01.07.2009, 16:59
Poniższe FAQ zawiera kwestie typowe dla naszego forum lub takie, których nie zamieszczono w oficjalnym FAQ VBulletin.
Zachęcam do zadawania pytań, będę je opracowywał tutaj na bieżąco!
- Forum pokazuje mi niewłaściwy czas - co robić?
Na górze strony, po prawej, jest link Menu. Dalej kliknij Edycja opcji i odszukaj opcję ustawienia strefy czasowej. GMT+1 to czas zimowy, GMT+2 - letni.
Na razie nie mogę tego ustawić hurtowo przy zmianie czasu, ale być może będę wkrótce mógł.
- Znajomy się zarejestrował i nie dostał maila aktywacyjnego.
Cóż, zdarza się Trzeba mnie wówczas poinformować i załatwię sprawę.
- Dlaczego nie mogę wgrać avatara ze strony www, a tylko z własnego komputera?
Kwestia drobnej zmiany w konfiguracji serwera; czekam aktualnie na rozpatrzenie tej sprawy przez wyższą instancję
- Przy przeglądaniu strony pojawia się czasem błąd: Your submission could not be processed because a security token was missing. (...)
Jest to spowodowane przez problem z korekcją DST - należy ją wyłączyć. Można to zrobić klikając kolejno: Menu -> Edycja Opcji i wybierając "korekcja DST zawsze wyłączona". Należy pamiętać przy tym o ustawieniu właściwej strefy czasowej (forum nie wykryje bowiem czasu letniego).
W przypadku problemów z wejściem na stronę opcji proszę o informację - wyłączę korekcję DST w panelu administracyjnym.
- Dlaczego kliknięcie na temat z nowym postem na głównej stronie Forum przenosi do pierwszej strony wątku, a nie do ostatniego posta?
Zasada działania linków do danego tematu jest następująca: nazwa tematu po prawej stronie głównego ekranu przenosi do pierwszego nieczytanego posta w tym temacie. Odnośnik ze strzałeczką pod spodem przenosi do ostatniego posta. Natomiast kliknięcie w nazwę tematu na ekranie konkretnego podforum otwiera pierwszą stronę tematu.
- Jak wstawić obrazek do posta?
Są różne sposoby, ale generalnie zalecamy wstawianie miniaturek; ostatecznie obrazków takiej wielkości, by nie rozsadzały układu strony. Miniaturkę najłatwiej wstawić za pomocą serwisu http://imageshack.us . Po wgraniu tam obrazka z ekranu wynikowego należy skopiować link zawarty w polu "forum link 1" i wkleić go do posta.
Zachęcam do zadawania pytań, będę je opracowywał tutaj na bieżąco!