Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rocznica katastrofy smoleńskiej - refleksje i wrażenia
Przykro mi, że z tragedii 96 ludzi, którzy byli na pokładzie Tupolewa, i ich rodzin, w ciągu roku zrobiono spektakl polityczny i okazję do obrzucania się błotem, bezczeszcąc przy okazji pamięć i szacunek należny zmarłym.

Nie umniejszając zeszłorocznej katastrofy, mam dosyć Smoleńska w mediach, i choć wypada mi oglądać co dzień wiadomości ze względu na zbliżającą się maturę z Wiedzy o Społeczeństwie, funduję sobie czasem dzień bez telewizora, i czytania serwisów informacyjnych, bo to jedyny sposób, żeby od tego odpocząć, i to, moim zdaniem, jedna z przyczyn zrobienia z 10.04.2010 jedynie sprawy politycznej.

Co zmieniło się w moich poglądach od zeszłego roku? Na podstawie nagrań z wieży kontrolnej, wydaje mi się, że tak całkowicie wypadek to nie był, aczkolwiek wolałabym jednak, z dwojga złego, się mylić. Jest to jednak sprawa tak złożona i delikatna, że pewnie dużo wody w rzece upłynie, nim poznamy prawdę rzeczywistą lub wygodną.

Czytam "Wyborczą", "Rzepę" i "Uważam Rze", bo lubię, a partii politycznych nigdy nie miałam i nie mam ulubionych. Raczej skłaniam się ku konkretnym politykom, jak ktoś jest w porządku, to mało mnie interesuje, z jakiego wywodzi się ugrupowania.

Pod Pałacem wczoraj nie byłam, ale byłam rok temu, i to było przeżycie nie do opisania.

Naiwna świeżo po wydarzeniu byłam niesamowicie, łudząc się, że katastrofa zmieni na lepsze polską scenę polityczną.

I jeszcze Wam powiem, że czasem wśród tych awantur i hałasu bardzo mi brak tej zeszłorocznej zadumy i poczucia wspólnoty. Szkoda, że na co dzień tak nie potrafimy jako naród. Szkoda, że tylko "od święta", przy okazji jakiejś tragedii.
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rocznica katastrofy smoleńskiej - refleksje i wrażenia - przez Ania_M - 11.04.2011, 17:10