~ Why Worry Ewidentnie!! Kanibal Własnej Twórczoci - koobaa - 26.05.2008 Już kiedy rozmawialimy na temat podobieństw między utworami MK. To chyba zupełnie normalne, że w głowie, w której drzemie tyle wspaniałej muzyki, często się zdarzy podobny motyw, podobny klucz etc. Mark ma swoje ulubione tonacje, ulubione zagrywki, lubi używać pewnych podobnych do siebie tematów, nie ma w tym nic dziwnego. Ja traktuję to bardziej jako znak firmowy niż kanibalizm własnej twórczoci. Kanibal Własnej Twórczoci - Gasper - 26.05.2008 Cytat:Originally posted by koobaa@May 26 2008, 09:02 PMJestem tego samego zdania
|