Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Sluchałem Bia W Wersji Sacd - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Płyty, single, DVD (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Sluchałem Bia W Wersji Sacd (/showthread.php?tid=196)

Strony: 1 2

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - dudageo - 16.10.2005

znam kilku poważnych audiofilów i zdecydowanie polecajš 5.1 jako bardziej naturalne... zgadzam sie w 100% z mencinem. Zresztš kto posłucha takiej wersji, od razu przekona sie do 5.1 Język

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - tawnuk - 16.10.2005

A œłyszeliœcie że w Japoni robi się tzw. "kule dŸwięku" gdzie jest ok 150 głoœników, na dole, na górze, z prawej, z lewej, z przodu, z tyłu... wszędzie B)

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - Hermes - 17.10.2005

Witam

Jak zwykle zdania sš i będš podzielone. I dobrze. Ja jednak póki co do słuchania muzyki preferuję system stereo.
Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że w stereo dŸwięki słychać punktowo z dwóch miejsc. Owszem bardzo często tak to wyglšda ale prawidłowo skonfigurowany system stereo to przestrzeń, prawidłowa lokalizacja instrumentów, dŸwięki odbite czyli te które docierajš do nas (tak jak pisze Mencin) z bodu, z dołu, z tyłu itd. Wokalisty nie powinno być słychać z dwóch kolumn! No chyba, że taki był zamiar realizatora.
Przy prawidłowym ustawieniu głoœników wokalistę powinniœmy prawie "widzieć" przed nami. W stereo duże znaczenie ma samo ustawienie sprzętu, a także miejsce gdzie słuchamy muzyki. Naturalnie sprzęt sprzętowi nie równy i rzecz to oczywista. Im lepiej tym drożej Uśmiech. Choć można za niezbyt duże pienišdze skompletować bardzo przyzwoity zestaw. Jestem też zdania, że znacznie lepszy efekt dadzš dobre dwie kolumny niż kiepski zestaw 5.1.

Zestaw idealny (z przymrużeniem oka) - każdy instrument, wokalista, chórek jest reprezentowany przez dedykowany zestaw głoœnikowy (kolumnę). Kupujšc płytę dostajemy "rozpiskę" jak ustawieni byli muzycy w czasie nagrania, czy raczej jak powinni być ustawieni teoretycznie lub gdyby grali na żywo. Ustawiamy swoje kolumny wg schematu i cieszymy się idealnš reprodukcjš Uśmiech. Niestety dla wielbicieli klasyki i dużych składów orkiestrowych może być to metoda niezwykle kosztowna, choć pewne oszczędnoœci dałoby się wprowadzić łšczšc np. wszystkie skrzypce w jeden "kanał" Uśmiech.

Pozdrawiam

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - dudageo - 17.10.2005

a kolumny na kółkach, bo artysta wędruje po scenie... Szczęśliwy

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - grzegorz - 17.10.2005

Tomku, Hermes pisze o nagraniach realizowanych w studio, gdzie ustawienie muzyków jest stałe, więc nie ma potrzeby stosowania jeżdżšcych kolumn Szczęśliwy . A z resztš na dobrze zrealizowanych płytach można nawet usłyszeć jeœli artysta porusza się po scenie. Chodzi tutaj głównie o koncerty jazzowe bo one sš jakoœ najbardziej cenione przez audiofilów i audiofilskie wytwórnie płyt.
Jeœli idzie o rozpiskę jak sš ustawieni muzycy w studio by móc spróbować zlokalizować ich miejsca podczas odsłuchu to wcale nie jest utopia, bo np. na samplerach Naima (audiofilska firma od sprzętu i płyt) właœnie jest to rozrysowane.
Ale jak ktoœ myœli, że na boomboksie będzie lokalizował Ÿródła dŸwięku to grubo się myli.
A tak w ogóle widzę, że audiofilizm jest tutaj drażliwym tematem. Może dlatego, że niektórzy nie słyszš różnicy między mp3 a CD, albo jakoœć mp3 im wystarcza, a wszystko ponad ten standard to audiociulizm, jak to ładnie nazwał Galex.

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - Robson - 17.10.2005

A ja powiem tak: nie mam zapędów audiofilskich ale pewnie bym nie pogardził dobrym sprzętem aby takie cacko w formacie 5.1 odsłuchać Uśmiech Ciekawe czy bym przeżył szok bo całe życie słucham muzyki bardzo tradycyjnie. Ale to chyba oczywiste- wymyœlono taki format aby jeszcze bardziej rozkoszować się muzykš i jej głębiš. Jestem raczej laikiem w tych sprawach i naprawdę nie zabijam się za dobrym sprzętem ale wszyscy pownni się zgodzić bardzo obiektywnie taki format to coœ zdecydowanie lepszego. Tu chyba nawet nie powinno być dyskusji Uśmiech

Sluchałem Bia W Wersji Sacd - dudageo - 17.10.2005

oczywiœcie, z kolumnami to był żarcik Oczko faktem jest, że zgadzam sie z opinia, że lepsze œwietne stereo niż kiepskie 5.1. Sš jednak płyty, których wykonanie 5.1 jest bardziej dla nich "naturalne". Przykładem jest tu Jean Michel Jarre z jego "Aero". Wysłuchanie tej muzyki w systemie "multi-channel" przynosi nieodparte wrażenie, ze dopiero teraz ta muzyka odzyła i takš w zamyœle miał Jarre gdy jš komponował ("Aero" jest kompilacjš starszych utworków, zremiksowanuych w systemie DTS 5.1)