![]() |
|
Hamburg - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Hamburg (/showthread.php?tid=312) |
Hamburg - Robson - 02.06.2006 Sš cudne! A pierwsze od prawej specjalne dla Nas. Wprawdzie Mark trochę niewidoczny ale to jest ta chwila.
Hamburg - jambore - 02.06.2006 Cytat:Originally posted by Robson@Jun 2 2006, 07:17 PMPrzyłšczam się, ale mam cichš nadzieję,że Anrom ma co więcej
Hamburg - pogdan - 02.06.2006 http://img371.imageshack.us/my.php?image=p10006833fb.jpg Z kostkš go uchwyciłe. (Jak dla mnie doć niezywkłe.) Hamburg - jambore - 02.06.2006 Cytat:Originally posted by pogdan@Jun 2 2006, 08:35 PMTO RARYTAS Hamburg - Robson - 02.06.2006 Powstaje pytanie co akurat Mark gra na gitarze. Ciężko będzie odgadnšć.
Hamburg - pogdan - 02.06.2006 'Powstaje pytanie co akurat Mark gra na gitarze. Ciężko będzie odgadnšć.' Dokładnie. Chciałem o to pytać ale odpuciłem. ps. jak kto dobrze kojarzy barwy gitar i ma utwory to mógłby się zmierzyć. Hamburg - jambore - 02.06.2006 Znajdziemy ten moment ![]() Może poobgryzał paznokcie :mellow: ale pojechałem :mellow: Hamburg - pogdan - 02.06.2006 'Znajdziemy ten moment' Ja z chęciš się dowiem. Hamburg - pogdan - 02.06.2006 Zadanie jest o tyle ułatwione że słuchajc na pewno da się chyba doć łatwo rozpoznać dzwięki wydobywane kostkš. Ja słychajšc 'All the roadrunning' nie potrafiłem znaleć/rozpoznać utoworu tzn. nie zastanawiałem się nad tym. Zdjęcie sprawia ze odsłucham pod tym kštem. No ale jest co jescze bo, koncert to 8 utworów z płyty a 12 pozostałbych utworów jest jak na razie niewiadomš dla mnie . Ponadto mogły być różne interpretacje. Także ja leżę w rozwišzaniu tego. Hamburg - jambore - 02.06.2006 "I poleżysz jeszcze dni pare"
Hamburg - pogdan - 02.06.2006 'I poleżysz jeszcze dni pare' No tak to prawda. Dopóki nie zdobędę bootlegów to sobię nie ukrucę ciekawoci i nie poznam z tej strony (kostka/ręka) trasy 2006/MK/EH. 'Może poobgryzał paznokcie' Według mnie to Mark paznokciami nie gra ale nie wiem i mogę się mylić. Może kto wyjani. Hamburg - koobaa - 03.06.2006 Cytat:Powstaje pytanie co akurat Mark gra na gitarze. Ciężko będzie odgadnšć.Juz kiedy się w to bawilimy, prawda? ![]() Opcja pierwsza: Our Shangri-la - to jeden z niewielu utworów, które Mark gra kostkš i to w dodatku na tym stratocasterze. Dodatkowy argument - struna G jest opleciona, co pomaga w uzyskaniu brzmienia 'twang' - a la The Shadows, co słychac włanie w tym utworze. Opcja druga: poczštek So Far Away (kostka przy pierwszych riffach, póniej nie słychać, żeby jej używał) - ten sam stratocaster. Mylę, że innych możliwoci nie ma. Hamburg - pogdan - 03.06.2006 'Dodatkowy argument - struna G jest opleciona, co pomaga w uzyskaniu brzmienia 'twang' - a la The Shadows.' Bardzo ciekawe 'Juz kiedy się w to bawilimy, prawda?' Jak dla mnie to takie smaki mogę chłonšć do każdego zdjęcia. Chociaż jakie utwory gra na innych zdjęciach to trzeba było by czytać z twarzy. Znajšc stałoć reżyserie jego koncertów może dało by radę to z niektórymi. Hamburg - Robson - 03.06.2006 Co fachowcy to fachowcy. Chociaż wydaje mi się, jeli dobrze pamiętam, chyba tak, ale nie jestem pewien, ale raczej tak, choć głowy nie daję No dobrze Mark pod koniec koncertu nie zmieniał gitary (miał czerwonš) tzn. biorę pod uwagę raczej opcję pierwszš. Kurcze a może dopiero przy Why Worry miał czerwonš? :wacko:
Hamburg - Robson - 03.06.2006 Chyba jednak wersja pierwsza Kuba. Przy Our Shangri-La nie miał czerwonej.
Hamburg - Robson - 03.06.2006 Ale So Far Away też nie jest wykluczone.
Hamburg - anrom - 03.06.2006 Cytat:Originally posted by jambore+Jun 2 2006, 07:29 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (jambore @ Jun 2 2006, 07:29 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Robson@Jun 2 2006, 07:17 PMPrzyłšczam się, ale mam cichš nadzieję,że Anrom ma co więcej [/b][/quote]Tak, moja Anetka tak długo pstrykała, aż jš sšsiadka upomniała - niestety po niemiecku i nie bardzo wiem jakimi słowami... Sęk w tym, że jeszcze przed skopiowaniem zdjęć do kompa pożyczylimy aparat szwagrowi i dopiero jutro nam odda. Może w poniedziałek ujrzš wiatło dzienne. B) Hamburg - pablosan - 04.06.2006 Panie i Panowie koncowe bisy wygladały następujšco: -So Far Away: Mark na Stratocasterze Sunburst -Our Shangri-La: Mark na Stratocasterze Sunburst -Why Worry: Mark na czerwono-bialym Stracie sygnowanym jego nazwiskiem Przed tymi kawałkiami zagrali: If This Is Goodbye: Mark na Gibsonie Les Paul
Hamburg - jambore - 05.06.2006 Info dla znawców gitar Marka K. Na koncertach używa jeszcze jednej gitary,której wczeniej nie widziałem.Gra na niej w Red staggerwing. ps. kolejna nocka i mało efektów
Hamburg - koobaa - 05.06.2006 Nie wiem czy zainteresuje to wszystkich i być może powienienem tego posta umiecić w innym miejscu, ale pomylałem sobie, że będzie to dobry moment aby przyjrzeć się gitarom Marka, których używa na tej obecnej trasie z EH. Nie wszystko jest tutaj pewne na 100% ale większoć mylę jest wiarygodna i w miarę dokładna. W większoci przypadków oparłem się na brzmieniu (zaufałem swoim uszom ) oraz zdjęciom i kilku klipom video, które miałem okazję widzieć z tej trasy. W jednym przypadku pomógł mi Guy Fletcher. Posłużyłem się setlistš z Hamburga, żeby nie być zupełnie off-top ![]() Right now - Danelectro DC3 - dokładniej widać tutaj. Red staggerwing - Gretsch G6120 Nashville Michelangelo - Gibson Les Paul "58 Standard lub Gibson Les Paul '59 Standard I dug up a diamond - jak wyżej Born to run- tutaj nie jestem pewien, musiałbym zobaczyć video... Red dirt girl - Gibson Les Paul Done With Bonaparte - Beltona Resonator Romeo & Juliet - National Style '0' oraz Pensa MK2 Song for Sonny Liston - Gibson Les Paul All that matters - prawdopodobnie Martin HD-40MK Donkey town - National Style '0' This is us - Gibson Les Paul Belle star - Fender Telecaster '52 Boulder to Birmingham - Gibson Les Paul All the roadrunning - patrz Belle Star Speedway at Nazareth - Gibson Les Paul If this is goodbye - Gibson Les Paul So far away - Fender Stratocaster '54 Sunburst Our Shangri-La - jak wyżej Why worry - Fender Mark Knopfler Signature Stratocaster Cytat:Ale So Far Away też nie jest wykluczoneGuy Fletcher potwierdził moje przypuszczenia jakoby Mark używał kostki w So Far Away i dlatego jestem skłonny bardziej ku opcji drugiej. Mimo, że tonacja jest ta sama co Our Shangri-La, wydaje mi się, że na tym zdjęciu Mark gra jednak So Far Away .
|