Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Offtop - O Wszystkim I O Tym Co Komu W Duszy Gra! (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) (/showthread.php?tid=1549)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - numitor - 21.06.2010

Zapraszam do dyskusji i głosowania!

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Michal - 21.06.2010

ja głosowałem na przeciwagę Komorowskiego, trochę zasmucił mnie kiepski wynik Korwina, teraz będę głosował na Kaczyńskiego, bo systemy jednopartyjne mnie odstraszają, a PSL jak widać już wypadł z gry.

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Bart - 21.06.2010

Ja jak Michał, poza tym że nie wiedziałem czy głosować na JKM czy na Pawlaka. Wypadł orzełek, więc na Pawlaka Uśmiech

W drugiej turze na kaczkę.

Michał, a czy tak samo myślałeś, jak Lech Kaczyński był prezydentem? Tj. czy w 2007 roku głosowałeś na PO, żeby nie "było systemu jednopartyjnego"?

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - filipk91 - 21.06.2010

Mój kandydat odpadł, nie popieram żadnego z powyższych, czyli nie głosuję

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Bart - 21.06.2010

numitor napisał(a):Michał, a czy tak samo myślałeś, jak Lech Kaczyński był prezydentem? Tj. czy w 2007 roku głosowałeś na PO, żeby nie "było systemu jednopartyjnego"?

Ooo, dobre pytanie!

Bart napisał(a):Ooo, dobre pytanie!

Pytam dlatego, że - jeśli tak - powód jest dla mnie idiotyczny, ale jest przynajmniej zachowana konsekwencja. Jeśli nie, to w ogóle nie rozumiem Oczko.

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - HOWARD - 21.06.2010

oficjalne wyniki:

http://prezydent2010.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/index.htm

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Piotrec - 22.06.2010

Powiem tylko, że na pewno pójdę na II turę, tak jak wczoraj głosowałem w I-szej. Martwi mnie ta mała frekwencja...(mimo, że i tak większa niż w poprzednich wyborach). W ogóle, głosowanie powinno być obowiązkiem, tak myślę.

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - filipk91 - 22.06.2010

Bzdura. W każdym calu.

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Magis - 22.06.2010

No ale przecież demokracja to najlepszy ustrój...

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - koobaa - 22.06.2010

Zdecydowanie Komorowski. Kaczyńskiemu nie wierzę ZA GROSZ. Nie mogę patrzeć na jego cynizm. Ten człowiek moim zdaniem na prezydenta się absolutnie nie nadaje - podobnie jak jego ś.p. brat.

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - numitor - 22.06.2010

koobaa napisał(a):Zdecydowanie Komorowski. Kaczyńskiemu nie wierzę ZA GROSZ. Nie mogę patrzeć na jego cynizm. Ten człowiek moim zdaniem na prezydenta się absolutnie nie nadaje - podobnie jak jego ś.p. brat.

Kuba, a może Ty się wypowiesz (jeśli wolisz prywatnie, to może być priv), co sądzisz o relacji fan - muzyk, pod względem poglądów politycznych. Zwracasz na to uwagę? Jest to Tobie obojętne?

Nie ma to dla mnie znaczenia, numitor. Jeśli chodzi o MK to jego twórczość zawsze odbierałem apolitycznie. Nawet teksty, które mówią o tej tematyce bezpośrednio (np. "Don't crash the ambulance"), są napisane z dużą nutką ironii, którą u MK uwielbiam. Ale to, czy jest on lewy, czy prawy, ateista czy wierzący - jest mi obojętne.

Ok, dzięki. Wygląda na to, że tylko dla mnie ma to znaczenie. Jednak pozwól, że nie zgodzę się z Tobą, uważam, że u MK jest bardzo dużo treści politycznych - widać to chociażby w pewnej wrażliwości społecznej, stosunku do religijności, etc. Oczywiście, nie ma czystej polityki, ale myślę, że MK reprezentuje ten sam nurt, co Cohen.

Jeśli tak rozumieć politykę to oczywiście masz rację. Odpowiada mi sposób w jaki MK o niej dyskutuje. Jest mistrzem w przekazywaniu myśli między wierszami.

Dla mnie bardzo polityczne utwory to np. "5.15 am" albo "Border Reiver".

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - Magis - 22.06.2010

koobaa napisał(a):Zdecydowanie Komorowski. Kaczyńskiemu nie wierzę ZA GROSZ. Nie mogę patrzeć na jego cynizm. Ten człowiek moim zdaniem na prezydenta się absolutnie nie nadaje - podobnie jak jego ś.p. brat.

Kaczyński cyniczny, a Komor służalski.

Magis napisał(a):Kaczyński cyniczny, a Komor służalski.

"Uwielbiam" ten luz Polaków. Wygląda na to, że po Kwachu, Donku i Kaczorze, mamy Komora.

Forumowe Prawybory i dyskusja (II tura) - HOWARD - 22.06.2010

Niebezpieczne będzie posiadanie całkowitej władzy wykonawczej i uchwałodawczej przez jedną i tę samą partię.
Musi istnieć kontrola społeczno-polityczna, wzajemny tzw. check and balance, a to może nastąpić tylko jeśli wygra w II turze Jarosław Kaczyński.
Nigdy nie będzie idealnego kandydata, bo zawsze coś nie odpowiada nam w sylwetce, ale jeśli wygra Bronisław Komorowski, to właściwie cała władza (także i medialna - poza chyba tylko sądowniczą) przejdzie w ręce Platformy :/