![]() |
|
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds (/showthread.php?tid=445) |
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Andrzej - 18.07.2006 Cytat:Originally posted by jambore@Jul 16 2006, 10:46 PMJambi - NO CO TY ????????????? Acha.... teraz zajarzyłem w\g starej zasady, UFFFFFF Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - ania - 18.07.2006 ja nie jarze :unsure:
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - koobaa - 14.08.2006 Najlepsze koncertowe wykonania DS? Ależ to temat-rzeka a już na pewno nie sposób wybrać trzech najlepszych. W ogóle mylę, ze w naszym gronie 'pozytywnie zakręconych' nie sposób się ograniczać do dwóch, trzech, dziesięciu, pięćdziesięciu... Kompilacja, o której wspomina Numitor jak najbardziej może się przecież składać z 5 (12?! CD a nie jednego i nie sšdzę, żeby komukolwiek tutaj to przeszkadzało... Właciwie dla mnie, każdy numer wykonany na żywo przez MK zyskuje. W każdy sposób. Często zdarza się, że rzeczy które niekoniecznie podobaja mi się w wersjach studyjnych, LIVE brzmiš fantastycznie, sš wtedy jaby zupełnie nowymi utworami, w które wstšpił nowy duch i energia. Przykładów jest mnóstwo... Calling Elvis, One World, Song For Sonny Liston, Portobello Belle, etc. Jak wspomniał Pablo, dopiero na żywo widać jakiego kalibru Muzykiem jest MK - podpisuję się pod tym. To na scenie, widać prawdziwy kunszt i talent, którego nie kamuflujš żadne zabiegi studyjne, które potrafiš uczynić 'gwiazdę' z byle kogo. Ostatnio nie brakuje takich 'gwiazd'... Gdybym jednak miał się pokusić o wymienienie koncertowych wersji utworów, które cenie w twórczoci DS/MK najbardziej, to na pierwszy rzut mylę poszłoby: ( mniej więcej chronologicznie )News - Werchter '81 - kapitalne aranżacje z tego włanie okresu, dużo eksperymentowania dwiękiem i brzmieniem, no i końcówka w której słychać już echa Private Investigations... Once Upon A Time In The West - Alchemy - nie może być inaczej... Jak dla mnie to kwintesencja stylu gitarowego Marka. Cudowna 14-minutowa suita, która lepiej by nie kończyła się wcale. Telegraph Road - Alchemy - moim zdaniem nigdy póniej ten utwór nie brzmiał równie dobrze i dynamicznie. Kapitalne wykonanie z należytym 'wykopem' którego brakowało już podczas trasy On Every Street. Wokal Marka też nie jest tu bez znaczenia, wtedy był o wiele bardziej dynamiczny i ...silniejszy. So Far Away - Sydney'86 - wersja 'calypso', która przechodzi stopniowo w rockowe granie. Uwielbiam takie zabawy muzykš. Ride Across The River - Houston'85 - fantastyczne, porywajšce wykonanie... Tunnel Of Love - Uniondale'85 - wersja alchemiczna MUSI się schować przy tym absolutnie porywajšcym i pełnym improwizacji wykonaniu... Powaliło mnie na kolana i wcale nie chce mi się z nich podnosić . Ta wersja jest najdłuższš z istniejšcych, ma cudowne 24 minuty długoci!!!! , gocinnie występuje tu David Sunborn na saksofonie, a podczas fantastycznych improwizacji Marka wyłaniajš się zupełnie nowe motywy i tematy, między innymi słychać przemycone Ghost Riders In The Sky oraz Riders On The Storm! Co niesamowitego... Słuchajšc tego tęsknię za dIRE sTRAITS... Water Of Love - Maltings Snape, The Notting Hillbillies - kapitalne, Mark na czarnej Pensie, na bębnach Ed Bicknell... When It Comes To You - podobnie jak wyżej, ten sam koncert i równie inspirujšce wykonanie... Mark na czerwonym Schecterze, tym od Walk Of Life ![]() Think I Love You Too Much - jeszcze raz ten sam koncert... Włanie to wykonanie przypadło mi najbardziej do gustu i serca. Nieustannie ładuje moje akumulatory... Calling Elvis - On The Night - oto jak można z przeciętnego i nudnego utworu zrobić co co porywa od pierwszej do ostatniej sekundy! Perfekcyjne zgranie potężnej dziewięcioosobowej ekipy oraz swobodna i niewymuszona wirtuozeria Marka, oto jak najkrócej okreliłbym te wykonania. Brothers In Arms - On The Night - faktycznie najbardziej chwyta za serce... Partia fletu Chrisa White'a oraz obecnoć Paula Franklina to niezaprzeczalne atuty. Brzmienie Pensy i gra Marka sprawiajš, że nigdy póniej (a także wczeniej) ten utwór na żywo nie brzmiał tak dobrze. No, może jeszcze wykonanie podczas koncertu-urodzin Nelsona Mandeli było równie porywajšce. Sultans Of Swing - Basel'92, tak tak.... to włanie na tej trasie moim zdaniem Sułtani zabrzmieli najpiękniej... A to co Mark robił tam z szecioma strunami.... To może na razie wystarczy? Nad solowymi dokonaniami Marka jeszcze pomylę, kilka z nich również zasługuje do wpisana do panteonu Tak sobie mylę, że tylko trzy utwory z całego dorobku DS nie doczekały się wykonań koncertowych: Hand In Hand, Ticket To Heaven oraz My Parties, ciekawe nie? Jeli pominšłem którys albo jeli wymieniłem taki, który był wykonywany LIVE, to proszę o korektę ![]() PS. Nie jestem pewien co do How Long, ale wydaje mi się, że ten kawałek był w pewnym momencie wykonany LIVE, chyba przez Notting Hillbillies. Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - dziadek - 14.08.2006 Kooba! Proszę n a t y c h m i a s t uzupełnić o Romeo i Julię!! Tego przecież nie może zabraknšć na naszym koncercie! Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - numitor - 14.08.2006 "Tunnel Of Love - Uniondale'85" --> Kuba, albk ktokolwiek, mógłby to podesłać? Proooszę ....numitor@o2.pl
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Ania_M - 14.08.2006 Ja też chcę wilczyca11@interia.plA mi się podobajš wszystkie koncertówki. Chcoiaż zdecydowanie wolę oglšdać koncerty Marka niż słuchać. ;-) Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - BET - 14.08.2006 Ja tez bym prosil, bardzo bym prosil :wub: Tylko ze moj mail ma 5 mb pojemnosci....Kooba, wrzucic to dzielo na np yousendit albo rapidshare? Wtedy kazdy zainteresowany moglby sobie sciagnac... Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - koobaa - 15.08.2006 Niestety, mailem nie da rady bo to duży plik. Nigdy tego nie robiłem więc nie daję głowy czy działa, ale możecie spróbować zassać stšd: http://rapidshare.de/files/29436844/2_03_-...nborn_.mp3.html Cytat:Proszę n a t y c h m i a s t uzupełnić o Romeo i Julię!! Tego przecież nie możeZgadza się Dziadek, Romeo i Julia to pozycja obowišzkowa, choć chyba paradoksalnie wolę ten utwór w wersji studyjnej... Jeli jednak miałbym wybrać koncertowe wykonanie, chyba postawiłbym na to z urodzinowego koncertu dla Nelsona Mandeli .
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - majkel - 15.08.2006 Private Investigations - On The Night Włanie tego słucham na słuchawkach - ciary................... Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - numitor - 15.08.2006 Dziękuję, Kuba - na 99% działa. Bardzo dziękuję. A co sšdzisz o moim ulubionym wykonaniu "Live" - Expresso Live z Sydney `86?
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Ania_M - 15.08.2006 Aaaahh... To "Tunnel of love" jest po prostu boskie :wub: Od dzi uwielbiam tš piosenkę jeszcze bardziej niż do tej pory Koobaa bardzo dzięki :* Przy okazji, pozdrowienia dla wszystkich Forumowiczów od Howarda
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - koobaa - 16.08.2006 Proszę bardzo, prawda że pięknie? ![]() Cytat:Originally posted by numitor@Aug 15 2006, 12:55 PM Mylę, że to fantastyczne wykonanie, Numitor. Na tej trasie nie było słabego numeru... Wtedy grupa dIRE sTRAITS była w swej życiowej formie, Mark również... Promowali bestsellerowy album, zapełniali stadiony i nie brakowało im fantazji ani spontanicznoci a przede wszystkim energii i dynamizmu. W wersji o której wspominasz w miejscu: Hey, Mister, do you want to take a walk out in the wild West End, Mark piewa: Hey, Knopfler, do you...(...), słychać to tez w innych wersjach z tej trasy. Zawsze mnie to bawiło
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - BET - 16.08.2006 Kooba dziekuje! Cudna ta wersja! Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - numitor - 16.08.2006 Oj, prawda, że piękne - cudowne! Kuba, kiedy o tym rozmawialimy i zastanawialimy się, czy to naprawdę "Hey Knopfler", czy może co innego, ale chyba jednak "Hey Knopfler" ![]() No i, oczywicie, nie miało być "Expresso Live" tylko Love... Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - koobaa - 17.08.2006 "Expresso Live" tez brzmi niele, tym bardziej, że "ekspresji" w tym wykonaniu "live", nie brakuje ![]() Tak, pamiętam te rozmowy . Raczej piewa tam "Knopfler", nawet jesli w tej akurat wersji jest to może niezbyt wyrane, w innych można z całš pewnociš to potwierdzić. W ogóle jest mnóstwo fajnych przykładów, kiedy Mark celowo, lub przypadkowo przekręca słowa piosenek.
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Igor23 - 17.08.2006 Witam wszystkich. Mam pytanie - czy istnieje zapis video gdzie DS gra It Never Rains ? Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Robson - 17.08.2006 Kubo Drogi! Dlaczego nie zagralimy tej wersji 29 lipca??? Miałem tę wersję ale chyba w gorszej jakoci a z tego co słucham to brzmi bardzo zachęcajaco. Czy możesz mi obiecać, że podczas naszego kolejnego spotkania jš odtworzymy? Wierze, że tak. I jeszcze Wild West End z Houston się nie zmieciło (nie zmieciło się znacznie więcej a gralimy 4 godz.)Kuba Twoja lista jest piękna. I od soboty 29 lipca właciwie jest też mojš. Ticket To Heaven na kilku koncertach wykonywali TNH (m.in Leeds 1993) Natomiast nie mogę odszukać wersji "live" Communigue, If I Had You i Badges, Posters, Stickers And T- Shirtsi oczywicie My Parties i Hand In Hand które wymienia Kuba. Chyba też trzeba dorzucić Millionaire Blues i Kingdom Come. Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - olaph72 - 17.08.2006 Lista piosenek nigdy niewykonywanych na koncertach jest chyba dłuższa. Miał jš na swojej stronie Ubik, ale jaki czas temu zniknęła z sieci... Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - Robson - 17.08.2006 Olaf jeli tak zapodaj jš. MK solo nie uwzględniałem.
Najlepsze Koncertowe Wykonania Ds - koobaa - 18.08.2006 ROBSON IS BACK! Witaj Robercie po urlopie, fajnie, że już tu jeste Cytat:Kubo Drogi! Dlaczego nie zagralimy tej wersji 29 lipca???Głownie dlatego, że jest to nagranie z widowni i nie byłem pewien czy jego jakoć zasługuje aby pojawić się w Twojej audycji. Z radociš Ci jednak obiecuję, że podczas naszego kolejnego spotkania (może grudzień? ) odtworzymy jš na pewno, poszukamy też innych ciekawych smaczków... ![]() Cytat:Ticket To Heaven na kilku koncertach wykonywali TNH (m.in Leeds 1993) Natomiast nie mogę odszukać wersji "live" Communigue, If I Had You i Badges, Posters, Stickers And T- Shirtsi oczywicie My Parties i Hand In Hand które wymienia Kuba. Chyba też trzeba dorzucić Millionaire Blues i Kingdom Come.Wobec tego wykrelamy Ticket To Heaven a dopisujemy Communique. Mylałem raczej tylko o utworach zawartych na oficjalnych albumach, bez besidów. Olaf, to chyba cała lista jeli chodzi o DS. Reszta kawałków tu i ówdzie pojawiała się na koncertach. PS. Kto to jest Ubik?
|