Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprzęt Grający
Witam

Często dobrym wyjœciem jest zakup sprzętu używanego. Najlepiej od zaufanej osoby. Idealny sprzedawca to znajomy audiofil Uśmiech, taki z pewnoœciš dba o sprzęt.
Można wypatrzeć całkiem przyzwoity sprzęt za niewielkie pienišdze. A czy mini wieża, czy coœ "większego" to zależy od zastosowania. Co innego kupuje się do 30m2 salonu, a co innego do komputera, czy małego pomieszczenia.

Można się też pokusić o jakieœ dobre Ÿródło (z regulowanym wyjœciem) i przyzwoite słuchawki, to chyba najtańsza koncepcja, choć trzeba pamiętać o wadach i zaletach takiego rozwišzania.

Sam posiadam od kilku lat wzmacniacz i CD Yamahy (AX-492 i CDX-493), do tego kolumny Diora Polaris 120. Sprzęt budżetowy ale myœlę, że o całkiem przyzwoitym stosunku jakoœci do ceny. Wzmacniacz kupowałem jako używany, od zupełnie obcej osoby opierajšc się tylko na jego opinii i wierzšc w uczciwoœć. I nie zawiodłem się, sprzedawca okazał się wysoce uczciwym i uczynnym człowiekiem. Ja miałem szczęœcie ale nie polecam zakupów dokonywanych na odległoœć i to po dwóch rozmowach telefonicznych Uśmiech.

Markowych producentów sprzętu audio jest cała masa. Odrobina cierpliwoœci, pomoc kogoœ "w temacie" i myœlę, że można wyszukać coœ przynajmniej interesujšcego.

Czy audiofilstwo to choroba? Zapewne coœ zbliżonego Uśmiech. Jednak różnic w sprzęcie jest znacznie więcej niż tylko dynamika czy moc. Sam kiedyœ myœlałem, że każdy odtwarzacz CD gra tak samo Uśmiech. Nic bardziej mylnego, przekonałem się o tym doœwiadczalnie.
Często te same nagrania, "przepuszczone" przez lepszy (lepiej dobrany) sprzęt wydajš się czymœ całkiem nowym. Jednak nie samym uchem człowiek słyszy Uśmiech. Przydaje się doœwiadczenie/osłuchanie, a przede wszystkim potrzebny jest czas by posłuchać muzyki skupiajšc się na muzyce.

Pozdrawiam
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Sprzęt Grający - przez Bart - 30.01.2007, 14:01
Sprzęt Grający - przez grzegorz - 30.01.2007, 18:25
Sprzęt Grający - przez Bart - 30.01.2007, 20:02
Sprzęt Grający - przez pablosan - 30.01.2007, 20:53
Sprzęt Grający - przez lukas1119 - 31.01.2007, 10:08
Sprzęt Grający - przez Hermes - 31.01.2007, 14:16
Sprzęt Grający - przez lukas1119 - 11.02.2007, 22:27