Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Offtop - O Wszystkim I O Tym Co Komu W Duszy Gra! (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki (/showthread.php?tid=681)

Strony: 1 2 3

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - anrom - 30.07.2007

Co o tym sšdzicie? http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=390288

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - Bart - 30.07.2007

Smutny Smutny Smutny Smutny Smutny Smutny Smutny Smutny Smutny

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - koobaa - 30.07.2007

Szkoda... Wielka strata dla Trójki, która przestanie być już do końca tš Trójkš... NiedŸwiedŸ to jedna z wizytówek tej stacji. Bez niego to już nie będzie to samo.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - anrom - 30.07.2007

Jakis czas temu pojawiały sie takie plotki, na co MN stanowczo protestował, mówišc, ze nigdy tego nie zrobi (albo coœ w tym stylu). Jakoœ nie chce mi się wierzyć w takie newsy. Historii, legendy - bo chyba tak już można nazywać jego obecnoœć na falach Trójki nie kończy się ot tak - przechodzšc do Złotych Przebojów. To nie fair. To chyba plota. Obrzydliwa.
A jeœli nie...
... przerzucę się na innš staję, tylko jakš? Ta z Opola do mnie nie dociera bez internetu. Może na Złote Przeboje?

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - macsa - 31.07.2007

Wyglšda na to, że informacja podana przez Anroma jest niestety prawdziwa... Wielka strata dla Trójki... Tak naprawdę nie wyobrażam sobie NiedŸwiedzia w innym radiu i Trójki bez NiedŸwiedzia. Myœlę, że właœnie to przeważyło o decyzji odejœcia - kompletne zaszufladkowanie i rutyna, która zabija nawet najbardziej twórcze osobowoœci.

Jestem jednak przekonany, że Marek wróci do Trójki jak działo się to z innymi wielkimi osobistoœciami radia. Nie będzie go już na pewno tak dużo na antenie, ale jakaœ autorska audycja po północy ukaże się za kilka lat. I to bedzie na pewno wyjštkowa audycja tak jak obecnie sš "MiniMax", "Około Północy" czy "Noc Muzycznych Pejzaży"

Oto wypowiedŸ samego NiedŸwiedzia :

– Przejœcie do Radia Złote Przeboje to dla mnie duża, życiowa zmiana – mówi NiedŸwiecki. – Z hasłem "złote przeboje" kojarzy mi się cała moja młodoœć. Lata 60., 70., 80. to najpiękniejszy czas mojego życia. Naturalnie więc przechodzę do radia, które gra takš muzykę – tłumaczy swojš decyzję NiedŸwiecki. – Będę mógł jš przypominać sobie i moim słuchaczom, wspominać młodoœć mojego pokolenia. To właœnie chcę robić – zapewnił w komunikacie prasowym.

I kolegów z anteny:

Decyzja NiedŸwieckiego zaskoczyła Wojciecha Manna. – Marek był tak zroœnięty z Trójkš jak adres Myœliwiecka 3/5/7 – powiedział dziennikarz portalowi Gazeta.pl. – Ale każdy z nas, kto pracował tak długo w jednym miejscu, myœlał o zmianie. Sam kilka lat temu odszedłem z Trójki żeby założyć własne radio. Decyzję Marka na razie trudno ocenić. Dopiero po pewnym czasie da się powiedzieć czy to dobra zmiana.

– Prawdziwy radiowiec na zawsze pozostanie radiowcem, niezależnie od tego, dla jakiego radia pracuje – komentuje decyzję NiedŸwieckiego Roman Rogowiecki. – Możliwe, że Marka bolało trochę serce, że po tylu latach odchodzi z Trójki. Jestem jednak przekonany, że pozostanie on sobš i będzie mógł dalej rozwijać swój talent. Wierzę, że wybrał najlepszš opcję, i że pomoże Radiu Złote Przeboje. Życzę mu powodzenia.

– Jestem kompletnie zaskoczony przejœciem Marka – mówi Paweł Sztompke. – Dla mnie Marek to głos Trójki. A że jestem jego redakcyjnym kolegš, wolałbym, żeby tak było nadal.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - ania - 31.07.2007

NiedŸwiedzia lubię więc będę go słuchać bez względu na to na jakich falach nadawać będzie Oczko Uśmiech sama nie wiem, być może nie podchodzę do tego tak emocjonalnie bo zawsze cytowanego Manna B) lubiłam bardziej Język Uśmiech

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - koobaa - 31.07.2007

Cytat:Originally posted by macsa@Jul 31 2007, 03:59 AM
Jestem jednak przekonany, że Marek wróci do Trójki jak działo się to z innymi wielkimi osobistoœciami radia. Nie będzie go już na pewno tak dużo na antenie, ale jakaœ autorska audycja po północy ukaże się za kilka lat. I to bedzie na pewno wyjštkowa audycja tak jak obecnie sš "MiniMax", "Około Północy" czy "Noc Muzycznych Pejzaży"
To prawdopodobny scenariusz Maciek.
Nie wiem jednak czy tak do końca o to zaszufladkowanie chodzi. Jako słuchacz Trójki nigdy nie odniosłem wrażenia, że NiedŸwiedzia szufladkowano, wręcz przeciwnie - co jakiœ czas pojawiała się jakaœ nowa jego autorska audycja. Wydaje mi się, że miał dużo swobody. Ale to mogło tylko tak wyglšdać z boku. Może faktycznie w pewnym momencie przychodzi czas na zmiany, bez których nie można być już dalej w zgodzie ze samym sobš, a może po prostu propozycja finansowa była nie do odrzucenia i nie do przebicia przez Trójkę...? Jakkolwiek - NiedŸwiedŸ to głos Trójki i będzie mi go tam brakowało. Cieszę się, że miałem okazję kilkakrotnie rozmawiać z nim w Trójkowym eterze, raz nawet prowadziliœmy wspólnie audycję o MK (przy okazji koncertów TNH w klubie Ronniego Scott'a) co pan Marek udokumentował czynišc stosowny wpis w ksišżce, którš mi wtedy podarował (Lista Przebojów Programu Trzeciego - part 1). To cenne wspomnienia i pamištki.

Jejku, zabrzmiałem jakby nie wiem jaka tragedia się stała. Œwiat się nie kończy, pewien jednak etap w Trójce - na pewno Oczko.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - Andrzej - 31.07.2007

Znam kilku Wielkich Marków. Ten od Niedzwiedzia był jednym z nich. Wielka osobowoœć i ten głos radiowca..........
Jeœli w grę weszła komercja i finanse to mam do Marka żal. Sš zawody na œwiecie, które majš do spełnienia pewnš misje, a ich postacie sš jak posšgi - i z reguły nie idš w parze z finansami.
Jesli natomiast zdecydowała swoboda autorska, to w Złotych Przebojach przyjdzie nam poczekać kolejnych kilka lat na "Złotego Niedzwiedzia"
Ponoć historia lubi sie powtarzać.

P.S. A swojš drogš wiadomoœć jest szokujšca.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - BET - 31.07.2007

Osobiscie nie wierze ani troche w wypowiedz Niedzwiedzia. IMO jesli ktos przechodzi z ambitnej, renomowanej, naprawde klasowej i I ligowej stacji do radia w ktorym poza muzyka (przeplatana tez, badzmy szczerze, kiczem) nie ma praktycznie nic to dla mnie powod jest tylko jeden - kasa. I jesli to prawda to pan Marek sporo traci w moich oczach...

I jeszcze jedna kwestia - w 3ce MN byl kims - to radio wciaz bazuje na programach autorskich, ma swoje "glosy", Niedzwiedz tworzyl jego historie i wspolczesny image. W ZP moze byc tylko glosem, nie osobistoscia. Chcialbym zeby mu sie jednak jeszcze odwidzialo Uśmiech

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - macsa - 31.07.2007

Cytat:Cieszę się, że miałem okazję kilkakrotnie rozmawiać z nim w Trójkowym eterze, raz nawet prowadziliœmy wspólnie audycję o MK (przy okazji koncertów TNH w klubie Ronniego Scott'a) co pan Marek udokumentował czynišc stosowny wpis w ksišżce, którš mi wtedy podarował (Lista Przebojów Programu Trzeciego - part 1). To cenne wspomnienia i pamištki.

KUBA - czy jest szansa abyœ udostępnił nam te audycje - dla mnie takie audycje stanowiš ogromnš wartoœć.

Cytat:IMO jesli ktos przechodzi z ambitnej, renomowanej, naprawde klasowej i I ligowej stacji do radia w ktorym poza muzyka (przeplatana tez, badzmy szczerze, kiczem) nie ma praktycznie nic to dla mnie powod jest tylko jeden - kasa.

Najbardziej dziwi mnie własnie to przejœcie z 3ki do jakiegoœ kiepskiego, kiczowatego radyjka... Obawiam się, że z ta kaskš to masz rację BET (nie chcę w to uwierzyć !! ) , ach to życie...

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - StonyRoadRider - 31.07.2007

Brałem udział w dwóch spotkaniach z panem Markiem - w listopadzie 2003 oraz w czerwcu tego roku. Zarówno wtedy, jak i przed miesišcem dużo opowiadał o swojej sytuacji w Trójce. Ta sytuacja, odkšd dyrektorem Trójki został Skowroński, znacznie się polepszyła, stšd decyzja o odejœciu jest dla mnie zaskakujšca. Wydaje mi się, że po permanentym napięciu za czasów Laskowskiego NiedŸwiecki do końca nie odzyskał komfortu pracy. Ciepło mówił o Skowrońskim ("jednoosobowym fanklubie M.N." - jak dyrektor sam siebie nazwał), ale z drugiej strony czuł się trochę niedoceniony, gdy nadeszła dwudziesta pišta rocznica listy. Pan Marek potrzebował jakiegoœ jubileuszu, który by symbolicznie zakończył najważniejszy dla niego z pewnoœciš etap życia. Wczeœniej mogło to być tysięczne notowanie listy - miał wtedy propozycję z radia ZET. Moim zdaniem to byłaby już kompletna porażka, gdyby tam poszedł, i całe szczęœcie, że tego nie zrobił.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - macsa - 01.08.2007

Jest jeszcze jeden wštek w sprawie NiedŸwiedzia, wg. mnie całkiem prawdopodobny poatrzšc na zagrywki naszej obecnej władzy:

" Ewa Szumańska, znana wykształciuchom słuchajšcym radiowej "Trójki" jako Młoda Lekarka, znika z anteny publicznego radia. Odmówiła wypełnienia oœwiadczenia lustracyjnego, a prezes Krzysztof Czabański zapowiedział, że kto tego nie zrobi, traci pracę w radiu - informuje Gazeta wyborcza "

:wacko:

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - StonyRoadRider - 01.08.2007

Cytat:Originally posted by macsa@Aug 1 2007, 12:48 PM
Jest jeszcze jeden wštek w sprawie NiedŸwiedzia, wg. mnie całkiem prawdopodobny poatrzšc na zagrywki naszej obecnej władzy.
Zupełnie nie wiem, o co Ci chodzi. :ph34r:
O to, że NiedŸwiedŸ był donosicielem i chciał umknšć przed lustracjš? Przecież gdyby tak było, zrobiłby to wczeœniej, gdy obowišzywała w całoœci pisowska ustawa lustracyjna.
Czy o to, że nie donosił, ale chciał zamanifestować swój sprzeciw wobec lustracji? To by chyba coœ powiedział na ten temat, zresztš po wyroku Trybunału Konstytucyjnego i tak sprawa jest nieaktualna.

Chyba że ktoœ mu dawał do zrozumienia, że jest "nie swój"? W końcu przeszedł do radia Agory, czyli grupy medialnej będšcej w opozycji do obecnej władzy.
Ale ja byłbym bardzo ostrożny z mieszaniem polityki do całej sprawy. Na pewno NiedŸwiecki stara się trzymać od polityki w swojej działalnoœci publicznej jak najdalej. (Postawa słuszna chociażby z tego względu, że podziały œwiatopoglšdowe w społeczeństwie nie pokrywajš się z gustami muzycznymi, co się zresztš uwydatniło w "politycznym" wštku na naszym forum).

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - numitor - 01.08.2007

Podobno cala sprawa z polityka ma dosc duzo wspolnego - wiem od znajomego pracujacego w III-ce.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - macsa - 01.08.2007

Decyzja o odejœciu Marka była niespodziewana - zobaczcie na ramówkę Trójki na najbliższš niedzielę - zamiast audycji NiedŸwiedzia sš tytuły "Audcja Muzyczna":

Ramówka Trójki

Ale w ostatniš niedziele decyzja była już podjęta - spójrzcie na tytuły piosenek ostatniej "Markomani":

Ostatnia Markomania

Cytat:Podobno cala sprawa z polityka ma dosc duzo wspolnego - wiem od znajomego pracujacego w III-ce.

Jednak coœ w tym jest Numitorze. Cholerna Polityka !!

Cytat:Jeœli w grę weszła komercja i finanse to mam do Marka żal.

Teraz jestem już zupełnie pewny, że nie o to chodziło Andrzeju. Człowiek, który kieruje się jedynie wyrachowaniem nie zachowuje się w ten sposób, posłuchajcie:

Pożegnanie Marka NiedŸwieckiego

Wczorajsze wystšpienie pożegnalne w porannej audycji Piotra Barona - serce miałem w gardle...

Jednak czuję się jakbym stracił kogoœ bliskiego...

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - Bart - 01.08.2007

Poczytajcie komentarze: http://breathing.pl/?p=513#comments

Nowy wpis o Marku: http://breathing.pl

Jeœli to jest efekt działalnoœci popisków, lisków i innych wypierdków lustracyjnych, to przynajmniej dwa pokolenia im tego nie darujš!!!

Rzuciłem temat na forum NIE. Jeœli coœ w tej sprawie œmierdzi, oni to wywęszš :> Czekam niecierpliwie na poniedziałek.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - Robson - 01.08.2007

Bardzo zaskoczyła i zasmuciła mnie ta wiadomoœć. Jakoœ trudno mi sobie teraz wyobrazić Trójkę bez Tego Głosu. Mam mnóstwo wspomnień z korespondencji z NiedŸwiedziem i autograf przed koncertem MK w Sali Kongresowej...Jakiœ etep bardzo ważny dobiega końca. Zresztš nie stać mnie dziœ na więcej słów. Odchodzi kawał historii i jeden z mistrzów mikrofonu. Człowiek o wielkiej kulturze i klasie. Odchodzi dla Trójkowych słuchaczy. Nie znam stacji Zlote Przeboje. Życzę Mu wielkiego szczeœcia.

Pan Marek Niedzwiecki Odchodzi Z Trójki - BET - 01.08.2007

Ja wiem, ze obecnie mamy w kraju taki klimat, ze nawet jak zupa bedzie nie dobra to wina lezy po stronie "popiskow, liskow i innych wypierdkow". Co do poszukiwania znakow w setliscie audycji MN to troche mnie to bawi. Fani od zawsze widzieli wiecej niz ich idole - poczawszy od okladki SPLHCB Beatlesow a skonczywszy na Niedzwiedzkim. Nie wiem dlaczego tak naprawde odszedl i pewnie sie nie dowiem. Szanuje go jako czlowieka, dziennikarza, zatem szanuje takze jego decyzje, choc w pewnym sensie bolesna. A jesli poszedl jednak dla kasy, to wypada tylko powiedziec "szerokiej drogi" i, tak jak Robson powiedzial, zyczyc mu szczescia.

Cytat:Ja wiem, ze obecnie mamy w kraju taki klimat, ze nawet jak zupa bedzie nie dobra to wina lezy po stronie "popiskow, liskow i innych wypierdkow".

BETcie mój miły, ja naprawdę umiem odróżnić zupę od zagrywek politycznych :> I wierz mi, że nie jestem "z założenia" wrogiem obecnie panujšcej frakcji; na dowód masz tu link do tekstu, który napisałem krótko po wyborach (wyszukaj sobie na stronie frazę "cenzura"): http://www.ateista.pl/articles.php?id=146 . Zwalczałem przeprowadzane "z wyprzedzeniem" ataki na władzuchnę mówišc, że przecież nie wiadomo jak będzie się ona zachowywać.

Czas (z pomocš włšdzuchny Oczko) zmusił mnie do przyjęcia postawy bardziej radykalnej - żadna władza od czasu, gdy jestem w miarę obyty w tematach politycznych, nie zalazła mi za skórę bardziej niż ta. Może stšd moja nerwowoœć i podejrzliwoœć.

Cytat:Co do poszukiwania znakow w setliscie audycji MN to troche mnie to bawi.

Ja nie jestem specjalnym fanem doszukiwania się teorii spiskowych (wręcz przeciwnie nawet), ale też nie zakładam, że takowe nie istniejš. Z audycji Marka i pożegnalnego wywiadu przebija taki żal, że człowiek zaczyna się zastanawiać: kurczę, przecieœ facet sam by sobie krzywdy nie zrobił!

Cytat:A jesli poszedl jednak dla kasy

... to będę bardzo zadowolony i nie będę miał doń najmniejszego żalu - wszak aby "być", trzeba jednak "mieć" Uśmiech Naprawdę chciałbym, by ten właœnie scenariusz był prawdziwy.