![]() |
|
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Najmniej ulubione utwory Marka i DS (/showthread.php?tid=695) Strony:
1
2
|
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - SmokEustachy - 23.08.2007 Cytat:Originally posted by numitor+Aug 23 2007, 03:13 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (numitor @ Aug 23 2007, 03:13 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Robson@Aug 23 2007, 02:26 PMJa również bardzo nie lubię słowa "masakra" - i bardzo lubię "Je suis desole". Mamy co wspólnego, Robsonie! [/b][/quote] Czy aby genzeza tego songa nie jest taka, ze Francja wprowadzila obostrzenia w sprzedazy obcojezycznych plyt, ze musi byc piosenka po francusku? No i przez jakis czas ludzie dukali cos tam po zabojadzku, az zlekcewazyli ow zapis? 2. Ja tam lubie sluchac tych piosenek, ktorych nie lubie. Dlatego slucham Calling Elvis i Je souis... tez. Najmniej ulubione utwory Marka i DS - numitor - 23.08.2007 Co? No co Ty... Najmniej ulubione utwory Marka i DS - SmokEustachy - 23.08.2007 Cytat:Originally posted by numitor@Aug 23 2007, 10:07 PMWłanie był taki czas, że wszyscy zaczęli bełkotać po francusku. Szczególnie mi utkwił w pamięci Sting. A słuchał ktos tego: Flashing For The Money (Sultan Mix) /Deep Dish Vs Dire Straits/ Dancefloor Connection 2007 Mam powazna ochote walnac kogos w morde. Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Robson - 16.07.2008 Długo się zastanawiałem czy podesłać temat nie przeze mnie wymyślony. Ale nie to było istotne. W końcu aby raz jeszcze udowodnić że potrafię spojrzeć na twórczość Marka Knopflera krytycznie zdecydowałem się na ten wątek. Spróbujmy wybrać po jednym utworze (tylko jednym) z każdej plyty DS/MK który najmniej Wam odpowiada. Który najmniej lubicie. Najbardziej przesłodzony, nie pasujacy do całości czy najogólniej po prostu się Wam nie podoba. Po 30 latach taka próba (zabawa) spojrzenia na muzykę Marka Knopflera nieco innym okiem. No to ja zaczynam skoro sam tego chciałem ![]() Dire Straits-------------- Communique------------- Making Movies------------Les Boys Love Over Gold------------ Brothers In Arms------------ On Every Street-------------How Long Golden Heart----------------No Can Do Sailing To Philadephia-------------Who's Your Baby Now The Ragpicker's Dream--------------Quality Shoe (tu miałem sporo wątpliwości) Shangri-La-----------------Song For Sonny Liston ( tu też nie do końca wiedziałem czy robie dobrze) Kill To Get Crimson--------------Secondary Waltz Ciekawe jak to u Was się rozkłada ![]() ps. jeśli taki temat już był to nie wiem w ogóle po co zawracam głowe
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Ania_M - 16.07.2008 Inaczej co prawda go zatytułowałam, ale chodziło mi o to samo ![]() http://www.forum.knopfler.pl/showthread.php?t=721 To był temat w którym pisząc że TR jest dla mnie za długie, wywołałam przeróżne reakcje ![]() Napisałam wtedy: Cytat:Dire Straits Rok po napisaniu tego posta, sprawa wygląda tak: Dire Straits -> Setting me up Communiqué -> Angel of Mercy Making Movies -> Love over gold -> ExtendedancEPlay -> Badges, Posters, Stickers, T-Shirts Brothers in arms - One world On every street -> Fade to black Golden Heart -> Vic and Ray Sailing To Philadephia -> Who's your baby now The Ragpicker's Dream -> Quality Shoe, Marbletown, Daddy's Gone to Knoxville Shangri-La -> Donegan's Gone All The Roadrunning -> Belle Star Kill To Get Crimson -> Secondary Waltz Robson przepraszam za pytanie, ale dlaczego napisałeś: Cytat:tu też nie do końca wiedziałem czy robie dobrzez obawy że kogoś z nas to urazi, z obawy że Markowi będzie przykro , czy po prostu jako fanowi z ciężkim sercem było Ci wybrać?(W moim pytaniu nie ma ani krzty złośliwości.) A tak nawiasem, zapomniałeś o All The Roadrunning ![]() A po jednym nie dało rady... Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Robson - 16.07.2008 Dobrze że znalazłaś ten temat Ania bo zupelnie wyparował z mojej pamięci że wcześniej już był A przez chwilę pomyślałem sobie jeśli wtedy wymieniłem jakieś utwory to ciekawe czy zgadzaja się z tym co napisałem w tym wątku. Ale widzę że wtedy byłem bardziej ostrożny![]() Ania dlatego że "Song For Sonny Liston" ma świetny tekst i generalnie jest ok tyle tylko że muzycznie niewiele się w nim dzieje i stąd ten wybór. Ale rzeczywiście ciężko było wybrać ![]() "All The Roadrunning" pominąłem celowo
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Ania_M - 16.07.2008 Robson napisał(a):Dobrze że znalazłaś ten temat Ania bo zupelnie wyparował z mojej pamięci że wcześniej już byłZnowu Ci coś wyparowalo z pamięci.........? ![]() Robson napisał(a):Ania dlatego że "Song For Sonny Liston" ma świetny tekst i generalnie jest ok tyle tylko że muzycznie niewiele się w nim dzieje i stąd ten wybór. Ale rzeczywiście ciężko było wybraćTu masz rację Muzycznie piosenka jest nieciekawa i jeżeli pod tym kątem patrzeć, to też za nią nie przepadam, ale generalnie ma u mnie ważne miejsce. Robson napisał(a):"All The Roadrunning" pominąłem celowoWiedziałam
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - filipk91 - 16.07.2008 dla mnie to wyglada tak: dire straits - six blade knife communique - follow me home making movies - les boys love over gold - cala idealna brothers in arms - ciutek denerwuje mnie your latest trick on every street - wszystko oprocz calling elvis, the bug, heavy fuel i tytulowej golden heart - rudiger sailing to philadelphia - el macho (chlopaki z zespolu, sorry )ragpicker's dream - wstyd sie przyznac, ale nie przesluchalem ani razu calej plyty, wiec nie powiem co mi sie nie podoba, bo nie mam takiego prawa ![]() shangri-la - back to tupelo (znow wybaczcie )all the roadrunning - cala setlista ![]() kill to get crimson - the fish and the bird Najmniej ulubione utwory Marka i DS - seska - 16.07.2008 A moja lista tak: Dire straits - Lions Communique - nie ma Making movies - Les boys Love over gold -nie ma Brothers in arms - one world, chyba zgadzam się razem z Markiem on też uważa że jest to coś okropnego. On every street - The bug Golden heart -A night in summer long ago Sailing to philadelphia -el macho The Ragpiekers dream -chyba cała płyta jest słaba? - mam nadzieje że się myle. Shangri-la -song for sonny liston Kill to get crimson -the fish and the bird Najmniej ulubione utwory Marka i DS - seska - 16.07.2008 Jeszcze jedno jak pisałem tą liste słuchałem piąty raz pod rząd Golden heart- We are in trouble now. Pewien Pan z czasopisma stwierdził że ten utwór jest zupełnie bez sensu.Ja nie moge dojśc dla czego może wy mi powiecie. Dla mnie jest jednym z najlepszych na tej płycie. Najmniej ulubione utwory Marka i DS - seska - 16.07.2008 seska napisał(a):A moja lista tak: Pomyliłem się The Ragpiekers Dream - Quality shoe,Daddy`s gone to Knoxville. Najmniej ulubione utwory Marka i DS - BET - 16.07.2008 Ja nie zrobie takiej listy. Muzyka MK jest tak bogata, ze nawet utwory ktore jednego dnia wydaja sie slabsze nastepnego nabieraja sily i kolorytu. Jedyne co moge to sprobowac ocenic nieco gorzej niektore kawalki ze strony stricte muzycznej - SFSL monotonne, les boys ubogie, skateaway poza refrenem malo melodyjne itp. itd. Ale co z tego skoro i tak kazdy z nich ma cos w sobie
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - mirek - 16.07.2008 Ile ludzi tyle gustow, wiec nasze oceny subiektywne sa, nie ebde sie wiec wypowiadal co jest ok a co nie Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Ania_M - 17.07.2008 seska napisał(a):Jeszcze jedno jak pisałem tą liste słuchałem piąty raz pod rząd Golden heart- Ciutkę się pomyliłeś, nie We are in trouble now a Are we in trouble now. ![]() Cóź, ludzie mają różne gusta, zwłaszcza ludzie z "czasopism" którzy przeważnie mają za zadanie wgłębić się tylko w jedną płytę, i nie znają tak całej twórczości zespołu/wykonawcy, jak fani. To też trzeba wziąć pod uwagę. Dla mnie osobiście Are we in trouble now jest najpiękniejszą piosenką z Golden Heart, z tematem końcowym wywołującym ciary na plecach. Określając swój stosunek do tej piosenki mogę śmiało przytoczyć to co kiedyś napisał o niej Robson, i podpisać się pod tym wszyskim czym mam możliwość ![]() Robson napisał(a):Are We In Trouble Now jest w pewnym sensie "znakiem firmowym". Kiedy Mark już przestaje śpiewać i zaczyna grać na tej swojej gitarze to właściwie jedynym minusem tego nagrania jest to że nie gra dłużej 100% racji
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Robson - 17.07.2008 BET napisał(a):Ja nie zrobie takiej listy. Muzyka MK jest tak bogata, ze nawet utwory ktore jednego dnia wydaja sie slabsze nastepnego nabieraja sily i kolorytu. Jedyne co moge to sprobowac ocenic nieco gorzej niektore kawalki ze strony stricte muzycznej - SFSL monotonne, les boys ubogie, skateaway poza refrenem malo melodyjne itp. itd. Ale co z tego skoro i tak kazdy z nich ma cos w sobie Oj BET wiadomo że tak. Niech każdy z nas nazywa je po swojemu monotonne, nic sie w nich nie dzieje, czy malo melodyjne. Widzisz sam już kilka wymieniłeś Ale doskonale Cię rozumiem To chyba nie ja powinienem stworzyć ten wątek. Ale własciwie stworzyła go Ania. Hurra!![]() ps. ktoś kiedyś powiedział że Markowi jeśli już zdarzały się utwory słabe to nigdy nie były one niedopracowane. Najmniej ulubione utwory Marka i DS - numitor - 17.07.2008 Dire Straits - "Southbound Again" Communique - "Follow Me Home" Love Over Gold - "Love Over Gold" Making Movies - "Les Boys" Brothers In Arms - ""The Man's Too Strong" On Every Street - "The Bug" Neck and Neck - "So Soft, Your Goodbye" (tutaj wybór był najtrudniejszy - cała płyta jest świetna, nie ma słabego punktu, moim zdaniem) Golden Heart - "Imelda" Sailing To Philadelphia - "Who's Your Baby Now" The Ragpicker`s Dream - "Why Aye Man" Shangri-la - "Our Shangri-la" All The Roadrunning - "Love and Happiness" Kill To Get Crimson - "True Love Will Never Fade" Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Bart - 29.06.2010 Scaliłem dwa wątki o tym samym i przewietrzyłem troszkę. Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Igor23 - 29.06.2010 Dire Straits - Water Of Love Communique - Angel Of Mercy Making Movies - Skateaway Love Over Gold - Industrial Disease Brothers In Arms - One World On Every Street - Ticket To Heaven Golden Heart - I`m The Fool STP - The Last Laugh Shangrli-LA - Sucker Row Kill To Get Crimson - True Love Will Never Fade The Ragpicker`s Dream - Old Pigweed Get Lucky - Before Gas & TV Najmniej ulubione utwory Marka i DS - efcia - 30.06.2010 ja z kolei nie mogłabym wymieniac utworów patrząc na to kryterium... dla mnie nie to nie kwestia lubienia czy nie-lubienia. Odbieram muzykę Marka patrząc przez pryzmat czy dany utwór mnie dotyka, porusza coś w środku, coś we mnie budzi... i niejednokrotnie przekonałam sie o tym że "jakis tam" utwór przelatywał mi koło uszu dwadzieścia razy, a dopiero za dwudziestym pierwszym stanełam jak wryta i odkrywałam coś czego wcześniej nie odbierałam...ale oczywiście są też utwory które od pierwszej nuty zapadają głęboko w serce... i tam zostają... i dla mnie to jest magia Muzyki - szczególnie tej MARKOWEJ
Najmniej ulubione utwory Marka i DS - Arrrek - 24.07.2010 Mam to samo ... na przykład COYOTE. |